Türkiye'nin ikinci Kapadokya'sına 50 milyonluk yatırım

Türkiye'nin ikinci Kapadokya'sı olma yolunda ilerleyen tarihi Frig Vadisi, balon uçuşlarıyla bölge turizmini ayağa kaldıracak.

Türkiye'nin ikinci Kapadokya'sına 50 milyonluk yatırım
Türkiye'nin ikinci Kapadokya'sına 50 milyonluk yatırım
GİRİŞ 21.09.2021 13:52 GÜNCELLEME 21.09.2021 13:52 KAYNAK MİLLİYET, İHA

Termal turizm merkezi Afyonkarahisar, tarihi Frig Vadisi ve balon uçuşlarıyla turizm atağına kalktı. Şehir gelecek yıl 4 milyon turist sayısını yakalamayı hedefliyor. Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik bakanlığının desteğiyle başlayan Frig Vadisi çalışmalarının bölge turizmine büyük katkı yapması bekleniyor.

50 MİLYON TL YATIRIM

Afyonkarahisar Valiliği Tanıtım Ofisi Koordinatörü İbrahim Okumuş, valiliğin Ayazini köyünde ve bölgede yaptığı restorasyon, reklam ve tanıtım çalışmalarıyla şehre ilginin arttığını söyledi. Okumuş, “Üç ay önce hafta sonları bölgeye 10 araç geliyorsa şimdi 1.000-1.500 araç gelmeye başladı. 2019 yılı turist sayımız 2.2 milyondu. Pandemi sonrasında Frig Vadisi’yle ilgili ilk beklentimiz 1 milyon turist. Bu 1 milyonun doğrudan Frigya amaçlı gelmesini bekliyoruz. Bunu termalle de birleştirirsek 2022 yazı için ortalama 4 milyon turist beklentimiz var” dedi.

8 ayda Frig Vadisi yatırım harcamalarının 14 milyon TL’ye yaklaştığını aktaran Okumuş, “Bunun 4 milyon TL’sini Emre Gölü’nün etrafındaki tesislere harcadık. Ayazini’de 50 evin restorasyon çalışmalarını tamamladık. 25 tane evin daha restorasyonu yapılacak. Böylece 50 milyon TL’lik yatırım yapmış olacağız. Tek bir köyle de kalmayacağız” diye konuştu.

TERMALE DE KATKISI VAR

Afyonkarahisar’ın önemli otellerinden olan ve bölgeye yatırımlarıyla tanınan NG Hotels’in Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür’le bölgeyi gezdik.

Bölgenin tanıtımı için yoğun çaba gösteren Hediye Güral Gür, bölgedeki bu tarih ve kültür atağının termal turizme de katkı sağladığını kaydederek, NG Afyon’un şu anda da yüzde 70 doluluğa ulaştığını belirtti.

Afyon’da balon turizminin dört ay önce başladığını dile getiren Gür şunları söyledi:

“Balon uçuşlarının bölge turizmine büyük katkıları olacak. Talep arttıkça burada balon sayısının artması da bekleniyor. Balonlar arttıkça Kapadokya’da gördüğümüz şekilde görsel bir şölen oluşacak ve balon turizmi Afyon’a büyük katkı sağlayacak. Balon turizmi ve termal turizm birbirini destekleyecektir.”

KAYALARA OYULAN MEDENİYET

Frig Vadisi, Eskişehir, Kütahya, Afyon arasında kalıyor. 3 bin  yıl önce Frigyalıların kayalara evler, kaleler, anıtlar oyarak kurduğu bir medeniyet. Hala bakir bir bölge. Turistik çalışmalar yeni yeni başlıyor. 55 hektarlık vadide oyma kaya mezarları, şapelleri, Bizans ve Roma dönemlerinin önemli eserleriyle Anadolu’nun tarihinde önemli bir yere sahip. Türkiye’nin termal turizm merkezi Afyonkarahisar’ın, Frig Vadisi ile turizmde farklı bir atılım yapması amaçlanıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL