Malezya'da renkli Ramazan Bayramı hazırlıkları

Malezya'da Müslümanlar, Ramazan Bayramı'na bambu kamışının içine pirinç konularak odun ateşinde pişirilen geleneksel yemek "lemang" ile hazırlanıyor

Malezya'da renkli Ramazan Bayramı hazırlıkları
Malezya'da renkli Ramazan Bayramı hazırlıkları
GİRİŞ 10.05.2021 14:23 GÜNCELLEME 10.05.2021 14:23 KAYNAK AA

Malezya'nın geleneksel yemeklerinden lemang, ülkede Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla Malezyalı Müslümanların bayram ziyaretlerinde misafirlere en çok ikram ettiği yemekler arasında yer alıyor.

Bambu kamışının içine konulan pirincin odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan geleneksel yemek lemang, bayrama bir hafta kala yol kenarlarına kurulan çadırlarda pişirilip satılıyor. Malezya'da Ramazan Bayramı ziyaretlerinin bir ay sürmesi nedeniyle Müslümanlar, lemang yemeğini bayramdan sonra da sofralarında bulunduruyor.

KÖKENİ 17. YÜZYILA DAYANIYOR

Kökeni Endonezya'nın Batı Sumatra eyaletine dayanan lemang yemeğinin ilk olarak 17. yüzyılda İslam alimi Şeyh Burhanuddin tarafından pişirildiği ve zaman içinde Malezya, Singapur ve Brunei'de meşhur olduğu biliniyor.

AA muhabirine konuşan lemang ustası Muhammed Şefik Rosli, geleneksel yemeğin Malezyalı Müslümanlar için önemi ve yemeğin nasıl yapıldığına dair bilgi verdi.
Başkent Kuala Lumpur'da her Ramazan Bayramı öncesinde lemang çadırı kuran Şefik, "Lemang pişirmek bizim için dededen kalma bir gelenek. Aile üyeleriyle son 15 senedir hep burada tezgah kuruyor, gün içinde pişirdiğimiz lemangları müşterilere satıyoruz." dedi.

Şefik, lemang yemeğinin olmazsa olmazı bambu kamışlarını bulabilmek için ramazanın başından itibaren ormanlık alanlara gittiklerini belirtti.

4 İLA 5 SAAT ODUN ATEŞİNDE PİŞİRİLİYOR

Lemang yemeğinin yapılışını anlatan Şefik, "Muz yapraklarını sarıp bambu kamışlarının içine koyuyoruz. Daha sonra suda yıkanmış pilavı ekliyor ve biraz tuz ile Hindistan cevizi ekledikten sonra ateşe veriyoruz." diye konuştu.

Şefik, lemang yemeğinin kendine has tadını alabilmesi için odun ateşinde 4 ila 5 saat pişmesi gerektiğini vurgulayarak "Ateşin etrafına yerleştirdiğimiz demirlere hafif eğimli bir açıyla kamışları dayayıp pişirme işlemini yapıyoruz. Isının eşit dağılması ve pirinçlerin tam yapışkan hale gelebilmesi için kamışları belirli aralıklarla döndürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Lemang yemeğinin, bir diğer geleneksel bayram yemeği olan rendang ile yenildiğini ifade eden Şefik, "Silindir şeklinde kesilen lemangları genellikle rendang yemeğinin suyuna batırarak yiyoruz. Müşteriler genellikle talepte bulunduğu için tezgahımızda rendang da pişiriyoruz." dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL