Yeni talimat açıklandı! Hakemlerle ilgili konuşan yanacak

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi hakemler konusunda yapılacak talimat değişikliğini duyurdu.

Yeni talimat açıklandı! Hakemlerle ilgili konuşan yanacak
Yeni talimat açıklandı! Hakemlerle ilgili konuşan yanacak
GİRİŞ 07.12.2022 20:06 GÜNCELLEME 07.12.2022 21:26
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi katıldığı canlı yayında hakemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

beIN Sports'a konuk olan Büyükekşi, hakemlerle ilgili talimat değişikliği yapılacağını ve maç öncesi ya da maç sonu başkanlar, antrenörler ya da futbolculardan hakemlerle ilgili yorum yapanlar için ceza uygulamasına geçileceğini belirtti.

"Hakemlerimiz konusunda başarılı bir sezon oluyor"

"Bizim iki konuya çok dikkat etmemiz gerekiyor. Birincisi hakemlerin güvenilirliklerine karşı olumsuz algı yaratmamamız lazım, değerli kılmamız lazım. Orta ve yan hakemlerimizden başlarsak, ben başarılı bir sezon olduğunu düşünüyorum. Ancak yüzde yüz mü, tabii ki değil. Hakemler de insan. Bir kaleci hatalı gol yiyorsa, futbolcu gol kaçırıyorsa hakemlerde de bu olabiliyor. Dünyanın her yerinde hakem hataları oluyor. Premier Lig'de, La Liga'da, Bundesliga'da oluyor, Türkiye'de de oluyor."

"Talimat değişikliği yapacağız"

"Onlarla ilgili bir karar alacağız, onu da buradan söylemiş olayım. Talimat değişikliği yapacağız ve hakemlerimiz hakkında maç öncesi ya da maç sonunda olumlu ya da olumsuz konuşan başkan, antrenör, futbolcu olursa onlara ceza uygulaması getiriyoruz. Çünkü bu kültürü değiştirmemiz gerekiyor. Oyunu hakem üzerinden değil taktik üzerinden futbol üzerinden değerlendirelim. Yıllardır böyle yaptık hiçbir faydası olmadı. Bunu değiştireceğiz."

"Biz daha cesur davrandık"

"Yönetime gelince iki şey yaptık. İki gözlemci getirdik. Biri televizyon gözlemcisi diğeri saha gözlemcisi. VAR hakemiyle saha hakemini ayırdık. Bu ayrımın etkisinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Premier Lig'de bir toplantı yaptık, onlar şu an iki tane VAR hakemi ayırmışlar. En az 5 tane yapmak istiyoruz diyorlar. Biz bu konuda cesur davrandık, sadece VAR hakemi sayımız az şu an 12 tane, nasıl artırırız diye çalışmasını yapıyoruz. Diğer konu da şu; biz VAR protokolünü UEFA kriterlerine göre yüzde yüz uygulamaya başladık. Daha önce anladığımız kadarıyla farklı talimatlar verilmiş. VAR hakeminin dört görevi var; mesela ofsayt var mı yok mu? İkincisi gol mü değil mi? Üçüncüsü ceza sahası içinde bir müdahale var mı? Dördüncüsü de hakem yanlış kart kararı verdi mi? Bunlar dışında müdahale etmememiz lazım. Bunun harfi harfine uygulanması için çalışıyoruz."

"Hakemler için İngilizce şartı getireceğiz"

"Bu zamana kadarki atamalar algoritmayla yapıldı. Ancak bazen bir maça birkaç hakem atıyordu algoritma. Şimdi veriler arttı elimizde. Bu verileri bir araya getirdik. Bundan sonra her maça bir hakem atayacak. Süper Lig ekipleriyle de konuştuk, MHK onların gözü önünde atamayı yapacak. Yapmamız gereken şu; eğitimin artması lazım, tecrübelerin artması lazım. MHK bu zamana kadar 8 ayda bir değişmiş, o değişince il hakem kurulu başkanı da değişiyormuş. Şimdi böyle olmayacak, kriterler getireceğiz. İmtihanda ve mülakatta kriterleri yerine getirenler başkan olacaklar. Hakemlik eğitim süresi şu anda 3 gün, onu 15 güne çıkarıyoruz. Hakem olacak kişiye psikoteknik testler uygulayacağız. İngilizce şartı getireceğiz. Cüneyt Çakır şu an 2. Lig ve 3. Lig hakemlerini takip ediyor. Zaten bizimle Ağustos'a kadar sözleşmesi var. Bundan sonraki süreçte kendisi de isterse devam ederiz"

"Dünyada ilk olarak bir hakeme jübile yaptık"

"Dünya Kupası'nda bizden hakem olmamasının sebebini tahmin edebiliyorsunuz. 8 Mart'ta hakemler konusunda deprem yaşandı. Yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Dünyada ilk olarak bir hakeme jübile yaptık, hem de uluslararası maçta."

"Yabancı kuralı için stratejik plan hazırlıyoruz"

"Burada futbolun tüm paydaşlarını bir araya getirerek bir stratejik plan hazırlıyoruz. 3 yıl, 5 yıl ve 10 yıllık olan planlar hazırlayacağız 25 tane çalıştayla. Yurt dışından da önemli isimlerle teknik direktör, hakem ve başkan gibi konumdaki insanların fikirlerini de alarak, Süper Lig'i ve tüm alt liglerden takımlarla görüşerek." 

"EURO 2028 ve EURO 2032 için başvuru yaptık"

"2028 Avrupa Futbol Şampiyonası için İrlanda, İskoçya, Galler ve İngiltere ortak müracaat yaptı. Biz tek müracaat ettik. 2032 için de İtalya tek başına müracaat etti, biz de tek başımıza müracaat ettik. Bizim dünya çapında çok önemli statlarımız var. Şehirlerimizi seçtik, ön çalışmayı yapıp UEFA'ya bildirdik. Yeni bir ülke müracaat edemez artık süre bitti. Türkiye ikisinde de adaylık için var. Birini alacağımızı umuyoruz."

"Şehir seçiminde UEFA'nın kriterleri var"

"Biz kendi kriterlerimize göre seçmiyoruz şehirleri. UEFA'nın kriterleri var. Stat kapasiteleri var. Şehirlerarası mesafe kriterleri var. En az 60-70 bin kişilik bir stat olacak, 50 bin kişilik stat olacak gibi... Bizim birçok stadımız 33 bin kişilik ve sırf bunun için böyle. Statlarımızın durumu ve zemini de önemli. Biz 2028 ya da 2032'den birini alırız diye ümit ediyoruz."

"İzmir'deki olaylar nedeniyle çok üzüldük"

"Olaylar oldu, atladık İzmir'e gittik. Bizi sevindiren tek şey var, insan hayatı. Allaha çok şükür, iki tane yaralanan, bir tanesi futbolsever, ikincisi Altay'ın kalecisi. Altay'ın kalecisi hemen taburcu oldu. Seyircimiz yoğun bakımdaydı. Ziyaret ettik. Normal servise alındı. Ben ona da geçmiş olsun diyorum. Hem Altay kulübümüzün başkanı, hem Göztepe kulübümüzün başkanı hemen bir araya geldi, birlik beraberlik mesajı verdi. Biz de gidip Emniyet Müdürümüzü ve Vali Beyimizi ziyaret ettim. Bir basın açıklaması yaptı. Futbolcuların, kulüplerin aralarında bir problem yok. Önemli olanlardan biri, bu işin husumete dönüşmemesiydi. İki kulüp başkanı da şunu istediler emniyetten, bu işlerin failleri en ağır cezayı alsın dediler. İşaret fişeğini atan grup, öldürmeye teşebbüsten tutuklandılar. Korner bayrak direğini kalecimizin kafasına vuran kişi de öldürmeye teşebbüsten tutuklandı."

"Artık itfaiye ve cankurtaran araçları da aranacak"

"Allah'a çok şükür can kaybı yaşanmadı. PFDK, gereken cezaları verdi. Stadyum güvenliği açısından acil durum eylem planı yaptık. İşaret fişekleri, cankurtaranlar tarafından stadyuma sokulmuş. Bundan sonra itfaiye ve cankurtaran araçları da aranacak. Bu durum inşallah diğer kulüplere de ders olur."

"Deplasman yasağıyla ilgili bir tavrımız olmayacak. Biz göreve gelir gelmez deplasman yasağını kaldırdık. Deplasman seyircisine, ev sahibi takım yüzde 5 yer vermek zorunda. Biz bunu şu hale getirdik; iki kulüp anlaşırsa yüzde 30'a kadar çıkarılabiliyor. Her şehirde seyircisi olan takımların, daha fazla seyircisine imkan sağlaması için yaptık. Spor barış, dostluk ve kardeşlik değil. Kardeşlik, dostluk tek başına olmaz. Dışarıdan gelen taraftar orada bir ekonomi yaratıyor. Bunları biz faydaya çevirmemiz lazım. O şehirlere de katkı sağlamamız lazım."

Mehmet Can Belören Haber7.com - Spor Sorumlusu
Haber 7 - Mehmet Can Belören

Editör Hakkında

Gazeteciliğe 2007 yılında Marmara FM'de başladı. 2009 yılından bu yana Haber7.com kadrosunda yer alıyor. Haber7.com'da gündem editörü, görsel editör, spor editörü görevlerinde bulundu. Şu an Haber7.com Spor Sayfası sorumlusu olarak meslek hayatına devam etmektedir. Mehmet Can Belören; Medya ve İletişim ile Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezundur.
YORUMLAR 12
  • Ferdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Demekki sistemli bir şekilde bazı takımlar kayrılacak bazıları yanacak ve beştan eleştirileri de yasaklıyorlar.
    Cevapla
  • Mehmet Doğan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu memlekette ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı eleştiriliyor... Ama hakemler asla öyle mi? Hakaret ve küfür olmadan eleştirilmelidir...
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel al adamın 3 puanını ver karşı takıma hakem hatası de adam hiç dert yanmasın. O zaman hakemler arasında oynatın futbolu.
    Cevapla
  • Bayburtsevdalısı 1 yıl önce Şikayet Et
    Merkez hakem komitebaşkanı hakemlernerde hata yaptı diye proğramyapılki ondan sonra herkese çekidüzen verilsin
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Geç bile kalındı , maç öncesi ve sonrası hakemler baskı altına alınıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle