Atatürk'ten Kafatası Dersleri!

Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan kafatası incelemeleri ilgili tartışmalara ışık tutacak bir çalışma hazırlayan Derin Tarih Dergisi, “Başöğretmen Atatürk'ten Kafatası Dersleri” başlıklı dosyada konuyla ilgili çarpıcı belgelere yer verdi.

Atatürk'ten Kafatası Dersleri!
Atatürk'ten Kafatası Dersleri!
GİRİŞ 27.02.2013 18:08 GÜNCELLEME 27.02.2013 18:08

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti grup toplantısında, Türkiye'nin 10 ayrı bölgesinden toplanan kafataslarını gösteren, Atatürk ve İsmet İnönü imzalı "Türk Antropoloji Enstitüsü'nün kitabından bölümler okuması gündeme oturdu. Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan kafatası incelemeleri ilgili tartışmalara ışık tutacak bir çalışma hazırlayan Derin Tarih Dergisi'nde, Mart sayında, “Başöğretmen Atatürk'ten Kafatası Dersleri” başlıklı dosyada konuyla ilgili çarpıcı belgeler yer alıyor.

Sosyolog Müfit Yüksel'in hazırladığı dosyada, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli, yıllar önce hayata veda etmiş üst düzey bir bürokratın arşivlerinden elde edilen belgelerin içeriği paylaşılıyor.

Maarif Vekâleti'ne gönderilen tutanaklardan oluşan belgeler, Mustafa Kemal'in 1930 yılı sonları ve 1931 yılı başlarında İstanbul Galatasaray Lisesi başta olmak üzere İzmir, Sivas, Denizli, Amasya ve Samsun'da 10 civarında okula yaptığı ziyaretlerde yaşadıkları ve konuştukları, başta kafatasçılığı olmak üzere verdiği dersler ve talimatlar aktarılıyor.

TÜRKLERİN KAFATASI YASSI-YUVARLAK OLUR

YUNANLAR ASLEN TÜRK'TÜR

Tutanaklarda en fazla dikkat çeken noktalardan biri, Atatürk'ün ziyaret ettiği okul laboratuvarlarında bulunan eski ve yeni insan kafataslarıyla ilgili açıklamaları. Ziyaret sırasında teftiş edilen okullardan Amasya Orta Mektep müdürünün gönderdiği tutanakta, okul laboratuvarında Mustafa Kemal'in önce bu kafataslarının nereden alındıklarını, kaç sene evveline, hangi millete ait olduklarını ve Türk kafalarının bariz vasıflarının nelerden ibaret bulunduğunu öğrencilere sorduğuna yer verilerek, ardından alınan cevapları teyiden Atatürk'ün konuyu nasıl izah ettiği şöyle belirtiliyor: “Türk kafalarının ‘Brachysephale' (Yassı-yuvarlak) olduğunu ve hatta eski Yunanlıların kafalarının da bu şekilde bulunduğunu ve binaenaleyh onların da aslen Türk olduklarını izah buyurdular.”

‘ETİLER' ATALAR DEMEKTİR

Aynı tutanak metninde ayrıca Mustafa Kemal'in, Türklerin Arap Yarımadası, Mısır ve Anadolu'ya gelişiyle ilgili olarak da, “Hititlere Fransızların ‘Eteen' dediklerini ve ‘Eteen'in aslının ‘Etiler' olduğunu ve ‘Etiler'in de ‘Atalar' demek olduğunu ve eski zamanda Anadolu'ya gelen Hititlerin de böyle birtakım ‘Ataların' maiyetlerinden geldiklerini” söylediği ifade ediliyor.

GALATASARAY'DA DİNİ MERAK ETMİŞ

Atatürk, Galatasaray Lisesi ziyaretinde ise din eğitimi ile ilgili de soru yönelttiği belirtiliyor. Tutanakta, “Bilhassa dinî tedrisat hakkında evvelce ne yapılmakta olduğu, halen de ne yapıldığı, talebe veya veliler tarafından bu hususta bir şikâyet vaki olup olmadığı hakkında müteaddid sualler irad buyurdular. Esasen kuruluşu itibariyle de laik bir müessese olan mektebimiz hakkında emir buyurulan malûmatı arz eyledim. Maruzatımız üzerine memnuniyetlerini beyan buyurdular” deniliyor.

MENEMEN DİNLEDİ HOCAYI TEBRİK ETTİ

İzmir Erkek Lisesi'ne yaptığı ziyarette ise 23 Aralık 1930 günü İzmir'in Menemen ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili bir öğrencinin neler düşündüğünü soran Atatürk, “Çocuğun bu tahrir vazifesinde inkılâp hakkında dermeyan etmiş (ileri sürmüş) olduğu fikirleri büyük bir takdirle dinlemiş ve hocasını tebrik etmiş.”

KADINLARA ASKERLİK YAPMADAN SEÇİLME HAKKI YOK

İzmir Kız Lisesi'ne yaptığı ziyarette ise kızların askere gitmesi gündeme gelmiş. Tutanakta şu ifadeler yer alıyor: “Muallim Nezahat Hanım'a, “Kadınların siyasî intihap hakları ve kadınlar asker olabilirler mi?” mevzuları üzerine bazı sualler sordular. Nezahat Hanım kadınların fizyolojik ve uzvî vaziyetlerinden bahsederek kadınla erkek arasında kuvvet itibariyle fark mevcut olduğunu, bu farkın ancak terbiye ile izale edileceğini ve uzun zamanda ictimaî (sosyal) zaruretlerle kadınların da asker olabileceklerini söyledi. Nezahat Hanım kadınların askerlik vazifelerinin siyasî intihap (seçim) haklarından sonra gelmesi iktiza ettiği fikrinde bulunuyordu. Reisicumhur Hazretleri hak ve vazifenin ruhunu izah buyurdular. Her hakkın bir vazife mukabili olduğunu, intihap hakkını isteyen kadınların askerlik vazifesi de yapmaları(nın) tabii olacağını, zamanımıza kadar bunun husulüne mani olan kadınla erkek arasındaki fizyolojik farklar olmayıp an'ane (gelenek) olduğunu tarihî misallerle tasrih ettiler” deniliyor.

DERİN TARİH MART SAYISI

Atatürk'ten kafatası dersleri ilk kez Derin Tarih Mart sayısında!

Derin Tarih Mustafa Kemal'in okul ziyaretlerine ait tutanakları ele geçirdi. Müfit Yüksel'in kaleminden ilk kez yayınlanan belgeleri Mümtaz'er Türköne yorumladı.

Çanakkale uzmanları Çanakkale Dosyası için bir araya geldiler!

  • İstanbul'da binlerce Çanakkale şehidi yattığını biliyor muydunuz? Lokman Erdemir ilk kez yayınlanan fotoğraf ve belgelerle açıklıyor.
  • Çanakkale Savaşı'nda denizin altında neler yaşandı? Ahmet Yıldırım cevaplıyor.
  • Seyid Onbaşı'nın hikayesini tanıkların dilinden dinlemeye hazır mısınız? Talha Uğurluel'in kaleminden Seyid Onbaşı'ya dair ilginç anekdotlar…
  • Churchill'in Çanakkale düşleri nasıl suya düştü? Norman Stone Derin Tarih okurları için yazdı.

Usta kalemlerden Hilafet Özel Dosyası Derin Tarih Mart sayısında!

  • İsmail Kara soruyor: Hilafeti kim, ne zaman kaldırdı?
  • M. Şükrü Hanioğlu yazdı: Nasihatten Fetvaya, Fetvadan ‘Bizim Hilafet Size Zarar Vermez' Yaklaşımına…
  • Ali Satan kafaları karıştıran soruyu cevaplıyor: Hilafetin kaderi Lozan'da mı yazıldı?

 

Karayip korsanı Jack Sparrow'u tanımayan var mı? Bu sevimli korsan meğer bizim Yusuf Reis'in ta kendisiymiş. Peki ama nasıl? Cevabı Derin Tarih'te.

Papa XVI. Benedikt'in istifası sonrası papaların istifa gerekçelerini İsmail Taşpınar yazdı.

Şehzade Osman Selahaddin Efendi Derin Tarih'e konuştu: “Hanedanın acilen bir temsilciye ihtiyacı var!”

Kış gecelerinin tarih tüten içecekleri boza ile salebi Tolunay Sandıkçıoğlu yazdı.

Ganimet Türkler Almanya'yı 500 yıl önce fethetmişti. Şule Yıldırım Türklerin Almanya'daki izlerini Derin Tarih okurları için kaleme aldı.

Mustafa Armağan Tarih Atlası köşesinde yine çarpıcı bir konuyu gündeme taşıyor: Cumhuriyet Osmanlı mirasını nasıl tasfiye etti?

Abdülkadir Özcan'ın kaleminden, kardeşi Cem Sultan'a rağmen önemli başarılara imza atan, hakkı yenmiş bir padişah: II. Bayezid…

Sümerler Türk müydü, yoksa Afrikalı mı? Kürşad Demirci cevaplıyor.

Rusya'nın demiryolu projesine Türkistan halkının unutulmaz direnişi Hasan Ali Karasar'ın kaleminden Derin Tarih sayfalarında!

Melek Gömbeyaz yazdı: İslam saltanatının dâhi mimarı Mugîre b. Şu'be'nin veliahtlık projesi ve sıra dışı icraatları nelerdi?

Mazinin gözlerindeki iki camlı mihracenin, nam-ı diğer gözlüğün gözümüzün önündeki serüvenine tanık olmak ister misiniz? O halde haydi gözlük yolculuğuna!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Patnos'ta belediye araçlarının parçaları hurdacılarda aranıyor
Süper Lig'de gelecek sezonun şimdiden biten transferleri