Almanya Başbakanı Merkel'den kritik ziyaret

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Suriye’den yeni bir göç tehdidi ile karşılaştığı bir dönemde bugün Ankara’ya geldi.

Almanya Başbakanı Merkel'den kritik ziyaret
Almanya Başbakanı Merkel'den kritik ziyaret
GİRİŞ 08.02.2016 09:23 GÜNCELLEME 08.02.2016 09:23
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ziyaretin ana gündemini Türkiye ve AB arasında geçen kasım ayı sonunda mutabakatı sağlanan göç eylem planı oluşturacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyaretinin ana gündemini Türkiye ve AB arasında geçen kasım sonunda mutabakatı sağlanan göç eylem planı oluşturacak. Merkel geçen yıl 18 Ekim’de Türkiye’ye gelmişti. Bu tarihte başlayan Davutoğlu-Merkel görüşmeleri, sırasıyla 29 Kasım 2015’de Brüksel’de AB-Türkiye Zirvesi, 22 Ocak’ta Berlin’de Almanya-Türkiye Hükümetlerarası Toplantı ve 4 Şubat’ta Londra’daki Suriye Donörler Toplantısı’nda devam etmişti. 

Merkel bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilecek. Görüşme, Merkel’in Türkiye’ye ikinci ziyareti olacak. Ziyaretin ana gündeminde göç eylem planı yer alacak.


Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, ziyaretle ilgili açıklamasında, tarafların eylem planı mutabakatından kaynaklanan yükümlülüklerini “kısmen yerine getirdiklerini” belirtmiş, ancak kaçak göçün nasıl yasal göçle ikame edilebileceğinin açıklık kazanmadığını söylemişti.

BİRLİKTE İZLİYORLAR

Taraflar 22 Ocak’tan bu yana kaçak göçmen sayılarını birlikte takip ediyor. Her gün Merkel’ın makamından Davutoğlu’nun makamına, Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşan mülteci sayıları iletiliyor, alınan önlemlerin sonuç verip vermediği, verilen sözlerin tutulup tutulmadığı birlikte izleniyor. Alman tarafı, Türkiye’den özellikle kaçak göçmenlerin deniz yoluyla Avrupa’ya gitmelerinin önlenmesi için daha fazla çaba göstermesini bekliyor.

TERÖRLE MÜCADELE

İnsan kaçakçılığı ile IŞİD ve PKK terörüyle mücadele de ziyarette ayrıntılı şekilde ele alınacak. Bu konularda iki ülke içişleri bakanları kilit bürokratlarını görevlendirmişti. Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in görevlendirdiği terörle mücadele uzmanı Türk kökenli Sinan Selen ile İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın görevlendirdiği İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan’ın hazırladıkları raporların da temaslar sırasında masaya konulması bekleniyor.

FRONTEX DE GÜNDEMDE

Almanya ayrıca Türkiye ile Yunanistan arasında geri kabul anlaşmasının etkili şekilde uygulamaya geçirilmesi ve Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçen kaçak göçmenlerin geri alınmasını da istiyor. Berlin ayrıca Türkiye’nin Europol ve AB’nin sınır güvenliğinden sorumlu FRONTEX ile daha sıkı işbirliği yapmasını talep ediyor.

YARDIM VE VİZE MUAFİYETİ

Türkiye’de 2 milyonu aşan Suriyeli mültecinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye’ye verilmesi kararlaştırılan 3 milyar Euroluk yardımın biran önce iletilmesi, AB ile tam üyelik görüşmelerinin daha da hızlandırılması ve Türk vatandaşlarına bu yılın ekim ayından itibaren Schengen vizesi muafiyeti getirilmesi de Merkel ziyaretinin diğer önemli ayaklarını oluşturacak.

YORUMLAR 2
  • 1071 KÜRŞAD 8 yıl önce Şikayet Et
    açın kapıları gitmek isteyen gitsin birazda onlar düşünsün biz onların niçin bekçiliğini yapıyoruz
    Cevapla
  • Enteresan 8 yıl önce Şikayet Et
    Zamanlama manidar. PKK nın köşeye sıkıştığı bir günde ayağımıza gelmesi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?