Saraybosna'da 476 yıldır yaşayan medrese!

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Osmanlı Devleti'nin Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1537 yılında inşa ettirilen ve 476 yıldır eğitimi aralıksız sürdüren Gazi Hüsrev Bey Medresesi, kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

GİRİŞ 08.01.2013 21:21 GÜNCELLEME 08.01.2013 21:37

Medresedeki öğrenciler ile öğretmenler, bulundukları kurumunun ''doğum günü'' vesilesiyle duyduğu mutluluğu, Saraybosna'nın kalbindeki tarihi Başçarşı'nın merkezinde bulunan tarihi okulu ziyaret eden AA ekibi ile paylaştı.

1979'dan itibaren medresede Arapça öğretmenliği yapan Munir Ahmetspahiç, kurumda çalışmaya başladığı ilk dönemlerde medresenin özel bir dini eğitim kurumu gibi çalıştığını belirtti.

Komünizim döneminde dini eğitime vurgu yapan eğitim kurumlarının desteklenmediğini hatırlatan Ahmetspahiç, ''O dönemdeki ders programımız son derece az gelişmiş ve dar bir programdı. Matematik, fizik ya da felsefe dersleri yoktu. Eğitim 5 yıl sürüyordu'' diye konuştu.

Medrese eğitiminde 1980'lerde birtakım yenilikler yapıldığını kaydeden Ahmetspahiç, ''O dönemde iki ayrı okuldan oluşan tek bir okul gibi olduk. Dini anlamda uzmanlaşmak isteyenlere yönelik ayrı bir program oluşturduk'' dedi.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde 2. sınıf öğrencisi olan Faruk Paşaliç da, ''Nerdeyse 500 yıldır varlılığını sürdüren bir eğitim kurumunda okumak onur vericidir, bu yüzden bu okula layık olmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Bayezid'in kızı Selçuk Sultan'ın oğlu olan Gazi Hüsrev Bey, Bosna Sancak Beyliği yaptığı dönemde başta Saraybosna olmak üzere bölgede birçok cami, hamam, aşevi ve eğitim kurumları inşa ettirdi. Gazi Hüsrev Bey'in inşa ettirdiği bu eserler, bugün de Bosna-Hersek'in en önemli tarihi eserleri olarak gösteriliyor.

Bosna Sanacak Beyliği yaptığı sırada Gazi Hüsrev Bey 1537 yılında Saraybosna'daki tarihi Başçarşı'da kendi adıyla anılan bir medrese inşa ettirdi. Dubrovnik kentinden getirilen taş ustalarının yaptığı Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde, Osmanlı'nın bölgeden çekilmesinin ardından dahi eğitime aralıksız devam edildi. Komünizmin hüküm sürdüğü Yugoslavya döneminde de eğitime devam eden medrese, Saraybosna kuşatması süresince dahi kapılarını öğrencilere kapatmadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İlber Ortaylı'dan skandal Ayasofya sözleri: Namaz kılmak için gudubet bir bina
100 senede 2. defa oyun bozuluyor: Kalkınma Yolu neden bu kadar önemli?