Yunanistan ile seyahat izni için anlaşıldı ancak şartlar belli değil!

Yunanistan ve Türkiye arasında karşılıklı seyahate izin verileceğinin açıklanmasının ardından Yunan adalarına gitmek isteyenlerden talepler gelmeye başladı. Fakat kararın resmiyet kazanmaması sektörde kafa karışıklığına neden oldu.

Yunanistan ile seyahat izni için anlaşıldı ancak şartlar belli değil!
Yunanistan ile seyahat izni için anlaşıldı ancak şartlar belli değil!
GİRİŞ 08.06.2021 17:28 GÜNCELLEME 08.06.2021 17:28 KAYNAK HÜRRİYET

Dünya 1 yılı aşkın süredir koronavirüs salgını ile mücadele ediyor. Salgınla savaşta henüz tam olarak başarı yakalanmasa da aşılanan insan sayısının artmasıyla birlikte normalleşme süreçleri de hız kazanmaya başladı. Normalleşmeyi bekleyen sektörlerin başında da turizm geliyor.

Geçen yıldan bu yana uluslararası seyahatlerin neredeyse sıfırlanmasıyla başta oteller olmak üzere turizm sektöründe faaliyet gösteren birçok işletme zor durumda kalırken, bu yaz için umutları arttıracak gelişmeler yaşanıyor. Henüz Türkiye’nin ana pazarları arasında yer alan Avrupa Birliği ülkelerinden ve Rusya’dan Türkiye’ye turistik seyahat izni çıkmasa da, ülkelerle yapılan karşılıklı anlaşmalar sektörde sevinçle karşılandı.

Bu anlaşmalardan birinin ise Yunanistan ile yapıldığı, iki ülke arasında çift doz aşı olanların ve PCR testi negatif çıkanların seyahat edebileceği belirtildi. Biz de bu açıklamaların ardından turizm sektörünün temsilcileri ile konuştuk. Sektör temsilcileri, “Açıklamalar yapıldı ancak henüz resmiyet kazanan bir durum yok. Tur şirketleri hem Yunanistan’a hem de adalara tur satmaya başlasa da net bir durum yok” dedi.

DURUM NET DEĞİL

Konuyla ilgili Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Türkiye’den uçuşların olduğu her yere vizeniz de varsa gidebiliyorsunuz. Ancak çeşitli şartlara uyulması gerekiyor. Kimi PCR testi istiyor, kim karantina uyguluyor. Eğer seyahat gerekçeniz iş içinse karantina genelde uygulanmıyor. Turistik seyahatlerde daha fazla zorluk çıkarılıyor. Yunanistan için de benzer bir durum var. Yunanistan AB üyesi bir ülke. Ancak Türkiye ile anlaştığı söylendi. Anlaşma olduğu söylense de resmiyet kazanmadı. Yunan konsolosluğunda da net bir bilgi yok. Kimi acenteler satışlara başlasa da, tüketiciye temmuz ve sonrası için seçenek sunuyor. Bir an önce bizler de durumun netleşmesini bekliyoruz” dedi.

TEMMUZ SONRASI İÇİN

Yunanistan ile seyahat konusunda anlaşmaya varıldığının açıklanmasının ardından kendilerine Yunan Adaları’na gitmek için talepler gelmeye başladığını dile getiren Jolly Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, “İki bakan anlaştıklarını söyledi. Karşılıklı kabulün başlandığı ifade edildi. Bize de bu kapsamda talepler gelmeye başladı. Ancak ‘hemen yarın gidelim’ derseniz böyle bir durum yok. Henüz alınan kararın şartları belli olmadığı için temmuz başından itibaren satışlar yapmaya başladık. Sonrasında da Kurban Bayramı geliyor. Bu bayram tatili için de talep alıyoruz. Bu döneme kadar işleyişin netleşeceğini düşünüyoruz. Eğer durum netleşirse geçmişteki kadar çok olmasa da Yunanistan’a ve Yunan Adaları’na talebin geleceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN’DAN 830 BİN KİŞİ GELDİ

Komşu Yunanistan’dan 2019 yılında koronavirüs öncesi Türkiye’ye gelen turist sayısı yaklaşık 850 bin seviyelerindeydi. Önceki yıllarda da 600-650 bin kişi bandından seyrediyordu. Ancak koronavirüs süreciyle birlikte bu sayı bir hayli azaldı. Türkiye’-den de yılda ortalama 700 bin kişi Yunanistan’a seyahat ediyordu. Türk tatilciler daha çok Yunan Adaları’nı tercih ediyordu. Ancak yükselen Euro kuru nedeniyle Yunan Adaları’na giden Türk tatilcilerin sayısında azalma yaşandığı, koronavirüs süreci bitse dahi Yunan Adaları’na giden Türk tatilci sayısında düşüş olacağı ifade ediliyor.

‘İŞLERİN AÇILMASINI BEKLİYORUZ’

Marmaris ve Bodrum çıkışlı olarak Yunan adalarına feribot seferi yapan Yeşil Marmaris şirketinin Operasyon Müdürü Sertaç Erarslan da, şunları söyledi “İki bakanın görüşmesinin ardından gelen kararı olumlu karşılıyoruz. Açıklamaların arından da bize de telefonlar gelmeye başladı. İnsanlar açılıp açılmadığını soruyorlar. Net bir cevap veremiyoruz. Kararın bir an önce net bir şekilde belli olmasını istiyoruz. Çünkü yaklaşık 1.5 yıldır gemilerimiz ve çalışanlarımız bekliyor. Biz de bir an önce işlerin açılmasını ve mümkün olduğunca açığın kapanmasını istiyoruz. Henüz net bir karar olmadığı için ne yapacağımız da tam olarak belli değil. Ayrıca karar çıksa bile yüksek kurlar nedeniyle geçmişteki gibi Yunan Adaları’na çok büyük talep olacağını düşünmüyoruz. Eğer Kurban Bayramı’na kadar durumu netleştirebilirlerse biz de mutlu olacağız.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL