Darbe karşıtlarının özgürlük sembolü: Rabia işareti

Mısır'da katliamın yapıldığı Rabiatül Adevviye Meydanı'nın ve darbe karşıtı gösterilerin sembolü dört parmakla yapılan "Rabia işareti" oldu.

Darbe karşıtlarının özgürlük sembolü: Rabia işareti
Darbe karşıtlarının özgürlük sembolü: Rabia işareti
GİRİŞ 16.08.2013 16:16 GÜNCELLEME 16.08.2013 16:58
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Kemal Öztürk-Kemal Firik'in haberi

Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişinin sembolü oldu. Katliamdan bir kaç saat önce Rabiatul Adeviyye Meydanı'nı dolduran onbinlerce kişi elleriyle "dört" işareti yaparak mesajlarını dünyaya duyurmaya çalışıtı. Anadolu Ajası tarafından çekilen son fotoğraf ve görüntülerdeki kişiler bir kaç saat sonra ordunun müdahelesine maruz kaldı. Kişilerin akibeti bilinmiyor.

Mısır'da darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı tüm dünya tarafından yakından takip edildi. Meydanı dolduran yüzbinlerce kişinin yaklaşık iki ay süren direnişi sayesinde Tahrir Meydanı kadar ünlenen Rabiatul Adeviyye Meydanı son yılların en büyük sivil katliamından birine şahitlik etti. Sayıları hala tam olarak tespit edilemeyen yüzlerce kişiye mezar olan meydanın pek bilinmeyen bir yönü daha ortaya çıktı.

Meydanın ismi, Rabiatul Adeviyye adında dindar Müslüman bir kadından esinlenerek konulmuş ve Adeviyye ailenin dördüncü çocuğu olması nedeniyle isminin başına Rabiatul konmuş. Rabiatul Adeviyye hayatı boyunca verdiği özgürlük mücadelesiyle anılıyor. Gösterilerle birlikte bu ismin taşıdığı anlam Mısırlılar arasında yeni bir sembolün doğmasına neden oldu. Tahrir Meydanı'nda bulunanların zafer işareti yaptığı dönemde Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndakiler ismin anlamına atıf yapmak ve Tahrir'deki darbe taraftarı göstericilerden ayrışmak için elleriyle dört işareti yapmaya başladılar. İşaret her geçen gün gösterilerin yapıldığı meydanlarda ve Mısır genelinde yaygınlaştı ve bilinen zafer işareti kadar çok kullanılmaya başlandı.
Katliamdan önceki son görüntüler

AA muhabiri Kemal Firik, 13 Ağustos 2013 gecesi bu konuda haber yapmak için Rabiatul Adeviyye Meydanı'na gitti. Konuyla ilgili göstericiler bu işaretin darbe karşıtı olanların yeni sembolü olduğunu, bu işaretin kendilerine özgü konulara vurgu yaptığını ifade ettiler. Göstericiler bu konuda şunları söylediler:
"Bunun Adı "Rabia İşareti"dir. Meydanın adı olan "Rabia" Arapçada "dördüncü, dört" demektir. Bu meydanın adına vurgu yapmak için bu işareti yapıyoruz. İkinci önemli konu Muhammed Mursi, Nasır, Sedat ve Mübarek'ten sonra dördüncü Cumhurbaşkanı oldu. Onu da hatırlamış oluyoruz. Ayrıca Tahrir Meydanı'nda darbeye destek vermek için toplananlar zafer işareti yapıyor. Biz onlarla bir olamayız. Onlardan ayrılmak için bu işareti yaygınlaştırıyoruz."

Meydanda bulunan onbinlerce kişi AA objetiflerine elleriyle "dört" işareti yaparak sloganlar attılar. Gece geç saatlerde Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki bu görüntülerin çekilmesinden bir kaç saat sonra ordunun sert müdahelesi başladı ve yüzlerce insan öldürüldü. Fotoğraf ve görüntülerde yer alanların akibetleri ise öğrenilemedi.

İslam dünyasının yeni zafer işareti mi olacak?

Batı ülkelerinin Mısır'daki darbeye karşı duyarsız davranması başta demokrasi olmak üzere Batı'ya ait bir çok kavram ve sembolün tartışılmasına neden oldu. "Millet iradesi, demokrasi, insan hakları, basın etiği" gibi batı kaynaklı bir çok kavram yeniden sorgulanmaya başlandı. İki parmakla yapılan ve "zafer işareti" olarak bilinen sembol de tartışmalardan nasibini aldı. Tahrir Meydanı'nda toplanan darbeye ve darbe lideri Sisi'ye destek veren onbinlerce kişi elleriyle "zafer işareti" yapmışlardı. Tahrir'e alternatif olan Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda zafer işareti yerine "Rabia İşareti" doğdu. Bu işaretin İslam dünyasında yeni zafer işareti olacağı ifade ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Hiç olmazsa bizim taklitçilerin, iki parmak Çorçil işaratini yapmıyorlar !. gel görki PKK, İP, CHP, TKP, Halk evleri, solcular hepsi, Türk düşmanı çorçilin bu adi işaretini kullanırlar !
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. ameller niyetlere niyetler amellere göredir. elbet rabbim mısırdaki kardeşlerimizin niyetlerini müçadelelerine görmekte sadece sabır itikat sınandığı dönemdeyiz. bizlere düşen mısırda akan kanın acıları paylaşmak dua etmektir . rabbimin merhameti rahmeti er yada geç hasıl olacaktır..
    Cevapla
  • şerif 10 yıl önce Şikayet Et
    Dördüncüleri Allah(C:C:) dır . Mısır'daki bu olay Hak ile batılın büyük bir Mücadelesidir. Rabbimiz Mücadele Suresi 7.ci ayetinde "Dördüncüleri Allah'tır" buyurdu. Hangi batıl Hak (C.C.) karşısında dayanabilir ki!
    Cevapla
  • Ahmet Bolat 10 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım. Mısırdaki kardeşlerimize yardım et Allah'ım,Suriyedeki kardeşlerimize yardım et Allah'ım,Maynmardaki kardeşlerimize yardım et Allah'ım,Sincan(uygur)daki kardeşlerimize yardım et Allah'ım,daha bilmediğim zor durumdaki kardeşlerimize yardım et Allah'ım.Allah'ım kardeşlerimizi zalimin zulmünden sen koru Allah'ım.Amin
    Cevapla
  • Murat BÖÇKÜN 10 yıl önce Şikayet Et
    Mısır ayağa kalkmadan Kıyamet Kopmaz. İşte Burada yazıyorum... Mısır Ayağa kalktığı Gün Bir Musa Doğmuştur.. Ben Buna Böyle İnandım..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...