Edirne'deki etnografya müzesi, ziyaretçilerini Balkanlara götürüyor

Edirne'deki Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Rumeli ve Balkan düğünlerinin canlandırıldığı müze, özellikle gurbetçilerin beğenisi kazandı.

Edirne'deki etnografya müzesi, ziyaretçilerini Balkanlara götürüyor
Edirne'deki etnografya müzesi, ziyaretçilerini Balkanlara götürüyor
GİRİŞ 23.08.2021 14:34 GÜNCELLEME 23.08.2021 14:34 KAYNAK İHA

Edirne'de Temmuz ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi, açıldığı günden bu yana yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Yıllık izinlerini memleketlerinde geçirmek için Türkiye'ye gelen gurbetçiler, yaşadıkları ülkelere dönmeden önce kentteki müzeleri de ziyaret ediyor.   

Edirne Müzesi kurucularından Necmi İğe’nin dünyaya geldiği, aynı zamanda geçmişte devletin önde gelen isimlerinin konakladığı ev, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Trakya Kalkınma Ajansı destekleriyle Edirne Valiliği koordinasyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olarak tamamlanan Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi' ziyaretçileri geçmişe götürüyor. 

Balkanlar, Rumeli ve bölgemizin düğünlerinin tüm öğelerini içinde barındıran Necmi İğe Etnografya Müzesi'nde talikadan, düğün yemeği yapan kadınlara, kız istemeden kına gecesine, damat tıraşından düğün alayına, kurşun dökme sahnesinden, ailece yemek yenilen sahneye kadar birçok bölüm yer alıyor. Ziyaretçiler ilk olarak düğün konseptiyle hazırlanan müzenin bahçesinde, gelin arabası olarak kullanılan fayton ile karşılanıyor. 

GURBETÇİLER NECMİ İĞE MÜZESİ'NE HAYRAN KALDI

Kentin tarihi yerleşimlerinden Meydan Mahallesi'nde bulunan Necmi İğe Etnografya Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Yıllık izinlerini memleketlerinde geçirmek için Türkiye'ye gelen gurbetçiler, yaşadıkları ülkeye dönmeden önce müzeleri de ziyaret ediyor. Edirne'de Arkeoloji Müzesi Müdürü Merhum Necmi İğe adına kurulan müzede 17. ve 18. yüzyıl düğün adetleri anlatılıyor. Gelen ziyaretçiler geçmişe yolculuk yaptığı bu müzede duygu dolu anlar yaşıyor.

Necmi İğe Etnografya Müzesi'nde 8 oda 2 sahanlık, 1 sopa ve 2 avlu yer alıyor.  Ayrıca müzenin çıkış kısmında da Balkan ve Rumeli coğrafyasında kullanılan geleneksel kıyafetlerin sergilendiği alan ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Müzenin avlusunda bulunan düğün hatırası kısmında da fotoğraf çektiren ziyaretçiler müzeden memnun şekilde ayrılıyor.

MÜZELER BÖLGE TURİZMİNİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYOR

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Kültürel mirası ve ortak geçmişi gelecek kuşaklara aktarmak üzere Edirne Valiliği himayelerinde hayata geçirilen  Necmi İğe Etnografya Müzesi'nin bölge turizmine katkı sağladığını aktardı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Trakya Kalkınma Ajansı tarafından restore edilen müzenin Edirne Valiliği tarafından işlevlendirildiğini ve fonksiyon bulduğunu dile getiren Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, bu müze ile kültürel mirasın ortak geçmişin yansıtıldığını aktardı. 

"ZİYARETÇİLERİMİZDEN CİDDİ DERECEDE OLUMLU DÖNÜŞLER ALIYORUZ"

Gelen ziyaretçilere bölgenin düğün kültürünü, örf ve adetleri ile geleneksel sanatlarını anlattıklarını söyleyen Soytürk, "18. Yüzyıla dayanan bir konaktayız. Burada aynı zamanda evin sin sahibi olan Necmi İğe'nin hayatını anlattığımız bir odamız var. Rumeli'nin, balkanların ve coğrafyamızın  düğün kültürünü anlatıyoruz. Buraya gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler bölgedeki düğün geleneğinin nasıl olduğunu görüyor. Burada kız istemeden son haddeye kadar hepsini anlatıyoruz. Ziyaretçilerimizden ciddi derecede olumlu dönüşler alıyoruz" dedi.

"PAZARTESİ GÜNLERİ MÜZEMİZDE TEMİZLİK GÜNÜ"

Müzenin yerli ve yabancı ziyaretçilere de ücretsiz olduğunun altını çizen Soytürk, Pazartesi günleri temizlik ve bakim işi yapıldığı için müzenin ziyarete kapalı olduğunu, resmî tatil ve bayram günleri dahil olmak üzere diğer günlerde ziyaret edilebildiğini söyledi.

"BİR DÜĞÜNÜN TÜM ÖĞELERİ YER ALIYOR"

Müzeye girişte düğün geleneği arasında yer alan tanımanın ziyaretçileri karşıladığını belirten Soytürk, "Ziyaretçilerimiz ilk olarak müzeye girdiğinde talika ile karşılaşıyor. Talika gelin arabası sayılıyor. Sonra düğün yemeği yapan kadınlarla başlıyor. Kız isteme, kına gecesi, damat tıraşı, düğün alayı, kurşun dökme sahnesi ve konakta ailece yemek yenilen bir sahnemiz var. Bir düğünün tüm öğeleri yer alıyor. Konakta düğün öncesi ve sonrası olmak üzere aile yaşantısının da anlatıldığı tüm odalar var. Müzenin çıkış kısmında da Balkan ve Rumeli coğrafyasında kullanılan geleneksel kıyafetlerin de sergilendiği bir alan var. Özellikle Balkan ve Rumeli coğrafyasında hem erkeklerin hem de kadınların giydiği geleneksel kıyafetler burada sergileniyor. Ayrıca bunların yanı sıra Edirne için önemli bir şahsiyet olan Necmi İğe'nin de çalışma odasının olduğu bir alanla ziyaretçilerimizin müze ziyaretini sonlandırıyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

"GEÇMİŞ YILLARDAKİ KINA GECELERİNİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAYI HEDEFLİYORUZ"

Müzeyi ziyaret eden vatandaşlarla sohbet eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Soytürk, buradaki en büyük amaçlarının geçmiş yıllardaki kına gecelerini gelecek kuşaklara anlatmak ve aktarmak olduğunu vurguladı.

"MODERN VE GELENEKSEL MÜZECİLİK BİR ARADA"

Üyüklutatar köyünde bir evde kız isteme sahnesini canlandırdıklarını aktaran Soytürk, burada hem modern hem de geleneksel müzeciliğin olduğunu ifade etti. Ziyaretçilerin ekranda bu anı izlerken bir taraftan da bu topraklarda kız isteme sahnesinin nasıl olduğunu, neler konuşulduğunu, örf ve adetin nasıl devam ettiğini de dinlemiş olduğunu ifade eden Soytürk, yabancı ziyaretçiler için de İngilizce olarak sunum yapıldığını belirtti.           

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL