Davutoğlu: Sovyetler Birliği dönemi bitmiştir

Ukrayna'ya ziyarette bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu mevkidaşı Arseniy Yatsenyuk ile ortak basın açıklaması yaptı.

GİRİŞ 15.02.2016 14:24 GÜNCELLEME 16.02.2016 07:33
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Başbakan Davutoğlu'nun Ukraynalı mevkidaşı Arseniy Yatsenyuk ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında ikili ilişkilerin geliştirilmesi vurgulanırken iki lider de Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki ihlallerini ağır bir şekilde eleştirdil. Başbakan Davutoğlu, Rusya'ya uyarıda bulunarak ''Buradan Rus yetkililere ifade etmek isteriz ki, Sovyetler Birliği dönemi 25 yıl önce bitmiştir. Bu dönemi tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için de hayırlı sonuçlar doğurmaz.'' ifadelerini kullandı.

Kırım Ukrayna topraklarının bir parçasıdır. Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki saldırgan tavrına karşı ortak bir tavrı benimsiyoruz.

Rusya Hazar'dan attığını düşündüğümüz balistik füze ile Azez'de okul vurdu birçok çocuk hayatını kaybetti.

Rusya, rejim ve YPG Suriye'de insanlık suçu işliyor. Kazanım elde etmek için uluslararası hukuku açık bir şekilde ihlal ediyor.

Soru: Sayın Başbakan, Rusya Dışişleri Bakanlığı, 'ateşkes sağlansa bile Halep'e saldırıların devam edileceğini' açıkladı, sizin görüşünüz nedir?

RUSYA'NIN NİYETİ KATLETMEK

Davutoğlu: Rusya'nın buradaki kötü niyeti ortaya çıkıyor. Zaten Cenevre'den beri yaptıkları bu niyetin tezahürüdür. BM kararlarına göre insani yardımın açılması ve ateşkesin sağlanması gerekiyordu. Ama son Cenevre görüşmelerine kadar bu gerçekleşmedi ve başarısızlıklar sonuçlandı.  O günden bugüne Rusya saldırılarını Azez'e Halep'e yöneltti ve Türkiye'ye doğru insani yardım koridorunu Esed ve PYD ile birlikte kapattı. Münih'te varılan anlaşmaya rağmen saldırılarına devam edenin Rusya'nın niyetinin barış istememesini, daha çok sivil katletmek, daha çok saldırmak ve rejimi ayakta tutmak olduğunu görüyoruz.

SOVYETLER BİRLİĞİ DÖNEMİ BİTMİŞTİR

Buradan Rus yetkililere ifade etmek isteriz ki, Sovyetler Birliği dönemi 25 yıl önce bitmiştir. Bu dönemi tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için de hayırlı sonuçlar doğurmaz. Bu tür maceralar Rus halkının da benimsediği bir şey değildir.

YPG DEVAM EDERSE KARŞILIK VERİRİZ

Alanda Rusya'nın bir piyonu gibi davranan PYD'nin saldırıları devam ederse en sert şekilde mukabelede bulunuruz. Rusya bu açıklamayla diplomasinin içini boşaltmıştır.

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk: Rusya ile anlaşmaya nasıl varılır kendi tecrübemizi paylaşayım. Anlaşma mümkün değil. Minsk anlaşması imzalandı, bu anlaşmaya göre ateşkes sağlanacaktı, askerler geri çekilecek, Ukrayna Rusya sınırına kontrol getirilecekti. Ateşkesle ilgili imzalar atıldı ancak 1,5 yıl boyunca ateşkes görülmedi, Rusya saldırdı. Rusya'ya güvenmek gibi bir şey söz konusu değil.

Davutoğlu: Gürcistan ,Suriye ve Ukrayna toprakları Rusya tehdidi altında. Aslında Ermenistan'a destek verdikleri için Azerbaycan da tehlike altında. 

TÜRKİYE SURİYE'DE İŞGALCİ DEĞİLDİR

Türkiye güvenlik güçlerinden hiçbir unsur şu anda Suriye'de değildir. Türkiye Suriye'de hiçbir zaman işgalci olmamıştır. Suriye rejimi bilmelidir ki yabancıları çağırıp kendi halkını bombalatan hiçbir rejim ayakta kalmaz. 

YORUMLAR 68
  • Elaziğli gaggoş 8 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun...Ulkeler artik saflarini belirliyor...
    Cevapla
  • diriliş 8 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna başkanı boş adam değilmiş
    Cevapla
  • zekeriya 8 yıl önce Şikayet Et
    kırk yılın başı dogru bir iş yapıldı bu fırçayı atmak yerıne dırek çöküp rusyadan toprak alıp oradad bir liman üssü kursaydık daha iyi olacaktı ama hükümet agırdan gidiyor ben olsam direk saldırıya geçmiştim hem oraya hem suriyeye çökmüştüm bize liman üssleri lazım dünyayı ıkı bölüp ortasında geçiş parası alsak bize yeter
    Cevapla
  • hayati 8 yıl önce Şikayet Et
    eger pkk pyd daes SINIRLARD temizlenip ortadan kaldirilmaz ise mesru bir devlete donusmasi ile sahip cikacak bm dahil. biz pkk pyd yi vurunca mesru olmadan sahipsizce ortadan kalkincaki. hic sasirmayin israil resmi olarak sam civarina dogru yuruyecektir. rusya ile birlikte olacak abd ise turkiyeye evet beraber olacagiz rusuda israilide fravunlari beraber atacagiz demeye mecbur olacaktir. bu kalyon kalktiktan sonra bm daimi ulkeri birbirine girecektir. ilerriki donemde avrupa rusya savasinda bir tirkilik yapip ingilizler isin icinden siyrilmaya bakacak bunu unutmayin esas bu oyunlara ve fitneyi yakan ingiliz fravunu ve siyonistler. kendilerince dunyayi dizayn ediyorlar. ahmaklar.
    Cevapla
  • hayati 8 yıl önce Şikayet Et
    ingiltere israil abd is birligi ve kismen almanya farnsa bu stratejik ortakligin bozulmasi ile fransa almanya abd kopusa gececek. mecburi bozulacak. ama sanilmasinki ingilizler turkiyeye bu surecte boyun egecek ve ona kole olan israilogullari; yahudiler darbeyi buyuk capta almayanadek ingiliz fravununa hizmettten vaz gecmez mucize gormeden israil ogullari yani yahudiler fravunu yok saymazlar.pyd pkk cuan hacli ordusu ve yahudilerin gudumunde turkiyeye saldirmakta bunun icin en onemli hareket SINIRLARIMIZDAN bu dinsiz imansiz teror orgutlerini ortadan kaldirmak. sadece aze tel rifat degil kobani haseke kamisli hepsinde. icindeki yabanci askerler ise ozel egitimli hancli askerleridir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan Başakşehir'e Avrupa için vize yok
Umman'da gizli "orta doğu" toplantısı