Erkekler için büyük tehlike

Evde kullanılan böcek öldürücülerin, erkek çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu riskini 3 kat artırabildiği belirlendi

Erkekler için büyük tehlike
Erkekler için büyük tehlike
GİRİŞ 05.06.2015 10:51 GÜNCELLEME 05.06.2015 10:51

ABD'deki Cincinnati Çocuk Hastanesi'nde çalışan bir grup bilim adamı, piretroit bileşiği içeren böcek öldürücülerin kullanımı ve DEHB arasında bağlantı olduğu sonucuna vardı. Bilim adamları, 8-15 yaşındaki 687 çocuğun sağlık verilerini inceledi. Rastgele seçilen katılımcılardan idrar örneği alan bilim adamları, idrarında piretroit bulunan erkek çocuklarda DEHB'nin 3 kat fazla görüldüğünü belirtti.

Kız çocukları erkekler kadar etkilenmiyor

Kız çocukların ise bu bileşikten erkekler kadar etkilenmediği tespit edildi. Araştırmanın sonuçları "Environmental Health" dergisinde yayımlandı.

ABD'de, fosforik asit türevi olan organofosfat bileşiği içeren 2 böcek öldürücünün evde kullanılmasının sağlığa olumsuz etkilerinin ortaya çıkmasından sonra 2000'de yasaklanmıştı. Piretroit içeren böcek öldürücüler, organofosfatlara göre daha güvenli olduğu düşüncesiyle kullanılmaya devam ediyor.

DEHB, genel nüfusun yüzde 2'sinde ve çocukların yüzde 3-5'inde görülen nörobiyolojik bir durum. Yapılan araştırmalara göre, erkek çocuklarda kızlara göre 3 kat daha fazla rastlanıyor. DEHB, yerinde duramama, dikkatini toplayamama, dikkati sürdürmede zorlanma, kendini kontrol etmede başarısızlık, yapılan işi tamamlayamama, plan ve program yapmada başarısızlık, çevreye karşı duyarsızlık ve ilgisizlik, enerjik bir yapıya sahip olma, kendi istekleri doğrultusunda davranma, konuşkanlık ve sabırsızlık gibi özelliklerle tanımlanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ali Koç'tan flaş açıklamalar! "Futbolcularımıza ceza vereceklermiş..."
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı