Sardes Antik Kenti gece müzeciliğine kavuşuyor! İlk kez deneyimlendi

Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Sardes Antik Kenti, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında “Gece Müzeciliği” programına alındı. Hazırlıkların devam ettiği antik kentteki gece müzeciliği deneyimi basın mensuplarına tanıtıldı.

GİRİŞ 20.05.2025 14:03 GÜNCELLEME 20.05.2025 15:57 KAYNAK HABER7

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un vizyonu doğrultusunda başlattığı “Gece Müzeciliği” uygulamasını Türkiye genelinde yaygınlaştırmaya devam ediyor.

TARİHİ ATMOSFER GECE KEŞFEDİLECEK

Uygulama kapsamında, tarihte paranın ilk basıldığı yer olan Sardes Antik Kenti de gece müzeciliği projesine dahil edildi.

Hazırlıkların halen devam ettiği antik kentte Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahil, basın mensuplarına antik kent hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yaptı.

“Burası, tarihte dünyanın ilk parası basılan yer”

Sardes Antik Kenti’nde dünyada ilk paranın basıldığını dile getiren Prof. Dr. Cahil, “Burası bildiğiniz gibi Sardes, Lidya kral şehri. Şu an bir Roma hamamındayız. Burası 1960’larda restorasyon yapıldı. Türkiye’de ilk anıtsal restorasyon projesi burada gerçekleştirildi. Gece müzeciliği kapsamında çok güzel bir ışıklandırma yapıldı, gerçekten çok beğendim. Burası, tarihte dünyanın ilk parası basılan yer. Altın ve gümüş karışımından yapılan ilk para burada basıldı. Daha sonra saf gümüş ve altın olarak para basılmaya başlandı ve Yunanlılar buradan para basmayı öğrendi.” diye konuştu.

TARİHTEN İSİM SİLME HİKAYESİ

Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahil, Sardes Antik Kenti’nde izlerine rastlanan İmparator Septimius Severus ve iki oğlunun hikayesini anlattı.

İmparator Septimius Severus’ın ölmesi üzerine oğulları Caracalla ve Geta’nın tahtı birlikte devraldıklarını belirten Prof. Dr. Nicholas Cahil, şu ifadeleri kullandı:

“Babası Septimius Severus’un ölmesi üzerine Caracalla, küçük kardeşi Geta’yı öldürmüş ve adeta onu tarihten silmek adına onun adına yapılmış tüm mimari eserleri ortadan kaldırmıştır. Geta’nın adına yapılan heykelleri yıktırmış, adını sikkelerin ve yazıtlı ifadelerin üzerinden sildirmiş.”

Ziyaretçilere, kentin tarihsel dokusu ve arkeolojik kazı çalışmaları hakkında önemli bilgiler aktarılırken, gece boyunca yapılan gezilerde Sardes’in antik yapıları, heykelleri ve diğer önemli buluntuları ışıklandırmalarla farklı bir bakış açısıyla gözler önüne serildi.

YILDIZLAR ALTINDA TARİHİ YOLCULUK

Haziran ayı sonunda tamamen aydınlatılarak ziyarete hazır hale gelmesi planlanan antik kentte altyapı çalışmaları süratle devam ediyor. Kentin aydınlatılan bölümleri ilk kez kamuoyuyla paylaşılırken, bu tarihi atmosferde yapılacak gece ziyaretleri şimdiden büyük bir heyecan yaratıyor.

GECE MÜZECİLİĞİNİN YENİ DURAĞI: SARDES ANTİK KENTİ

Lidya Devleti’ne başkentlik yapmış olan Sardes, dünyada ilk kez devlet güvencesinde para basılan yer olarak biliniyor. 5000 yılı aşkın geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik kent, yalnızca görkemli yapılarıyla değil, sahip olduğu tarihi mirasla da öne çıkıyor. Kentte yer alan dünyanın en görkemli İon düzeni tapınaklarından biri, anıtsal hamam-gymnasium kompleksi ve antik dünyanın en büyük havrası, ziyaretçilere benzersiz bir kültürel deneyim sunuyor.

26 ANTİK KENT DAHA DAHİL EDİLECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un vizyonu doğrultusunda başlattığı “Gece Müzeciliği” uygulamasını ülke genelinde yaygınlaştırıyor.

Bakan Ersoy, 2024 yılında Efes, Hierapolis, Patara, Side ve Kapadokya gibi önemli destinasyonlarda hayata geçirilen Gece Müzeciliği uygulamasının, 2025 yılında 7 ilde toplam 26 yeni antik kentte daha devreye alınacağını açıkladı.

Uygulamanın özellikle sıcak yaz günlerinde müzelerin akşam saatlerinde de gezilebilmesine olanak tanıdığını vurgulayan Ersoy, 1 Haziran – 1 Ekim 2025 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip Müzekart kullanıcılarının yalnızca 100 TL ilave ücret ödeyerek, belirlenen ören yerlerini saat 19.00’dan itibaren ziyaret edebileceğini belirtti.

MÜZELER ARTIK GECELERİ IŞIL IŞIL

Geçen yıl yoğun ilgi gören bu proje sayesinde Türkiye genelinde pek çok müze ve ören yeri akşam saatlerinde de ziyaretçilerini ağırlayacak. Efes Antik Kenti saat 23.00’e kadar açık kalacak; Antalya’daki Aspendos, Patara ve Side örenyerleri saat 22.00’ye kadar gezilebilecek. İstanbul’da Galata Kulesi saat 23.00’e, Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ise saat 22.00’ye kadar ziyaretçilere açık olacak. Ankara’da yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Etnografya Müzesi ise saat 21.00’e kadar gezilebilecek.

Bununla birlikte, Nemrut Örenyeri’ndeki anıtsal heykeller gün doğumuyla birlikte ışıklandırılacak ve 04.00–09.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Türkiye’nin en büyük müzelerinden olan Şanlıurfa Müzesi ile Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi gibi yapılar da gece saatlerinde açık kalarak kültürel erişimi daha da artıracak.

YILIN 12 AYINA YAYILMASI HEDEFLENİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu uygulama ile müze ve örenyerlerinin ziyaret saatlerini uzatmayı ve turizmi yılın 12 ayına yaymayı hedefliyor. Sardes Antik Kenti’nin bu kapsama dahil edilmesi, hem bölge turizmine katkı sağlayacak hem de Türkiye’nin kültürel mirasının daha geniş kitlelere ulaşmasına olanak tanıyacaktır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL