Adını bölgede bulunan ceviz ağaçlarından alan ilçe 'Beykoz'

Muhteşem detaylara sahip olan ilçelerden biri Beykoz. Tarihte çok önemli bir yere de sahip. Adını bölgede bulunan ceviz ağaçlarından aldığı söyleniyor. Sessiz ve sakinliği ile öne çıkan Beykoz'da gezilecek yerler gezginlerin ilgi odağında.

Adını bölgede bulunan ceviz ağaçlarından alan ilçe 'Beykoz'
Adını bölgede bulunan ceviz ağaçlarından alan ilçe 'Beykoz'
GİRİŞ 18.12.2021 16:17 GÜNCELLEME 18.12.2021 16:17 KAYNAK HABER7

İstanbul'da bulunan ve gezilecek yerler sayısı bakımından zengin ilçelerden biri Beykoz harika detaylara sahip. Çok köklü bir tarihi geçmişe sahip Beykoz'da bulunan ceviz ağaçları zamanında buraya 'Beykoz' isminin de verilmesine neden olmuş. Günümüzde ise gezginlerin uğrak yerlerinden biri olmasının yanı sıra Beykoz İstanbul'da yaşayan herkesin sessiz sakin yerde olmak istediğinde tercih ettiği ilk ilçelerin başında geliyor. 

BEYKOZ'DA NELER YAPILIR?

İstanbul'da gezilecek en güzel ilçelerden biri Beykoz. Harika köşeler bulunuyor ve bu yerleri keşfederken fotoğraf kareleri elde edecek birçok malzeme öne çıkıyor. Beykoz'da gezilecek yerler de yeşil alanı bol, sessiz yerler olarak biliniyor. Hafta sonu tatilinizi değerlendirebileceğiniz güzide ilçede neler yapılır gelin göz atalım. 

1- Vapur iskelesinde çay için 

Beykoz'a geldiğinizde ilk olarak Boğaz'ın tertemiz havasını içinize çekmek için burada bulunan kafelerde güzel bir çay içmenizi öneriyoruz. güzel bir dinlenme sonrası ilçeyi keşfe çıkabilirsiniz. 

2- İshak Ağa Çeşmesini fotoğraflayın 

Tarihi yüzyıllar öncesine uzanan muhteşem güzellikteki çeşmeyi kaybolan bir değer olmadan fotoğraflamalısınız. Hala kullanımda olan çeşme bir tarihi eser konumunda. Kanuni Sultan Süleyman zamanında inşa edilmiş. 

3- Kilise ve camileri ziyaret edin 

Beykoz bir tarihi adres cenneti diyebiliriz. Bu sebeple ilçedeki tarihi mimariye sahip kilise ve camileri mutlaka keşfetmelisiniz. 16. yüzyılda inşa edilen Beykoz Serbostani Mustafa Ağa Camii muhteşem mimarisiyle sizi beklerken 1776 yılında yapılan Ermeni Surp Nigoğayos ve Rum Ortodoks Ayia Paraskevi Kiliseleri de ziyaret etmeye değer diğer tarihi mekanlar olarak bulunuyor. 

4- Beykoz Korusu'nu keşfedin

Muhteşem görünüme sahip olan ve özellikle ilkbaharda yemyeşil olan koruyu mutlaka gezin. Tertemiz İstanbul havası bulunan Beykoz sizlere gezilecek yerler bakımından zengin içerik sunuyor. 

5- Mecidiye Kasrı'nı keşfedin 

Yine tarihi adreslerden biri olan bu nadide yapıyı da keşfetmeden Beykoz'dan dönmeyin. Duvardaki işlemeleri ve bahçesinin yemyeşil detayları Mecidiye Kasrı'nı öne çıkartan detaylar. 

BEYKOZ İLÇESİ İSMİNİ NERDEN ALIYOR?

İstanbul fethedilmeden 51 yıl önce Amikos bugünkü Beykoz Yıldırım Beyazit taraıfndan fethedilir. Bu fetihle beraber bölgenin adı Amikos değil artık Beykoz'dur. Ancak Beykoz isminin ortaya çıkışı ile ilgili birçok rivayet söz konusu. Bu rivayetler içerisinde en bilineni, Beykoz isminin Kocaeli beylerbeylerinin Beykoz'da oturmasına nispetle üretilenidir. Rivayete göre Farsçada 'köy' anlamına gelen 'kos' sözcüğünün Türkçe bey sözcüğüne eklenmesi sonucunda ortaya çıkan Beykos (Beyköyü) sözcüğü kentin adı olarak kalmıştır. Beykos zamanla Beykoz'a dönüşmüştür. 

Bir diğer rivayet ise herkesin ilgisini çeken hikayedir. Beykoz isminin, kentin Osmanlı idaresi altına girdiği dönemden sonra kentte inşa ettirilen On Çeşmeler adlı bir çeşmenin yanında bulunan büyük bir ceviz ağacına binaen ortaya çıktığını iddia etmektedir. Bu rivayete göre söz konusu dönemde koz kelimesi ceviz sözcüğünü nitelemek üzere kullanılmaktadır. Bu yörede ceviz ağaçlarının çok fazla sayıda bulunması nedeniyle de bu yöreye Binkos adının verildiği ve bu ismin zamanla Beykoz ismine dönüştüğü öne sürülmektedir.

 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL