Mersin'in en büyük tarihi mabedi: Donuktaş Roma Tapınağı

Mersin'in Tarsus ilçesinde milattan sonra 2’nci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen 'Donuktaş Roma Tapınağı', turizme kazandırılmayı bekliyor.

Mersin'in en büyük tarihi mabedi: Donuktaş Roma Tapınağı
Mersin'in en büyük tarihi mabedi: Donuktaş Roma Tapınağı
GİRİŞ 04.05.2021 17:17 GÜNCELLEME 04.05.2021 17:17 KAYNAK DHA

Mersin'in Tarsus ilçesinde milattan sonra 2’nci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen 'Donuktaş Roma Tapınağı', turizme kazandırılmayı bekliyor. Tarsus Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtım Yöneticisi Nadir Durgun, "Donuktaş Roma Tapınağı milattan sonra 4'üncü yüzyılda yaşanan büyük bir depremin ardından yıkılmış ve günümüze arkamızda yer alan kalıntılar ulaşmıştır" dedi.

Tarsus ilçesinde antik dünyanın büyük tapınaklarından 'Donuktaş Roma Tapınağı' görkemli yapısıyla dikkat çekiyor. Halk arasında ‘Donuktaş’ ve ‘Dönüktaş’ gibi isimlerle anılan yapı, ilk bakışta büyük bir kaya kütlesini andırıyor. Roma betonu kullanılarak inşa edilen, bölgenin en büyük mabedi olan yapının, kime atfedildiği tam olarak bilinmezken, milattan sonra 2'nci yüzyılın sonlarına doğru yapımına başlandığı, ancak bazı bilim adamlarına göre tamamlanamadığı belirtiliyor.

18'inci yüzyıldan bu yana birçok araştırmacının ilgisini çeken yapının, 1836'da Fransız Konsolosu Gillet'in yaptığı keşiflerde dinamit kullanması nedeniyle büyük çapta tahrip edildiği kaydedildi. Seyyah Langolois'in yapı için ‘Sardanapal'ın Mezarı’ benzetmesini kullandığı ve bunun uzun yıllar geçerliliğini koruduğu belirtildi. Tapınak hakkında bugüne kadar en ciddi araştırma, 1982-1992 yılları arasında Tarsus Müzesi Başkanlığı'nda İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nezahat Baydur tarafından yapıldı. Kazılarda elde edilen bilimsel veriler neticesinde yapının tapınak olduğu belirlendi. Turizm Rehberi Azmi Erdoğan, 'Donuktaş Roma Tapınağı'nın turizme kazandırılması gerektiğini kaydetti.

'BÜYÜK DEPREMDE YIKILMIŞ'

Tarsus Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtım Yöneticisi Nadir Durgun ise, "Kuruluşu Neolitik Çağa kadar uzanan, tarihte 3 kez başkent olan Tarsus, aynı zamanda çeşitli din ve inançların merkezi konumundadır. Tarsus'ta bu din ve inançlara ait birçok mabet bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Tarsus'un Tekke Mahallesi'nde yer alan, halk arasında 'Donuktaş' veya 'Dönüktaş' olarak adlandırılan Roma Tapınağı'dır. Donuktaş Roma Tapınağı milattan sonra 2'nci yüzyılda Roma İmparatoru Hadrian döneminde inşa edilmiştir. Tapınak hakkında günümüze kadar birçok araştırma yapılmış, en son 2012 yılında Almanya'nın Marburg Üniversitesi'nden Prof. Dr. Winfried Held başkanlığında yürütülen çalışmalarda, 60 metre eninde, 130 metre uzunluğunda olan Donuktaş Roma Tapınağı'nın antik çağda inşa edilen dünyanın en büyük tapınaklarından biri olduğu anlaşılmıştır. 8 metre yüksekliğindeki tapınağın duvarların üzerinde 2,10 metre çapında 20 metre uzunluğunda sütunlar yer almaktaydı. Tapınağın üzerinde ise devasa bir çatı bulunmaktaydı. Donuktaş Roma Tapınağı milattan sonra 4'üncü yüzyılda yaşanan büyük bir depremin ardından yıkılmış ve günümüze arkamızda yer alan kalıntılar ulaşmıştır" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL