Aman tarlanızda tarih çıkmasın

Şanlıurfa'da 4 yıl önce tapulu arsaları tarihi eser bulunduğu iddiasıyla sit alanı ilan edilen Ulucanlar köylüleri 4 yıldır istimlak bedeli beklerken, arazilerini ekip biçemiyor.

Aman tarlanızda tarih çıkmasın
Aman tarlanızda tarih çıkmasın
GİRİŞ 30.11.2011 18:20 GÜNCELLEME 30.11.2011 18:20

Naci Çetindağ’ın Haberi

 Şanlıurfa’da arkeolojik sit alanı ilan edilen tarlalara ne istimlâk parası ödeniyor ne de o tarlalar için destekleme veya kredi alınabiliyor. Tarla sahipleri hem mağdur hem de işsiz kalıyor…

Türkiye’nin en az ödenek alan bakanlıklarından Kültür ve Turizm Bakanlığı sit alanı ilan ettiği tarım alanlarında çiftçileri mağdur ediyor. Şanlıurfa’da özellikle höyüklerin bulunduğu bir çok tarım arazisi 2008 yılında sit alanı ilan edildi.

Aradan geçen 4 yıl boyunca ne kazı yapılan ne de korumaya alınan arazilerin istimlak bedeli ise ödenmedi. Bankaya arazi karşılığında kredi almaya giden çiftçi bu kez “Kredi alamazsınız, tarlanız artık yok. Orası tarihi alan” cevabıyla şoke edildi.

100 dönüm tarlanın 1 dönümü bile arkeolojik sit alanı ilan edilen araziler destekleme ve kredi kapsamından çıkıyor. Bunlardan biri de Ulucanlar Höyüğü… Köydeki birçok çiftçi destekleme, kredi alamadığı için işsizliğin pençesinde boğuşuyor.

Merkeze bağlı Ulucanlar köyünde oturan Hamit Bozkurt “Devlet işimizi toprağımızı elimizden aldı. Hiç olmazsa bize iş versin!” diyerek devletten iş istedi. 

5 yıldır arazisine dahi giremediğini dile getiren Mehmet Koç ise  “Şanlıurfa’nın çeşitli bölgelerinde özellikle höyüklerin olduğu yerler ve tarihi alanları 2008 yılında pek çok tarihi yerler korumaya alındı. O gün bu gün  ne kazı yapıldı nede bedel ödendi. Korumaya alınıyor, bedelsiz. Yani şu biz bu bedeli önümüzdeki yıllarda ödeyeceğiz önümüzdeki yıllar dedikleri 100 yıl mı 200 yıl mı? bilinmez." şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise "Sit alanı ilan edilen yer Belediye sınırları içinde olsaydı Hazineye ait diğer arazilerle takas yapılabilinirdi. Fakat köylerde ödeme yapılacak fakat ödenek olmadığından bekliyor." diye konuştu.

Bazı beldelerde de ödeme yapılmadığını vurgulayan Hamit Bozkurt "Tarlanız yüz dönümse 10 dönüm Arkeolojik sit alanı varsa, tüm parseli kaplıyor ve o parsele bankadan kredi alamıyorsun ve Takas olabilmesi için ise 10 dönümün ifraz edilmesi gerekiyor. Şanlıurfa'nın her tarafı tarih. Hangi tarla kazılsa tarihi eser çıkıyor. Takas yapmak isteyenler yaklaşık 10 bin lira masraf çıkarılıyor. Fakir köylü 10 bin lirayı nereden bulsun? Bakın dünyaca ünlü Göbeklitepe'de de aynı sorun var. Vatandaşı eğer Almanya'daki arkeologlar desteklemezse mağdur olacaktı. GAP arazileri Kültür Bakanlığınının işgüzarlığına kurban gidiyor. Tarlaya şerh konulunca kredi yolu da tıkanıyor. Kültür Ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a sesleniyorum. Lütfen bize bir yol gösterin." diye yalvardı.

Şanlıurfa genelinde 200'e yakın arazi sahibi tarihi eser nedeniyle topraklarını işliyemiyor.  sanliurfa.com

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap