Barın altında Muvahhidler dönemine ait hamam keşfedildi

Yüzyıllardır konuşulan şehir efsanesi gerçek çıktı. İspanya'nın Sevilla kentinde ünlü tapas barının altında, Muvahhidler döneminden kalma, göz kamaştırıcı geometrik motifler ve sekiz köşeli yıldız şeklindeki çatı pencereleriyle dolu, muhteşem bir şekilde dekore edilmiş hamam keşfedildi.

Barın altında Muvahhidler dönemine ait hamam keşfedildi
Barın altında Muvahhidler dönemine ait hamam keşfedildi
GİRİŞ 20.02.2021 13:45 GÜNCELLEME 20.02.2021 16:16 KAYNAK HABER7
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Endülüs bölgesinin en büyük şehri olan Sevilla'nın merkezinde ünlü tapas barlarından Cerverceria Giralda'nın sahipleri salgın sırasında uzun süredir erteledikleri renovasyonu (yenileme) başlatma kararı aldı.

GÖRKEMLİ HAMAMLA KARŞILAŞTILAR

Uzmanlarla başlatılan çalışmada, geometrik motifleri ve yıldız şeklinde küçük çatı pencereleriyle süslü 12'nci yüzyıldan kalma İslami stilde yapılmış görkemli hamamla karşılaştılar.

ŞEHİR EFSANESİ GERÇEK ÇIKTI

Yapının bir zamanlar hamam olduğuna dair şehir efsaneleri olmakla birlikte, 1920'lerin başında inşa edilen bar ve üzerindeki otelin neomudejar (İslami etkiler taşıyan Hristiyan yapıları) mimarinin örneği olduğu varsayılıyordu.

Renovasyonda çalışan arkeolog Alvaro Jimenez dedikodulardan haberdardı ancak bunların hayal ürünü olduğunu düşünüyordu. Ta ki ekip geçen yaz tavanı kaplayan sıvayı özenle kazıyana kadar...

Küçük pencerelerden birini görünce hamam olduğunu anladıklarını belirten Jimenez, kısa sürede 12'nci yüzyıldan kalan bu özel yapının tamamını ortaya çıkardı.

Arkeolog, dekoratif süslemeler anlamında hamamın İber Yarımadası'ndaki en geniş korunmuş alana sahip olduğunu belirtti.

Daha yapılması gereken ince işçiliği olmakla birlikte hamam-bar restore edilmiş haliyle birkaç hafta içinde yeniden açılacak.

Mekanın sahiplerinden Antonio Castro, Giralda'nın tarihinde yeni bir bölüm açılacağı için heyecanlı: "Burası önceden de çok bilinen bir bardı. Ama artık insanlar buraya gelip aynı zamanda hamam olan bir barda bira veya şaraplarını yudumlayabilecek. 1920'lerdeki mimarının hamama saygı göstererek koruması müthiş bir şey. Ona minnettarız."

MUVAHHİDLER KİMDİR?

Muvahhidler, bugünkü Kuzey Afrika, İspanya ve Batı Sahra topraklarına hakim olan Murabıtlar Devleti'ni yıkarak onun yerine geçen Berberi hanedan ve devletidir. 1146 ila 1248 yılları arasında, bugünkü İspanya topraklarının büyük bölümünün yanı sıra Kuzey Afrika'daki bazı toprakları da denetimleri altında tutmuşlardır.

YORUMLAR 17
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Nerden nereye zamanlar 3 kıtada at koştururken küçükdük Allah daha zor günler göstermesin sarılın vatana sahibi çıkalım
    Cevapla
  • seyfettin bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Hey gidi Endülüs....Sana sahip çıkamadık....:) Eger parçalanmayıp bir ümmet olabilseydik bir karış toprağımız dahi zayi olmazdı.
    Cevapla
  • müsafir 3 yıl önce Şikayet Et
    # İspanya'da Ferdinand, Kurtuba’yı kendi başına ya da yabancı Hristiyan güçlerin desteğiyle ele geçirmedi. Bunun yerine eski Endülüs yöntemini kullanan Ferdinand, bir Müslümanla ittifak yaparak Kurtuba’yı zapt etti.
    Cevapla
  • tunctunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Hic duymadik beyaa..Ne kadar kültürümüzden uzak birakilmi$.!
    Cevapla
  • adil. 3 yıl önce Şikayet Et
    bir ve beraber olmazsak bizimde sonumuz endulus gibi olacak.chp nin hdp in ip in peşinden gittikçe böyle olacak ayrılık içteki en büyük düşmanyok demokrasiyok insan hakları yok humanite.ya bunların hepsi suçlularamı teröristlere mi.masum hakın hiç hakkı yok mu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle