Slow Food Azerbaycan’da turistler için yeni teklifler sunuyor

Azerbaycan Turizm Ofisi ve Slow Food ortaklığında ekonomik yenileme ve kırsal toplulukların refahını teşvik etmekle beraber yerel gastronomi ve kültürel mirası korumayı amaçlayan COVCHEG projesi organize edildi.

Slow Food Azerbaycan’da turistler için yeni teklifler sunuyor
Slow Food Azerbaycan’da turistler için yeni teklifler sunuyor
GİRİŞ 09.12.2021 12:06 GÜNCELLEME 09.12.2021 12:06

9 Aralık 2021 tarihinde Azerbaycan'ın UNESCO Dünya Miras Alanlarından birine ev sahipliği eden Şeki şehrinde Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Slow Food tarafından Azerbaycan Turizm Ofisi ile ortaklaşa gerçekleştirilen COVCHEG (“Büyük Kafkas Dağları Bölgesinde Topluma Dayalı Değer Zinciri Geliştirme”) projesinin kapanış töreni organize edildi.

Ekonomik yenileme ve kırsal toplulukların refahını teşvik etmekle beraber yerel gastronomi ve kültürel mirası korumayı amaçlayan COVCHEG projesi, Azerbaycan Turizm Ofisi’nin sürdürülebilir turizm deneyimlerinin oluşturulmasında attığı önemli adımlardan biri.

Azerbaycan Turizm Ofisinin Başkanı Florian Sengstschmid proje ile ilgili şunları ifade etti “Azerbaycan’ın elverişli iklimi sayesinde sahip olduğu doğal kaynakları COVCHEG projesi kapsamında çok sayıda deneyim geliştirmemize izin verdi. Sürdürelebilir turizm tekliflerinin geliştirilmesi için bu projenin önemi çok büyük. İlgili taraftaşların katkısıyla, Slow Food seyahati dahil olmak üzere yeni deneyimler geliştirmeye devam edeceğiz.”

Proje kapsamında, kaliteli üretim yöntemlerinin kullanılması ve eşsiz bölgelerin korunması amacıyla yerel gıda üreticilerini bir araya getiren 5 ‘Slow Food Presidia’ kuruldu. ‘Presidia’ dahilinde kaybolma tehlikesi ile yüz-yüze olan ürünleri listeleyen ‘Ark of Taste’ (Lezzet Gemisi) uluslararası onlayn Slow Food kataloğuna dahil olan ürünlerin üreticileri tarafından yetiştiriliyor.

Aynı zamanda Azerbaycan’ın bu katalogda yer alan Ruşanka soğanı, Atababa fındığı, Kafkas manda yoğurdu ve sofraya yeniden konulması gereken diğer önemli yerel ürünler kullanılarak hazırlanan ulusal ‘Lezzet Gemisi Menüsü’ de oluşturulmuştur.

İlaveten, 11 Azerbaycanlı aşçı uluslararası bir ağ olan Slow Food Aşçılar Alyansına üye. Alyans üyeleri, Presidia projelerinden ve Lezzet Gemisinden ürünleri kullanarak ve küçük çaplı üreticilere görünürlük kazandırarak, tarımsal biyoçeşitliliğin yanı sıra gastronomi bilgisi ile yerel kültürlerin korunmasına katkıda bulunuyorlar. Bu uluslararası ağın üyeleri aynı zamanda yerel bilgileri dünyanın dört bir yanında ilgili taraftaşlara aktarmak için düzenli olarak buluşmalar organize ediyorlar.

Projenin öne çıkan bir diğer özelliği de, belirli bölgelerdeki yerel üreticileri ve gastronomik toplulukları turizm değer zincirinin birçok taraftaşı ile bir araya getiren Slow Food seyahati konseptinin geliştirilmesidir. Bu konsept, gezginlerin çok sayıda yerel üreticilerle görüşerek seyahat deneyimlerini zenginleştirmelerine ve antik çağlardan beri üretilen farklı yiyecek türleri hakkında bilgi edinmelerine olanak tanıyor.

Bu deneyimi erişilebilir kılmak için, ülkenin kuzeybatı bölgesinde yer alan Şamahı, İsmayıllı, Kebele, Şeki ve Kah’da yerel üreticileri, tadılacak ürünleri ve ziyaret edilecek yerleri gösteren Slow Food seyahat haritası hazırlanmıştır. Bu bölgelerin her biri zengin tarihi, kültürel mirası ve nefes kesen manzaraları ile beraber en az bir gıda ürünü ile ünlüdür.

“Slow Food, ülkede çalışan küçük ölçekli üreticilere, şeflere ve vatandaşlara destek ve görünürlük sağlayabilmekten gurur duyuyor. Slow Food olarak, proje kapsamında yeni oluşturulan ağ aracılığıyla Azerbaycan'da çalışmaya, iyi, temiz ve adil gıda filosofisine esaslanarak üretim ve tüketim sisteminde olumlu bir değişime katkıda bulunmaya devam edeceğiz”, Paolo di Croce, Slow Food International Genel Sekreteri ifade etti.

Şu anda Azerbaycan'da belirlenmiş rotalar dahilinde mevcut gastronomik deneyimlerden konaklama seçeneklerine kadar geniş bir hizmet yelpazesi sunan 60 Slow Food seyahat taraftaşı bulunmaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL