Darfur Sultanı Ali Dinar'ın Kasrı tarihe meydan okuyor

Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Padişahı V. Mehmed Reşad'ın çağrısı üzerine İngilizlerle savaşarak şehit olan Darfur Sultanı Ali Dinar'ın adını taşıyan kasır, 100 yıllık tarihiyle geçmişe ışık tutuyor.

GİRİŞ 11.08.2021 09:55 GÜNCELLEME 11.08.2021 11:33 KAYNAK AA

Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Padişahı V. Mehmed Reşad'ın çağrısı üzerine İngilizlerle savaşarak şehit olan Darfur Sultanı Ali Dinar'ın kasrı, tarihin izlerini taşıyor. Darfur'un kuzeyindeki El-Faşir'de bulunan Sultan Ali Dinar Kasrı, 100 yıldan uzun bir geçmişe sahip.

Anadolu'dan gelen mimar Hacı Abdurrazık tarafından 1911-1912'de inşa edilen kasır, Darfur Sultanı Ali Dinar'ın bölgede ekonomik, askeri ve sosyal açıdan yenilikler konusunda çalıştığının kanıtlarından biri olarak gösteriliyor.

Dönemin şartları göz önünde bulundurulduğunda kısıtlı imkanlarla inşa edilen kasır, yıllarca, bir saraydan ziyade resmi işlerin yapıldığı, devletin gücünün ve elde edilen ganimetlerin sergilendiği, yabancı misafirlerin ağırlandığı resmi bir kompleks olarak kullanılmış. Üç bin metrekarelik alana iki kat olarak inşa edilen yapı, yaklaşık bir metre kalınlığındaki duvarlarıyla döneminde sağlamlığıyla dikkati çekmiş.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL