İstanbul'da gezilecek en güzel yerler: Dolmabahçe Sarayı

İstanbul'da gezilecek yerler içerisinde muhteşem mimarisiyle öne çıkan Dolmabahçe Sarayı haftanın her günü ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Büyük küçük herkesin geldiği sarayda keşfedilecek birçok detay bulunuyor.

GİRİŞ 30.11.2021 10:47 GÜNCELLEME 30.11.2021 10:47 KAYNAK HABER7

Dolmabahçe Sarayı İstanbul'da gezilecek harika adreslerden biri. Muhteşem mimariye sahip olan Dolmabahçe Sarayı içerisinde gezilecek birçok yeri bulunan büyük bir kompleks. Bahçesindeki hayvanları, detaylardaki işlemeleri ve müze bölümlerinde bulunan saatler, tablolar keşfetmeye değer nitelikte. 

DOLMABAHÇE SARAYI TARİHİ

19. yüzyılda inşa edilen Dolmabahçe Sarayı tam bir Osmanlı eseri. Günümüzde yaşayan bu tarihi miras yerinde eskiden de Bizans İmparatorluğu sarayları yer alıyordu. Donanma gemilerinin faaliyet gösterdiği alan 16. yüzyılda doldurulmuş böylece 'dolmabağçe' adını almış. Dönemin Osmanlı sultanları burayı 'has bahçe' olarak kullanmaya başlamış. 19. yüzyıla kadar bu has bahçeye inşa edilen köşk ve kasırlar topluluğuna da 'Beşiktaş Sahil Sarayı' denildi. 19. yüzyılda yenileşme ve modernleşmeyle beraber ortaya görkemli bir eser olarak Dolmabahçe Sarayı çıktı. 

Günümüzde haftanın her günü ve büyük - küçük herkesin ziyaret ettiği tarihi yapı muhteşem mimarisi ile hayran bırakıyor. 13 Haziran 1843 yılında yapımına başlanan sarayın 7 Haziran 1856 yılında kapıları açılmış. 

110 bin metrekare alana kurulan saray İstanbul Boğazı'nın en güzel yerinde konumlanmıştır. 

DOLMABAHÇE SARAYI MİMARİSİ 

Sarayın inşasında bilinen ünlü kişiler Abdülhalim Bey, Altunizade İsmail Zühtü Paşa, Karabet Balyan, Ohannes Serveryan, Nikoğos Balyan ve James William Smith olarak biliniyor. Sarayın iç ve dış süslemeleri batı tarzlarından ilham alınarak yapılmış. Eski Osmanlı kültür geleneğinden çok uzaklaşmadan harika bir eser ortaya çıkartılmış. 

Sarayın ana yapısı, fonksiyonel olarak üç bölüme ayrılır; devletin yönetim işlerinin yürütüldüğü “Mabeyn-i Hümâyûn” (Selamlık), padişah ve ailesinin özel yaşamına ait “Harem-i Hümâyûn” (Harem), bu iki bölüm arasında padişahın önemli devlet törenleri için ayrılan “Muayede Salonu” (Tören Salonu)’dur. 285 odası, 44 salonu, 68 tuvaleti ve 6 hamamıyla Dolmabahçe Sarayı, 14.595 m2lik bir alan üzerine kurulmuş monoblok bina olarak Türkiye’deki en büyük saray durumundadır. Rokoko, Barok ve Neo-klasik mimari tarzlarını yansıtan Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı’nda mimari plan anlamında da farklılık göstermektedir. 

DOLMABAHÇE SARAYI GİRİŞ ÜCRETİ 

Mimarisiyle herkesi hayran bırakan dev yapıya giriş ücreti 50 TL olarak belirlenmiş. Harem Dairesi bölümünde müzekart geçerli ancak diğer kısımları gezmek için yine ücret ödemek şart.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL