Sivrisineğin damardan kan emmesi ilk kez görüntülendi

Fransız bilim insanları, sıtma taşıyan bir sivrisineğin iğnesini damara sokmasını ve kanı emmesini ilk kez görüntüledi.

Sivrisineğin damardan kan emmesi ilk kez görüntülendi
Sivrisineğin damardan kan emmesi ilk kez görüntülendi
GİRİŞ 09.08.2013 09:14 GÜNCELLEME 09.08.2013 15:28
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Paris'teki Pasteur Enstitüsü'nden araştırmacılar, uyuşturulmuş durumdaki bir fareyi mikroskop altına yatırarak özel bir yöntemle kan damarlarını kameraya aldı. Laboratuar ortamında sıtmalı bir sivrisineğin fareyi ısırması sağlandı. Sivrisineklerin iğnelerini soktukları an kan emmeye başlamadıkları, damarı bulmalarının dakikalar alabildiği ortaya çıktı. Sivrisineğin inanılmaz derecedeki esnek ağız yapısının doğru açıyla kan damarını hedef alabildiği de görüldü.

Araştırma ekibi, sivrisinek salyalarına karşı bağışıklık kazanmış değişik hayvanları kullanarak sivrisineklerin farklı davranışlarda bulunup bulunmadıklarını anlamaya çalışıyor. Bunun için de bir fareye, sivrisineğin salyasını tanıyan antikorlar aşılandı. Sivrisineğin ağız yapısının ısırma esnasında antikorlarla etkileşime girdiği görüldü. Küçük kan damarlarına ulaşamayan sivrisineğin bu sefer büyük kan damarlarını araştırdığı ve bulduğu görüldü.

Deneyler sırasında bir sivrisineğin kan emme süresinin ortalama 4 dakika olduğu belirlendi. Kırmızı kan hücrelerinin sivrisineğin ağzına adeta hücum ettiği tespit edildi. Kanın çekilmesi esnasında damarın çöktüğü, bazen hasar gördüğü ve kanın etrafa yayıldığı görüldü. Sivrisineğin bir kan havuzuna dönüşen bölgeden saniyeler içinde beslenebildiği belirtildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 13
  • Nihat KAAN 10 yıl önce Şikayet Et
    Özgür Akpınar'ı anlayamayan çoğunluktan dolayı bu haldeyiz... Bilim denince dinin karşısında, Allah deyince sadece OKU ayetiyle oturduğu yerden göbeğini kaşıyarak 'biz bilimden yanayız, bakın Yaratıcı bile Oku der önce' gibi nidalara sığınmışsınız.. Daha çok gelişmemiz lazım çok..
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    özgürlüğünden İmamlara gürleyen adam !. yeri geldiğinde türkiyede özgürlük yok dersiniz, ama hiç ilgisi bie olayan habere imamları karıştırmışın !
    Cevapla
  • Mehmed Asım 10 yıl önce Şikayet Et
    Özgür'cük... İmam namazda, deneyi de sen yapsaydın ya.... İmamlar değil de bilim adamları" yapmış ya bu araştırmayı... Din değil de bilim ya hani... Yıllardır merak ederim: bu memlekette dinsizler uzaya çıkacaktı da dindarlar mı engelledi... Yani bizdeki dinsiz bilim "adamı" sayısı pek de az değil; ama bu zevatın eserleri nerede? "Bilimsel" çalışmaların veya "bilimin" papağanlığından "o bunu dedi, bu şunu dedi"den başka bişey mi yapıyorlar. Allah " oku, düşün, namaz kıl ..." diye emirler vermiş. Biz namazı yapıyoruz hasbelkader, e okuyup düşünmeyi de siz yapın bir zahmet. Hepsini niye dindarlara "imamlara" bırakıyonuz ki caaaaaaaanım...
    Cevapla
  • Mehmed Asım 10 yıl önce Şikayet Et
    İmam Allah'ın emrini dinliyor, bence sen de dinle.... İslam "Yaradan'ın adıyla OKU" dedi OKUMADIN, "hiç DÜŞÜNMEZ MİSİNİZ?" dedi DÜŞÜNMEDİN, "Namaz kıl" dedi kılmadın... sonra DİN DEĞİL BİLİM DİYORSUN: E İMAM ALLAH'IN NAMAZ EMRİNİ DİNLEDİ, SEN DE OKU VE DÜŞÜN EMRİNİ DİNLESEYDİN VE BİZİ "BİLİMSELLEŞTİRSEYDİN" YA KARDEŞ. SENİ imamlar mı kovaladı?
    Cevapla
  • Ahmet Faruk 10 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Özgür Akpınar Birden konuyu imamlara çektin ne alaka. Eğer sen müslüman ise bilemiyorum! Birileri de kamerayı icat eden müslüman değil deyip seni suçlasa doğru mu olur? Bu ne alaka. İmamın suçu ne? Bu islam düşmanlığınız ne?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok
Otobüs şoförleri seyir halindeyken yer değiştirdi