Demokratikleşme paketine dünya ne dedi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'yle ilgili haberleri uluslararası ajanslarda acil koduyla duyurulurken, dış basında değişik açılardan odaklanılarak ele alındı.

Demokratikleşme paketine dünya ne dedi?
Demokratikleşme paketine dünya ne dedi?
GİRİŞ 30.09.2013 12:40 GÜNCELLEME 30.09.2013 14:50
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

AFP:
Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki Kürt toplumunun haklarını zenginleştirecek reformlar açıkladı. Bu, barış süreci açısından kilit öneme sahip bir adım."Bu tarihi bir an, önemli bir aşama" diyen Erdoğan, özel okullarda Kürtçe eğitim verileceğini söyledi.

Erdoğan, kasabalara Kürtçe isim verilebileceğini ve Kürtçe harflerle ilgili yasağın da kalkacağını belirtti.
 
Reuters:
Türkiye Başbakanı Erdoğan, açıklanan reformların, özel okullarda Türkçe dışındaki dillerde öğretimi mümkün kılacağını söyledi.

Erdoğan ayrıca genel seçimlerdeki seçim barajının yüzde 5′e indirilebileceğini, hatta tamamen kaldırılabileceğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, kadınların devlet kurumlarında türban giymesine yönelik yasağın da kaldırılacağını açıkladı. Türbanla ilgili düzenlemeler yargı ya da ordu için geçerli olmayacak. Müslüman ancak laik Türkiye'de uzun süredir kamu kurumlarında çalışan kadınların kıyafetleri konusunda sert düzenlemeler vardı.
Erdoğan, geçmişte Süryanilere ait olan ancak devlet tarafından el koyulan bir manastır arazisinin de iade edilmesinin planlandığını söyledi.
 
Associated Press:
Başbakan Erdoğan, Kürtçe'yle ilgili bazı kısıtlamaların ve İslami başörtü konusundaki yasağın kaldırılmasını içeren bir kanun teklifi paketi açıkladı.

Açıklanan reformlar, Kürt barış süreci ve önümüzdeki iki yıl içinde hem genel hem de cumhurbaşkanlığı seçimleriyle karşılaşacak Erdoğan merkezindeki siyasal beklentiler açısından önemli görülüyordu. Paketin kamuoyuna açıklanacağı tarih daha önce birçok defa ertelenmişti.
 
Fransa Liberation Gazetesi:
"Kadın memurlara türban özgürlüğü" Muhafazakar Müslüman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İslami başörtünün kamusal alanda yasaklanmasına ilişkin düzenlemeleri kaldıracağını açıkladı"
 
Le Figaro:
"Kamusal özgürlük reformu"
Başbakan Erdoğan, özellikle PKK ile barış sürecinde, Kürt azınlık hakları açısından uzun süredir beklenen reformlar serisini açıkladı. Bugüne kadar yasak olan özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim yapılmasının yolu açılıyor.
 
Le Monde:
"Erdoğan Kürtlere doğru adım attı" Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, özellikle tıkanan barış sürecinde ilerleme sağlamak için hazırlanan geniş reform paketini açıkladı. Pakette, bugüne kadar yasak olan ve Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde eğitim yapılabilmesinin yolu açılıyor. Eylül ayının ortasında PKK geri çekilme sürecini reformların eksikliği nedeniyle durdurmuştu. Erdoğan ise PKK'yı taahhütlerini yerine getirmemekle eleştirmişti.

Alman Spiegel
Tarihi açıklamayı 'Erdoğan başörtülü memurlar için yasağı yumuşattı' başlığıyla duyurdu. Gazete, hakim, savcı ve askeri alan hariç başörtüsünün kamu kuruluşlarında serbest bırakılmasını yazdı.

CNN
Başbakan Erdoğan'ın açıklamasını 've kamuda başörtüsü artık serbest' diye verdi. 'Erdoğan Demokratikleşme Paketini'ni açıkladı' diyen CNN, kamu kuruluşlarında başörtüsü yasağının kaldırıldığını ve ilkokullarda andımızın kaldırıldığını yazdı.

El Cezire
Açıklanan paketi 'kamu kuruluşlarında başörtüsüne özgürlük' diye verdi.

YORUMLAR 5
  • mehmet özgür 10 yıl önce Şikayet Et
    YETMEZ AMA TAMAM. Sayın Başbakanın paketi açıklamazdan önce söyedikleri var. Evet yetmez ama bu son değil diyor. Ucunun açık olduğunu söylüyor. Haklı, öyle herşey bir anda olmuyor. Bazı konular birileri tarafından hemen acite ediliyor. Burada Sayın Başbakan açıklarken yaptığı vurgulamadan kıyafet serbestisini sayarken askeri personel , yargı ve savcı mensupları hariç derken, benim anladığım onlara başörtüsü ve kapalı kıyafet yasak demedi. Askerlerin üniformaları yine olacak. Savcı ve hakimlerin sadece cübbeleri aynen kalacak. Yoksa kapalı kıyafet yasak olmuyor. Nedense hemen birileri onlara yasak getirildi diye zıplıyor.
    Cevapla
  • Kombi Servisi 10 yıl önce Şikayet Et
    Muhafazakar Müslüman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Fransa Liberation Gazetesi sanırım Türkiyenin MÜSLÜMAN BİR ÜLKE OLDUĞUNU BİLMİYORDU.. 93 yıldır Dünya'ya bu imajı yansıtanlar UTANSIN.. Demekki bundan önceki başbakanlar MÜSLÜMAN olmuyormu :)
    Cevapla
  • mert (önceki) 10 yıl önce Şikayet Et
    alman spigelin klasik "GERiCi" okurlari kuduruyor. basörtüsü kamuda serbest oldu diye kuduruyor alman spigelin klasik gerici okurlari. acaba hic düsünmüslerimi yasaklarin ne kadar gericilik oldugunu ??! sionist kafalilar !!!
    Cevapla
  • sen yilmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Yapılanları eğer,,,,,. Dost alkışlıyorsa İYİDİR; düşman alkışlıyorsa KÖTÜ.
    Cevapla
  • Majestelerim 10 yıl önce Şikayet Et
    tabi dünya acil duruma geçer. dünyanın gıbda ettiği bir başbakanımız var elhamdülillah.... İNŞAALLAH YARINLAR BU GÜNLERDEN ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK ÜLKEM ADINA....Başbakanımızın her sözü tarihidir, hiçbir zaman boş konuşmaz ve tabi ki bütün dünyada HAYRAN HAYRAN takip ederler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri
İran-İsrail savaşını engelleyen telefon: Bu gece değil!