Meis Adası'nda salgın bitti! Turistleri bekliyorlar

Mart ayından bu yana koronavirüs vakası tespit edilmeyen Meis Adası, yaz sezonundan umutlu.

Meis Adası'nda salgın bitti! Turistleri bekliyorlar
Meis Adası'nda salgın bitti! Turistleri bekliyorlar
GİRİŞ 10.05.2021 09:56 GÜNCELLEME 10.05.2021 09:56

Meis, Antalya'nın Kaş ilçesinin açıklarında Yunanistan'a bağlı 520 kişinin yaşadığı küçük bir ada. Kastellorizo veya Osmanlı dönemindeki adıyla Kızılhisar, koronavirüs salgını sürecinde pandemiden olumsuz etkilendi. Ana geçim kaynağı turizm olan ada sakinleri geçtiğimiz sezon umduklarını bulamadı. Ancak geçtiğimiz günlerce aşılanması tamamlanan ada halkı 2021 yaz sezonundan umutlu. Üstelik Meis adasında Mart ayından bu yana herhangi bir koronavirüs vakası da tespit edilmedi.

Meis adası, berrak denizi, karakteristik mimarisi ve doğasıyla en çok da Türkiye'den turistlerin ilgi gösterdiği yerlerden biri. Bu ilginin en önemli nedenlerinden biri de Meis adasının Türk sahillerine sadece birkaç kilometre uzaklıkta olması. Antalya'nın Kaş ilçesine 2 kilometre uzaklıktaki Meis adası günübirlik turların da gözde rotasıydı. Özellikle pandemi öncesi dönemde Kaş'tan günübirlik veya hafta sonunda ziyaretçileri ağırlayan Meis adası, geçtiğimiz yıldan bu yana tarihinin en sessiz ve sakin günlerini geçiriyor. 7.3 kilometrekarelik büyüklüğe sahip olan Meis adası, tepelerindeki kızıl kayaları ile de ünlü. Öyle ki ada tarihte bu bölgede hakimiyet kural St .Jean Şövalyeleri tarafından Château-Roux (Kızıl Şato) olarak anılmış. Osmanlı hakimiyetinde kaldığı süre boyunca da adaya ağırlıklı olarak Kızılcahisar denmiş. 1512'de Osmanlı hakimiyetine giren Meis adası tam 400 yıl boyunca İstanbul'dan yönetilmiş. İkinci dünya savaşından sonra İtalyanlar tarafından Yunanlara bırakılan Meis ya da diğer adıyla Kastellorizo adası bu tarihten itibaren Yunanistan'a bağlı bir toprak parçası oldu. Meis adası aynı zamanda en doğudaki Yunan adası olma özelliği de taşımaktadır.

Rengarenk küçük evleri, tavernalarıyla Akdeniz'de olmasına rağmen bir Ege havasını yansıtan Kastelorrizo'nun en büyük yerleşimi Meis köyüdür. Günümüzde ada da ağırlık olarak bu yerleşim yerinin adıyla anılmakta. 520 kişinin yaşadığı adanın turizm ile birlikte en önemli geçim kaynağı sünger avcılığıdır.

Meis'in deniz kıyısında adanın rengiyle bir bütün oluşturan kızıl kubbesiyle cami, bölgede Osmanlı döneminde kalma en dikkat çekici yapılardan biri olma özelliği taşımaktadır. Ada 1991 yılında Oscar kazanan Akdeniz (Mediterraneo) filmiyle büyük üne kavuşmuş. Bu tarihten sonra daha fazla turist ağırlamaya başlamıştır. Film sonrasında büyük ilgi görmeye başlayan ada özellikle yaz aylarında nüfusunun çok üzerinde bir turist kitlesini ağırlamaya başlar. Avrupa'nın farklı ülkelerinin yanı sıra Türkiye'den de çok sayıda turist Meis ya da diğer adıyla Kastellorizo'yu ziyaret etmeye başlar.

Ancak küçük bir ada olan Meis'te özellikle konaklamanın bir sorun haline dönüşmesi özellikle Türkiye'den gelenler için günübirlik tatil seçeneğinin de hayata geçirilmesine neden oldu. Kaş limanından sabah saatlerinde kalkan gemiler iki kilometre açıktaki Meis adasına gelip akşam saatlerinde de geri dönmekteydi. Özellikle Kaş limanından gelen turist hareketliliğiyle önemli bir gelir elde etmeyi başaran Meis, pandeminin başlamasıyla birlikte tarihinin en sessiz günlerini yaşıyor. 2020 yazını uygulanan pandemi kuralları nedeniyle yurt dışında ziyaretçi kabul etmeden geçiren Meis, bu dönemde önemli bir gelirden mahrum kaldı. Ancak özellikle yılbaşından bu yana koronavirüs salgınına karşı sürdürülen aşılama çalışmaları 2021 yazı için daha umutlu bakılmasını sağlıyor. 

Euronews'ta yer alan habere göre yürütülen kampanya sonucunda geçtiğimiz mart ayında Meis adasının tüm sakinlerinin aşılama çalışmaları tamamlandı. 520 kişinin yaşadığı adadaki herkesin aşılanmış olması, salgına yönelik Meis'teki en etkili önlem olarak karşımıza çıkıyor. Meis bu yönüyle şu an Yunanistan'ın en güvenli bölgesi olma özelliği de taşıyor. Zira Meis, ülkede nüfusunun %100'ünün aşılandığı tek yer olma özelliği taşıyor. En son vakanın geçtiğimiz ay görüldüğü Meis adasına bir süredir salgın uğramıyor. Koronavirüs vakalarının yaşanmadığı ada işte bu yüzden 2021 yaz sezonundan umutlu. En yüksek noktası 278 metre olan ve Türkiye'yi gören Meis adası, 2021 yazında özellikle Kaş'tan günübirlik turist ağırlama konusunda oldukça umutlu. Ancak bu süreçte Schengen bölgesi ülkelerin alacağı karar ve aşılama çalışmaları da büyük bir öneme sahip. En büyük turist potansiyeli Türkiye olan Meis adası sakinleri ise yaz sezonu için hazırlıklarını sürdürüyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL