Troya Müzesi Avrupa'nın 'özel' ödülünü aldı

Dünyanın en ünlü antik kentlerden biri olan Troya Antik Kenti girişinde bulunan Troya Müzesi, Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Troya Müzesi Avrupa'nın 'özel' ödülünü aldı
Troya Müzesi Avrupa'nın 'özel' ödülünü aldı
GİRİŞ 20.09.2021 14:15 GÜNCELLEME 20.09.2021 14:21

Troya Müzesi, Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü’ne layık görüldü. Ödül duyurusu 18 Eylül akşamı düzenlenen çevrimiçi törenle yapıldı.

2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü’nü alan Troya Müzesi, Avrupa’nın önemli müze ödüllerinden 2020/2021 ‘Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü’ne layık görüldü. Troya, Avrupa Yılın Müzesi ile Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülleri’nin her ikisini de alan ilk Türk müzesi oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Ödül duyurusu 18 Eylül akşamı düzenlenen çevrimiçi törenle yapıldı.

Dünyanın en ünlü antik kentlerden biri olan ve 5 bin yıllık tarihe ışık tutan Troya Antik Kenti girişinde bulunan Troya Müzesi, 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşurken, 52 açık, 1712 de kapalı teşhir olmak üzere toplam 1764 eser sergileniyor. İnşasına 2013 yılında başlanan ve 2018 yılı ekim ayında açılan Troya Müzesi’nde, Troya ve kültürlerinin yaşamı ve arkeolojik tarihi, kazılardan çıkan eserler aracılığıyla anlatılıyor.

"BÖLGESİNDE YAŞANANLARA KİMLİĞİNİ HATIRLATAN, İLHAM VERİCİ ÖRNEK BİR MÜZE"

Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Avrupa Müze Akademisi Ödülü için geçen yıl mart ayında başvuru yaptıklarını söyledi.

Mayıs ayında ise raportörler tarafından çevrim içi denetim gerçekleştirildiğini belirten Gölcük, "Aslında Romanya'da olması gereken tören, pandemi sebebiyle online olarak yapıldı. Törende Troya Müzesinin 2020 ve 2021 yılı yani 2 yılın Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü'nü aldığımızı öğrendik. Bizim için son derece gurur verici bir haber oldu. Çünkü 2020 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü'nü almıştık. 2020 ve 2021'de de Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü'nü alan, Türkiye'de bu iki büyük ödülü kazanan ilk müze olduk." diye konuştu.

Gölcük, Avrupa Müze Akademisi Ödülleri'ne 14 ülkeden yaklaşık 56 müzenin katıldığını aktardı.

Hollanda’dan 6 müzenin yanı sıra Rusya, Romanya, Almanya, Norveç, İsveç, İsviçre ve Yunanistan gibi oldukça güçlü rakiplerle yarıştıklarını vurgulayan Gölcük, şu bilgileri paylaştı:

"Jüri raporunda Troya Müzesinin öne çıkan hususları şunlardı: Birincisi Troya Müzesi etrafında bulunduğu noktaya, kırsal kalkınmaya çok büyük bir katkı sağlıyor. Çevresiyle oldukça uyumlu bir müze. İkincisi; 'Troya Müzesi, duvarlarının dışında yaşayan insanlara, bulunduğu bölgedeki yaşayan insanlara kimliğini hatırlatan, ilham verici örnek bir müze' tabiri kullanıldı. Oldukça önemli bir ödüldü. Hatta bir hocamız ödülü şöyle yorumladı: 'Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmuştunuz, dün akşam da Süper Kupa'yı aldınız.' dedi.

Şunu vurgulamakta fayda var: Her iki ödülü aldığımız yıllar, pandeminin hayatı durdurduğu, dünyada birçok müzeci meslektaşımızı kaybettiğimiz, müzelerin uzun süre kapandığı dönemdi. Troya Efsanesi'ni dünyaya yeniden farklı bir solukla hatırlattık. Bu ödülde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün çok büyük bir gayreti var. Türk müzeciliğimize hayırlı olmasını diliyorum."

TROYA MÜZESİ NEREDE

Troya Müzesi, Çanakkale İli, Merkez İlçesi’ne bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer almaktadır.

TROYA MÜZESİ GİRİŞ ÜCRETİ VE ZİYARET SAATLERİ

Yaz Dönemi
15 Mart - 23 Ekim
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 20:00

Kış Dönemi
23 Ekim - 15 Mart
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 18:00

Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri
Yaz Dönemi: 19:30
Kış Dönemi: 17:30

Giriş Ücreti : 60 TL

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL