G.Kore'de bir parka ‘Ankara Okulu' ismi verildi

Güney Kore'nin Suwon şehrinde bir parka ‘Ankara Okulu' ismi verildi.

G.Kore'de bir parka ‘Ankara Okulu' ismi verildi
G.Kore'de bir parka ‘Ankara Okulu' ismi verildi
GİRİŞ 25.06.2013 16:43 GÜNCELLEME 25.06.2013 16:43

Güney Kore'de Kore Savaşı'nın başlamasının 63. yıldönümüne yönelik ülkenin her tarafında farklı etkinlikler yapılırken, Suwon şehrinde ise sıra dışı bir açılış töreni yapıldı. Kore Savaşı sırasında, Güney Kore'ye gelen Türk askerlerinin yetim çocuklar için açtığı okulun bulduğu bölgedeki bir parka ‘Ankara Okulu' ismi verildi. Parkın bulunduğu caddeye geçtiğimiz aylarda yapılan çalışamalar sonunda, ‘Ankara Yolu' ismi verilmişti.

Açılış töreni, Ankara Okulu'ndan mezun olan Koreli nineler ve dedelerin beraber söyledikleri şarkı ile başladı. Mini gösteriden sonra sahneye Suwon Belediye Başkanı Yeom Tea-young geldi. “Kore Savaşı sırasında gelip hayatlarından fedakarlık yapan insanları her daim hatırlamamız lazım.” diye konuşan Başkan Yeom, “Bu parkı siz mahalle sakinlerine bırakıyorum. Bu parka sahip çıkın, koruyun.” ifadelerini kullandı. Yeom, “Bu park sayesinde Türk askerlerinin bizim yetimlerimiz için yaptığı fedakarlıklar unutulmaz hale gelecek.” dedi.

Belediye Başkanı Yeom Tea-young'dan sonra sahneye Seul Büyükelçisi Naci Sarıbaş geldi. Halkı Korece selamlayan Büyükelçi Sarıbaş, parka ‘Ankara Okulu' adı verilmesinde başta Suwon halkı olmak üzere Belediye Başkanı Yeom'a ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin hususiyetine dikkat çeken Büyükelçi Sarıbaş, bu tür vesilelerle iki halk arasındaki bağların daha güçleneceğini söyledi. Güney Kore'nin devlet kanalı KBS ile de bir belgesel çalışmaları yürüttüklerini sözlerine ekleyen Sarıbaş, “Güney Kore'ye sadece savaşmaya gelmeyen askerimizin bu hatırasını ölümsüzleştirmemiz lazım.

Hala bu okul mezunlarından hayatta olanlar varken, güzel bir belgesel ile askerimizin bu fedakarlığını nesillerden nesillere aktarmamız gerek diye düşünüyorum.” diye konuştu. Törenden sonra Sarıbaş, mahalle sakinleri ile görüştü. Türk ve Kore halkının örf ve adetlerindeki benzerliklere de değinen Türk diplomat, iki ülkenin ilerleyen yıllarda daha da yakınşacağını ön gördüğünü aktardı.

‘ANKARA OKULU' NASIL KURULDU?

1950 yılında Kore Savaşı'nın patlak vermesi ile Türkiye, Güney Kore'nin yanında Birleşmiş Milletler'e bağlı olarak savaşa katılma kararı alır. Savaş sırasında Türk birliğinin bulunduğu yerlerden biri olan Suwon'da askerler yetim kalan çocuklara bakmak için bir okul açmıştı. Adı ‘Ankara Okulu' olan yetimhane tarzındaki okulda eğitim gören Koreli çocuklara Türkçe, Korece ve İngilizce öğretilmişti. 70'li yıllara kadar açık olan okuldan 640 kişiden fazla mezun olmuştu. Alınan bilgiye göre mezunlardan sadece 20'ye yakını hala hayatta.

Açılış törenine Suwon Belediye yetkililerinin yanı sıra mahalle sakinleri de büyük ilgi gösterdi. Aynı zamanda Ankara Okulu'ndan mezun 10'dan fazla Koreli de törende hazır bulundu. Öte yandan KBS kanalı ise okul hakkında belgesel çekmek için tören alanına ekip yolladı. Organizasyonun ivedi hazırlanmasıyla Güney Kore'deki Türklerin davet edilememesinden dolayı, tören alanında Türk katılımcıların az olması da dikkat çekti.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı