Uyku apnesi nedir, belirtileri nelerdir? Uyku apnesi neden olur, tedavisi nedir?

Uyku, sağlığımız için inanılmaz kritik bir öneme sahip. Ancak, uyku sırasında yaşanan bozukluklar, özellikle uyku apnesi gibi durumlar, hayat kalitenizi etkileyip ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, uyku apnesi nedir ve belirtileri nelerdir?

Uyku apnesi nedir, belirtileri nelerdir? Uyku apnesi neden olur, tedavisi nedir?
Uyku apnesi nedir, belirtileri nelerdir? Uyku apnesi neden olur, tedavisi nedir?
GİRİŞ 26.04.2024 18:20 GÜNCELLEME 26.04.2024 20:28
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Uyku apnesi, solunumun uyku sırasında tekrarlayan duraklamalarla kesintiye uğradığı bir uyku bozukluğudur. Çoğu kişinin farkında olmadan yaşadığı ama ilerleyen durumlarda ciddi sağlık problemleri oluşturduğu uyku apnesi üzerinde durulması gereken bir uyku bozukluğudur. İşte, uyku apnesi neden olur ve uyku apnesi tedavisi nedir sorularının yanıtları!

20’li yaşlarda cilt bakım rutinleri! Uzmanlar ışıl ışıl cildin sırrını açıkladı!20’li yaşlarda cilt bakım rutinleri! Uzmanlar ışıl ışıl cildin sırrını açıkladı!

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku esnasında genellikle solunum yolunun daralması veya tıkanması sonucu solunumun ara ara durma noktasına gelmesidir. Uyku apnesi, kişinin uyku kalitesini etkileyerek dinlenmemiş hissetmesine ve gün içinde uykulu olmasına yol açar. Ayrıca, uyku apnesi tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, bu yüzden tanı ve tedavide öncelik önemlidir.

Gece çorapla uyumak beyne zararlı mı, boy uzamasına engel mi? Çorapla uyumak neden zararlı?Gece çorapla uyumak beyne zararlı mı, boy uzamasına engel mi? Çorapla uyumak neden zararlı?

Kronik insomnia nedir, belirtileri nelerdir? Uykusuzluk vücutta ne yapar? Beynin uykuya dalamaması...Kronik insomnia nedir, belirtileri nelerdir? Uykusuzluk vücutta ne yapar? Beynin uykuya dalamaması...

UYKU APNESİ NEDEN OLUR?

Uyku apnesinin temel nedenleri arasında obstrüktif ve santral formda olmak üzere farklılık gösterir.

Obstrüktif uyku apnesi, boğaz arka kısmında yer alan kasların gevşemesi sonucu meydana gelir. Bu kasların gevşemesiyle hava yolları daralır ve hava akımı engellenir.

Santral uyku apnesi ise beyinden solunum kaslarına doğru sinyallerin iletilmemesi sonucu oluşur. Nadiren görülen bu durumda kişinin solunumu durabilir.

UYKU APNESİ BELİRTİLERİ

Uyku apnesinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir ancak genellikle ortak şikayetler vardır. Bu belirtiler arasında yüksek sesle horlama, uykuda solunum durması atakları, sabahları ağız kuruluğu veya boğaz ağrısı, sabah baş ağrıları, uyumakta zorlanma, depresif ruh hali ve sinirlilik sayılabilir. Çocuklarda ise dikkat eksikliği, davranış sorunları ve okul performansında düşüş gibi belirtiler görülebilir.

UYKU APNESİ TEDAVİSİ

Uyku apnesi tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Obstrüktif uyku apnesi tedavisinde kullanılan yöntemler arasında CPAP (sürekli pozitif hava yolu basıncı) cihazları, ağız içi apareyler veya cerrahi müdahaleler bulunur. Santral uyku apnesi tedavisi ise genellikle altta yatan nedenin tedavisiyle başlar. Bunlar arasında nörolojik tedaviler, kalp hastalıklarının tedavisi veya solunum cihazları bulunabilir.

Uyku apnesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir uyku bozukluğudur. Ancak, uygun tedavi yöntemleri ile yönetilebilir bir durumdur. Belirtileri fark edenlerin vakit kaybetmeden uzman bir sağlık profesyoneline danışmaları çok önemlidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Cahil vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Yatmadan önce bir adet golden veya kırmızı elma yemek herşeyi halleder. Kaptırmayın paranızı doktorlara..
    Cevapla
  • EREN 1 hafta önce Şikayet Et
    sigarayı bırakınca 1 yıl sonra tüm bu şikayetler bitiyor
    Cevapla
  • esentepe03 1 hafta önce Şikayet Et
    eminmisin ben sigarayi birakali 12 yil oldu ama rahatsizligim hala devam ediyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bahçeli talimat verdi! MHP'den sürpriz adım
UCM tehdide tepki gösterdi: Uluslararası yargıya müdahale!