Hafta sonu Polonezköy'de gezilecek yerler

İstanbul'da hafta sonu yeşile doyulacak huzurlu bir gezi rotası arayanlar için doğanın kucağında hissettiren Polonezköy ziyaretçilerini ağırlıyor.

Hafta sonu Polonezköy'de gezilecek yerler
Hafta sonu Polonezköy'de gezilecek yerler
GİRİŞ 29.10.2021 17:02 GÜNCELLEME 29.10.2021 17:02 KAYNAK HIS TRAVEL

İstanbul’un yeşillikler içindeki arka bahçesi Polenezköy, hafta sonları gezi müdavimlerinin uğrak noktalarından birisi. Şehre yakınlığının yanı sıra size kendinizi tam da doğanın kucağında hissettiren ambiyansı ile yılın her döneminde bolca ziyaretçi ağırlıyor.

Polonezköy’e Nasıl Gidilir?

İstanbul’da tatlı bir hafta sonu molası vermek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği Beykoz ilçesine bağlı Polonezköy’e isterseniz kendi aracınızla isterseniz de belediyeye ait toplu taşıma ile gelebilirsiniz. Elbette kendi aracınızla ulaşım hem kolay hem de konforlu seçeneğiniz. Polonezköy’e Anadolu yakasından gidiyorsanız Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden önce son çıkış Kavacık tabelasını takip etmeli ardından da Yeni Riva Yolu’nu geçmelisiniz. Avrupa Yakası’ndan geliyorsanız da köprüyü geçer geçmez ilk sapak olan Kavacık’a dönmelisiniz. Yeni Riva Yolu oldukça rahat ve konforlu, bu yolda ilerlediğinizde Polonezköy tabelalarını göreceksiniz. Toplu taşıma alternatifini değerlendirecekseniz de İETT’ye ait D1 Polonezköy – Üsküdar/Kadıköy otobüs hattını kullanabilirsiniz.

Polonezköy’e Ne Zaman Gidilir?

Polonezköy’e gelmek için en ideal zamanın özellikle bahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. Doğanın tüm coşkusunu cömertçe seren bu destinasyonda oldukça keyifli bir hafta sonu molası verebilirsiniz. Diğer yandan ‘Ben soğukta gezmeyi severim, soğuğa dirençliyim’ diyorsanız da burasının kış aylarında da harika olduğunu eklemeden geçmeyelim.

Polonezköy Tarihi

Polonezköy’ün bugüne uzanan tarihini başlatan olay 1830 yılında Polonyalıların Ruslara karşı başlattığı ayaklanmanın Ruslar tarafından çok acı şekilde bastırılması ve Polonyalıların bir kısmının Fransa’ya bir kısmının ise Osmanlı İmparatorluğu’na kaçıp yerleşmesi. Buraya sığınmış olan Polonyalılar bugün Polonezköy olarak bildiğimiz köye yerleştirilirler. Polonyalıların o dönem lideri olan Prens Adam Czartoryski’nin göreve getirdiği yazar ve asker kimliğiyle tanınan Michal Czajkowski bugün Polonezköy olarak bildiğimiz köyü satın alır. Bu topraklara yerleşen Polonyalılar Osmanlı Devleti’nin sadık vatandaşları arasındadır hatta Kırım Savaşı sırasında Osmanlı Ordusu yanında Ruslara karşı savaşırlar. Bu yaklaşımlarının sonrasında ise Osmanlı Devleti tarafından vergiden muaf edilirler. O dönemlerdeki ismi Adampol yani Adamköy olan bölgeye kalıcı yerleşen Polonyalılar Türk vatandaşlığını da aldıktan sonra kültürel dokusunu oluşturmuş ve doğal bir güzelliğe sahip olan Polonezköy’ü koruyup daha çok güzelleşmesini sağlamışlar. Günümüzde Polonezköy’ü ziyaret ettiğinizde o günlerden gelen tarihi dokuya siz de şahitlik edebilirsiniz.

Polenezköy Gezilecek Yerler

Önce lezzet dolu bir kahvaltı, ardından kısa bir yürüyüş esnasında bu güzelim İstanbul köyünde görebileceğiniz birbirinden güzel tarihi ve doğal mekanlar var.

Arıcılık Müzesi

Köy meydanının ortasında konumlanan Arıcılık Müzesi’nin Türkiye’de başka bir eşi olmadığını hemen belirtelim. 2004 yılında beri faaliyette olan müzede bal üretimine dair çeşitli gereçlerin yanı sıra fotoğraf ve belgeler yer alıyor.

Czestochova Meryem Ana Kilisesi

Polonezköy’ün önemli simgelerinden birisi olarak gösterilen bu kilise hemen köyün girişinde yer alıyor. Göz alıcı güzellikte bir bahçeye sahip olan kilisede yıl içinde çeşitli organizasyonlar da düzenleniyor.

Polonezköy Kültür Evi

Yine köy meydanında bulunan yerlerden birisi olan Polonezköy Kültür Evi, yıl boyunca birçok organizasyona ev sahipliği yapıyor. Buraya geldiğiniz zaman bu kültür evini yakından incelemenizi tavsiye ederiz, hatta belki de orada olduğunuz tarihte bir etkinliğe katılma şansınız olur…

Polonezköy Tabiat Parkı

‘Polonezköy’de gezilecek en meşhur yer neresi?’ diye soracak olursanız yanıtımız kesinlikle Polonezköy Tabiat Parkı olur! Kendine has bir doğaya sahip olan bu tabiat parkında oksijene doyacağınızdan eminiz desek yeridir. Burada uzun yürüyüşler yapabilir, bol bol fotoğraf çekebilir ya da sakin bir banka oturup kitabınızı okuyabilirsiniz.

Zofia Rızı Anı Evi

Köyün tarihine ışık tutan, köydeki en eski ve en görkemli yapı olan Zofia Rızı Anı Evi, gün içinde belirli saatlerde ziyaretçi kabul ediyor. Polonya köy evi mimarisine örnek teşkil eden bu evde eski fotoğraflar ve dönem giysilerini görebilirsiniz.

Polonezköy’de Ne Yapılır?

Doğanın İstanbul’a en güzel hediyelerinden olan Polonezköy’de geçireceğiniz doğayla iç içe bir günde keyifle yapabileceğiniz birçok aktivite bulunuyor.

Bisiklet Turu: Polonezköy’de yapılacak en sevilen aktivitelerin başında bisiklet sürmek geliyor. Buraya gelirken ister kendi bisikletinizi getirebilir isterseniz de meydandan kiralayabileceğiniz dağ bisikleti ile köy etrafındaki yollarda ya da bisiklet parkurunda keyifli bir gezintiye çıkabilirsiniz. Diğer yandan özel tasarlanan BMX Bisiklet Parkuru için ülkemizin dünya standartlarındaki ilk BMX parkuru konumuna sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Yürüyüş: Polonezköy’de köy meydanında yön tabelalarında da açıkça gösterilen harika bir yürüyüş parkuru bulunuyor. 5 km uzunluğa sahip olan bu parkurda bol bol oksijene doyacak, dalları gökyüzüne uzanan ağaçların altında huzur dolacaksınız. Güzel bir kahvaltının ardından keyifli bir sohbet eşliğinde yapacağınız bu yürüyüş tatlı bir hafta sonu anısı kazanmanızı sağlayacak. Uyarmadan etmeyelim, yanınıza rahat bir çift ayakkabı almayı unutmayın.

Piknik: Yeşilliklerin uzandığı, tertemiz bir hava altında piknik yapmak sizce de kulağa pek hoş gelmiyor mu? Yanınızda yiyecekleriniz yoksa hiç dert etmeyin, alışverişinizi köyden kolaylıkla yapabilirsiniz.

Polonezköy Kiraz Festivali: Her yıl haziran ayının bir ya da ikinci haftasında düzenlenen ‘Polonezköy Kiraz Festivali’ne siz de keyifle katılabilirsiniz. Çeşitli etkinliklerle geçen bu festival tam bir bayram coşkusuyla kutlanıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL