Uzay turizmi nedir? Uzay turisti olmanın ücreti ne kadar?

Teknoloji geliştikçe, uzay araştırmaları da sınırlarını aşmaya başladı. Uzaya gitmek için astronot olmak gerektiği düşüncesi artık tarih oldu. Günümüzde geldiğimiz noktaya göre uzaya turistik bir gezi düzenlemek mümkün.

Uzay turizmi nedir? Uzay turisti olmanın ücreti ne kadar?
Uzay turizmi nedir? Uzay turisti olmanın ücreti ne kadar?
GİRİŞ 11.07.2021 11:27 GÜNCELLEME 11.07.2021 11:27 KAYNAK HIS GLOBAL

Uzaya yolculuk temalı filmleri izledikçe, bilimkurgu kitapları okudukça ve uzaya çıkan astronotları gördükçe eminiz ki birçok kişi uzay uzaya çıkmanın nasıl bir his olacağını düşünmüş ve hayaller kurmuştur. Günümüzde geldiğimiz noktaya göre gerçekleşen uzay araştırmaları sonucunda uzaya turistik bir gezi düzenlemek mümkün! Nasıl mı, ayrıntılarını sizler için araştırdık.

UZAY TURİZMİ NEDİR?

İnsanlık tarihinin medeniyet başlangıcı olarak kabul edilen Göbeklitepe’den bu yana gökyüzü ve gökyüzünün ötesi insanlar tarafından merak edilen, özel anlamlar yüklenen bir olgu olmuştur. İlerleyen imkanlarla birlikte gökyüzü ve uzay hakkında birçok araştırma yapılmış ve bilimsel bilgiye ulaşılmıştır. Hatta bugün geldiğimiz noktada ‘Yaşadığımız gezegenden başka uzayda yaşam mümkün mü?’, ‘Uzaya seyahat edilebilir mi?’, ‘Herkes uzaya çıkabilir mi?’ gibi sorulara yanıtlar aranıyor. Diğer yandan insanlığın ilerleyen tarihsel süreci turizmi de etkiledi. Seyahat tutkunlarının tatil beklentileri ve talepleri de farklılaşmaya başladı. Sınırları zorlamayı seven, macera ruhlu kişiler için uzaya seyahat fikri oldukça parlak. Tüm bu gelişmeler kendiliğinde uzay turizmini gündeme getirdi.

Uzay turizminin en genel tanımını yapacak olursak eğlence, iş, keşif gibi amaçlar doğrultusunda dünya atmosferinin ötesine yapılan yolculuklar diyebiliriz. Ancak uzay turizmi kendi içinde ikiye ayrıldığı da ileri sürülüyor. Güneş tutulması, özel ay tutulmaları, yıldız gözlemi ya da roket fırlatmaları gibi çeşitli aktiviteler de astro turizm olarak literatürde kendine yer ediniyor.

Uzaya dair yapılan araştırma ve çalışmaların her biri kainat, gezegenler ve dünya dışındaki yaşama ilişkin konularda daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Uzay turizminin gerçekleşmesi sayesinde uzay turizmi katılımcıları kendi hislerini ve düşüncelerini dijital ortamlarda paylaşarak diğer kişiler üzerinde de konuya ilişkin farkındalık yaratacak ve araştırma yapmak istemelerini sağlayacaktır.

TURİSTİK AMAÇLARLA KİMLER UZAYA GİDEBİLECEK?

Uzaya seyahat fikri kulağa hala inanılmaz gelse de şuan birçok şirket macera sever turistleri uzaya çıkartmaya hazırlanıyor. Bu seyahatin katılım ücretleri tahmin edebileceğiniz gibi bir hayli yüksek. Ancak yolculuk yapacak kişilerden daha öncesinde herhangi bir bilimsel bilgiye sahip olmaları koşullar arasında yer almıyor. Uzaya seyahat öncesi belirli fiziksel testleri ve uçuş öncesi eğitimleri başarı ile tamamlamak mavi gezegeni uzaydan izlemek için yeterli sayılıyor.

Yolculuk dünyanın herhangi bir yerine yapılacak seyahatten çok daha farklı olduğu için uzay tatili aşamalarının biraz daha detaylı ve karmaşık olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yolculuk sırasında herhangi bir problemle karşılaşmamak için uzay turistlerine tam donanıma sahip mürettebat da eşlik edecek.

UZAY TURİZMİ HANGİ ŞİRKETLER TARAFINDAN YAPILIYOR?

Günümüzde birçok şirketin hedefleri arasında uzay turizmi yapmak yer alıyor hatta buna öncülük eden birkaç şirket de bulunuyor. Bunların arasından bugünlerde en çok dikkati çeken ise Elon Musk’a ait SpaceX. 2020’de tarihinde SpaceX’e ait Crew Dragon Demo 2 mekiği Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatıldı ve Musk’ın son açıklamalarına göre şirket 2023 yılında uzaya yolcu taşımaya da başlayacak. Virgin şirketler grubuna ait olan Virgin Galactic’in kurulma amacı ise ticari uzay yolculuğu seferleri düzenlemek. Uzay turizmine son dahil olan şirket ise Jeff Bezos’un arkasında olduğu Blue Origin.

UZAY TURİSTİ OLMANIN ÜCRETİ NE KADAR?

Ekonomik bir seyahat olmayacağı aşikar olan uzay turizminde şirketler bir uçuşun ne kadar maliyetli olacağını henüz tam olarak açıklamıyorlar. Ancak Virgin Galactic yapılması planlanan uçuşlar için yaklaşık 200.000 dolarlık ön ödeme talep ediyor.

Yaşanan bu gelişmeler yaşadığımız evrene uzaktan bakabilmenin hayalini gün geçtikçe daha da ulaşılabilir kılıyor. Öngörülen ücretler oldukça yüksek olsa da ilerleyen yıllarda uzay turizminin daha elde edilebilir olacağını tahmin etmek güç değil. Henüz yolun başında olan uzay turizminin insanlığın uçsuz bucaksız duyduğu merak ve keşfetme arzusuyla çok daha hızlı gelişeceğini öngörmek çok zor değil.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL