Bakan Davutoğlu'ndan Soma'ya dua

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Bakan Davutoğlu'ndan Soma'ya dua
Bakan Davutoğlu'ndan Soma'ya dua
GİRİŞ 15.05.2014 13:27 GÜNCELLEME 15.05.2014 13:44

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Allah, hiçbir zaman bir daha bayrağımızın yarıya inmesini gerektirecek olaylarla bizi karşı karşıya bırakmasın" dedi.Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nde Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısına katılmak üzere Londra'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla anma töreni düzenlendi. Törene toplantı için Londra'da gelen Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye'nin yanı sıra Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçilik ve Başkonsolosluk çalışanları katıldı.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, büyük milletlerin sadece güzel ve iyi gelişmelerle anıldığı dönemlerde değil, büyük felaketlerle karşılaştığı dönemlerde verdiği reflekslerle bilindiklerini belirtti. Davutoğlu, Türk milletinin birçok defa bu sınavdan geçtiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Deprem dolayısıyla vefat eden kardeşlerimizi hala yüreğimizde hissediyoruz. Birçok deprem ve maden kazası nedeniyle vefat eden, madencilerimizin deyimiyle şehit olan kardeşlerimizin acısını da yüreğimizin en derininde her zaman hissettik. Üç gündür Türkiye'de bu anlamda çok büyük bir yas, çok büyük bir matem yaşıyoruz. Hepimizin iftihar etmesi gereken husus şu ki 75 milyon vatandaşımız Türkiye içerisinde ve dünyanın her bir yanına yayılmış vatandaşlarımız dünyanın her köşesinde kalpleriyle, yürekleriyle Soma'da olmaya devam ettiler. Soma'dan gelen her güzel haber, bir işçimizin, bir kardeşimizin kurtulduğu haberi yüreğimizi ferahlattı.

Vefat eden kardeşlerimizin sayısının artışıyla ilgili gelen her haber, her birisi için yüreğimizde derin acılar bıraktı. Bu kardeşlerimizin her birisinin ailesinde bu acıların ne kadar kalıcı olduğunu, burada, dünyanın bir başka köşesinde hissediyoruz. Allah bu kardeşlerimiz ailelerine sabır versin. Onlara Hakk'a yürüdükleri bu günde bütün ülkemize başsağlığı mesajlarımızı iletirken, sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. Mekanları cennet olsun. Rabbimiz onlara en güzel mekanları nasip etsin. Geride kalanlara sabr-ı cemil versin."

"Allah bir daha hiçbir ocağa bu acıyı düşürmesin"

Bu zor günlerde Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti olarak birlikteliği ve paylaşımı dünyanın her yerinde gösterebilmek için bazı kararlar alındığını dile getiren Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatıyla Türkiye'de ve tüm dış temsilciliklerde üç günlük yas ilan edildiğini anımsattı.

Toprak altındakilerin bir an önce ailelerine kavuşabilmeleri için hep beraber duada, niyazda bulunma çağrısı yapan Bakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye'nin 221 dış temsilciliğinde anma töreni düzenleniyor ve bu ortak niyaz, ortak dua, ortak his, ortak ıstırap yankılanıyor. Bu sınavda son üç gün içerisinde ülkemizde her siyasi görüşten, her düşünce sahibinden farklı mezhep, farklı kanaat, farklı etnisite, farklı kökenden gelen herkesin hissettiği bu ortak ıstırap aslında ülkemizin ve milletimizin geleceğinin en büyük garantisidir. Allah bir daha böyle bir acı göstermesin, bir daha hiçbir ocağa evlat acısı, eş acısı, baba acısı düşürmesin. Ama bütün dünya da biliyor ki böyle bir felaketle karşılaştığında hepimiz tek bir yürek olarak, omuz omuza gönül gönüle duracağız."

"Evrensel insanlık vicdanının göstergeleridir" 

Türkiye ile bu acıyı hisseden dost ve kardeş ülkelere, halklara selamlarını ileten Davutoğlu, anma töreninde bulunan Katar Dışişleri Bakanı El-Atiyye'ye de teşekkür etti. Davutoğlu, "Ayrıca dünyanın her bir köşesinden, tek tek saymak istemiyorum ama bütün ülkelerden gelen taziyeler dolayısıyla bizzat arayanlar, mesaj gönderenler, değişik vesilelerle her an Türkiye'nin yanında olduğunu, Türk halkına desteğe hazır olduklarını ifade eden bütün dost, kardeş ülkelere ve halklara da buradan teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin geçmişte benzer acılar yaşayan halkların yanında durduğunu, hep de duracağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tsunami felaketi olduğunda Güneydoğu Asya'nın her bir ülkesine Sayın Başbakanımızın yaptığı ziyaret, Haiti depremi olduğunda Haiti'ye inen ilk uçağın Türk yardım uçağı olması, Filipinler'de geçen sene tsunami olduğunda yine aynı şekilde ilk inen uçağın Türk uçağı olması, Şili'de depremde, maden kazalarında yine seferber olmamız, Pakistan'da sel felaketinde, Somali'de açlık felaketinde, o kardeş halkların, o insanlık bakımından hepimizin kardeşi olan, acı duyan kardeşlerimizin yanlarında olmamız, dünyada çok büyük bir saygı uyandırmıştır. Bugün bu halkların bizim yanımızda oluşları, Bolivya'da, Venezuela'da maden işçilerinin dayanışma için ortak bir gün iş bırakmaları, bunlar hepsi aslında evrensel insanlık vicdanının göstergeleridir."

- "Allah bu beraberliğimizi bize yaşatmayı sağlasın" -

Davutoğlu, "Onurla, onurlu bir hayat yaşamak için, yerin yüzlerce metre altında ve 4,5-5 kilometreye yaygın bir alanda, gece gündüz çalışan, ailelerine helal bir lokma ekmek götürmek için gayret sarf eden bu aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi ve hayatını kaybedenlerin eşlerine, dostlarına, çocuklarına, akrabalarına taziyelerini sundu. "Allah bir daha bu acıyı ülkemize, halkımıza göstermesin" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Allah bu beraberliğimizi, her ne şartta olursa olsun, dünyada ne gelişme olursa olsun bir felaketle karşılaştığımızda dünyanın her yerinde birlikte olma şuurunu, bilincini, bize yaşatmayı sağlasın. Özellikle dışişleri camiası olarak, biz dünyanın her bir köşesinde milletimizin güzel başarılarını anlatmak kadar acılarını da yaşamakla bilinen bir camiayız. Şu anda bütün dış temsilciliklerimizde sadece bayrağımız yarıya inmedi. Aynı zamanda yüreklerimizdeki sızıyı, acıyı, ıstırabı paylaşmak üzere bu toplantıları gerçekleştiriyoruz. Anadolu'yla, vatan topraklarıyla bağımız ve orada yaşanan güzel veya acı hatıralara olan gönül bağımızı Allah daim eylesin. Hiçbir zaman bir daha bayrağımızın yarıya inmesini gerektirecek olaylarla bizi karşı karşıya bırakmasın. İnşallah bu acı günde son ümitleriyle bekleyen kardeşlerimize topraktan çıkarıp, onlarla buluşmayı bize nasip eylesin. Tekrar bütün dış temsilciliklerimize buradan bir kez daha sesleniyorum. Bugün bu vesileyle yapılan, yapılmakta olan ve yapılacak, mahalli saatlere göre yapılacak olan bu merasimler milletimizin, ortak vicdanın, ortak sesinin, ortak gönlünün ifadeleridir. Bu çalışmalara katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Allah bir daha bize böyle bir acı göstermesin."

Törende bir dakikalık saygı duruşunun ardından Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği Koordinatör din görevlisi Mehmet Kayışkanat dua okudu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı