AB'de 'Dijital Yeşil Sertifika' dönemi

Avrupa Birliği (AB) güvenli seyahat için yaza kadar 'Dijital Yeşil Sertifika' hazırlayacak.

AB'de 'Dijital Yeşil Sertifika' dönemi
AB'de 'Dijital Yeşil Sertifika' dönemi
GİRİŞ 16.04.2021 09:10 GÜNCELLEME 16.04.2021 09:10

AB güvenli seyahat için yaza kadar 'Dijital Yeşil Sertifika' hazırlayacak
Avrupa Birliği (AB) Konseyi tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekilleri ile birlikte, seyahati mümkün kılacak 'Dijital Yeşil Sertifika' sisteminin yaza kadar hazır olması için, ayrıntılar üzerinde müzakereleri başlatma konusunda resmen anlaştı.

Bu sertifika sistemiyle birlikte, ölümcül virüse karşı aşılanmış kişilere, Kovid-19 geçirip iyileşenlere veya test sonuçları negatif olanlara, AB içinde "güvenli serbest dolaşım" yolu açılacak.

Seyahat üzerindeki kısıtlamalar, bir yılı aşkın süredir turizm sektörüne ağır bir darbe vurdu. Özellikle ekonomisi normalde turizme bağımlı olan ülkelerde bu sektör felce uğradı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu ileriye doğru atılmış önemli bir adım: Avrupalıların bu yaz güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlayacak sertifikayı Haziran'a kadar oluşturma hedefimize yaklaşıyoruz" dedi ve şöyle ekledi: "Sertifika AB genelinde kabul görecek ve herkes için geçerli olacak. Tedbirli olmalıyız ancak şimdi hazırlık zamanı!"

AB Konseyi'nin Dönem Başkanı Portekiz'in Başbakanı Antonio Costa, "Mevcut epidemiyolojik durum büyük endişe yaratmaya devam ediyor ancak geleceğe baktığımızda tüm üye ülkelerde işe yarayan çözümlere ihtiyacımız bulunuyor" dedi. Costa, "Dijital Yeşil Sertifika, güvenli ve serbest dolaşımı kolaylaştırmak için oluşturulacak.
 
Sertifika, vatandaşlarımız, toplumlarımız ve ekonomilerimizin toparlanması için çok önemli" diye ekledi.

'Dijital Yeşil Sertifika'nın yasal çerçevesi iki tekliften oluşuyor. Bunlardan ilki AB vatandaşları ve aile üyeleriyle, diğeriyse bir üye devletin topraklarında yasal olarak yaşayan veya yasal olarak ikamet eden üçüncü ülke vatandaşları ile ilgili.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL