Çocuk askerler silah bıraktı

Güney Sudan'da yıllardır savaşan ve hiç okula gitmeyen çocuklardan 300'ü varılan anlaşma sonucu üniformalarını çıkardı.

Çocuk askerler silah bıraktı
Çocuk askerler silah bıraktı
GİRİŞ 11.02.2015 16:15 GÜNCELLEME 11.02.2015 16:15

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Güney Sudanlı isyancıların 300 çocuk askeri serbest bıraktığını açıkladı. Serbest bırakılanlar arasında yaşı henüz 11 olanlar bile var. Neredeyse dört yıl savaşmışlar ve hiç okula gitmemişler. Özgürlüğüne kavuşan çocuklar sağlık kontrolünden geçiriliyor; yiyecek, kıyafet ve eğitim desteği alıyor.

300 rakamının bugüne kadar en büyük çocuk asker tasfiyelerinden biri olduğu vurgulanan açıklamada, toplam 3 bin çocuk askerin serbest bırakılacağı belirtildi. Kalan çocukların önümüzdeki haftalarda silahlarını teslim etmesi bekleniyor.

Ailelerini bulmak zor

BM, çocukları yeniden aileleri ile bir araya getirme gayreti içinde, ancak bu son derece zor bir iş. Zira iç savaş yüzünden iki milyonun üzerinde insan ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Kaçanların yarım milyonundan fazlası şu anda komşu ülkelerde sığınmacı olarak yaşıyor.

Serbest bırakılan çocuk askerler, David Yau Yau liderliğinde Pigor merkezli küçük çaplı bir isyancı hizip olan Güney Sudan Demokratik Ordusu Kobra Grubu'na mensuptu. Yau Yau, Güney Sudan'ın Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinden bir yıl önce, 2010 yılında düzenlenen seçimleri kaybedince başkaldırdı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri