Amerikalı duayen kadın çevre bilimci öldü

ABD başkanları Lynford Johnson ile Ronald Reagan'a bilimsel danışmanlık yapan, Amerikan Ulusal Bilim Nişanı sahibi duayen kadın çevre bilimci Ruth Patrick 105 yaşında hayatını kaybetti.

Amerikalı duayen kadın çevre bilimci öldü
Amerikalı duayen kadın çevre bilimci öldü
GİRİŞ 24.09.2013 22:29 GÜNCELLEME 24.09.2013 22:29

Drexel Üniversitesi Doğal Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamada, Patrick'in dün Pennsylvania'daki bir emekliler evinde hayata gözlerini yumduğu bildirildi.

Tatlı sulardaki ekosistemler üzerinde yaptığı çalışmalarla nehir ve derelerdeki kirliliğin belirlenmesinde çığır açan metotların bulunmasını öncülük eden Patrick, ABD'de bilim sahasında verilen en büyük ödül olan Amerikan Ulusal Bilim Ödülünü 1996'da dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın elinden almıştı.

Pakrick bilim dünyasında, göl, dere ve nehirlerin ne kadar sağlıklı olduğuna ilişkin değerlendirmelerin, sadece suyun kimyasal yapısına göre değil, aynı zamanda buralardaki bitki, böcek, balık ve diğer organizmaların miktarına çeşitliliğine ve sağlık durumuna göre de değerlendirilmesi yaklaşımını ilk ortaya atan kişi olarak kabul ediliyor.

H. John Heinz III Bilim, Ekonomi ve Çevre Merkezi Başkanı ve biyolojist Thomas Lovejoy, Patrick'in ölümüne dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Patrick'in esasta biyolojik çeşitliliğin çevresel etkinin ölçülmesinde kullanılabileceğini gözler önüne serdiğini belirterek "Ben buna, Patrick Prensibi adını veriyorum ve bunu, çevre bilimi ve denetiminin esası olarak kabul ediyorum" ifadesine yer verdi..

Sudaki mikroskobik boyuttaki, diyatom adı verilen tek hücreli yosunları ölçerek su kirliliğinin belirlenmesini sağlayan bir cihaz geliştiren Patrick, değişik çeşitteki diyatom farklı ortamları tercih etmesinden yararlanmak suretiyle suyun kalitesinin belirlenebileceğini bulan ilk bilim adamı olarak bilim dünyasında saygın bir yer edindi.

Patrick, meslek hayatının neredeyse tamamını 1990'lı yılların sonuna kadar çalıştığı, Philadelphia'daki, Pennsylvania Üniversitesi Doğal Bilimler Akademisi'nde geçirdi.

Üniversitede 35 yılı aşkın bir süre bitki ve göl bilimi dersleri veren Patrick'in meslek hayatı boyunca yazdığı 200'ü aşkın bilimsel makalesi ve çok sayıda kitabı bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor