Davutoğlu: Esed'in elini sıkmaktansa istifa ederim

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Beşşar Esed'in akibeti ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı. "Türkiye, Suriye'de yanlış hesap yaptı" diyenlere cevap veren Davutoğlu, Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu PYD'ye asıl neden karşı olduğunu da açıkladı:

Davutoğlu: Esed'in elini sıkmaktansa istifa ederim
Davutoğlu: Esed'in elini sıkmaktansa istifa ederim
GİRİŞ 15.12.2012 11:30 GÜNCELLEME 15.12.2012 12:02

Fas'taki Suriye zirvesine katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Beşşar Esed'in akibeti ile ilgili ve PKK'nın Suriye'deki kanadı PYD'nin bazı bölgelerde bağımsızlık hareketlerine girişmesini yorumladı.

Davutoğlu, "Velev ki biz yanlış çıktık, çok yanlış hesap yaptık, Esed birkaç yıl daha orada. Durum bu değil ama velev ki öyle. Esed kalacak olsa bile farklı bir şey yapamazdık. Ben şahsen bu noktadan sonra Esad kalacak olsa bile elini sıkmaktansa istifa etmeyi tercih ederdim" dedi.

Fas'ta yöneltilen sorulara Davutoğlu'nun verdiği cevapları Milliyet Gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş bugün köşesine taşıdı. Aydıntaşbaş'ın Davutoğlu'ndan aktardığı notlar:

'PYD'ye rejimle işbirliği yaptıkları için karşıyız'

Türkiye Suriye'de bir Kürt oluşumunu engellemeye mi çalışıyor? PKK'nın Suriye kolu PYD ile çatışmak akıl kârı mı? Ankara'nın PYD'ye karşı cephe alıyor görüntüsü, diğer Kürt muhalifleri de kızdırmaz mı?

Bu soruları sadece Türk medyası değil, Fas'ta Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelen Suriyeli muhalifler de sordu. Daha doğrusu, Davutoğlu kapalı kapılar ardında Suriyelilerle buluştuğunda, muhalefetin Kürt kanadından Kürt Ulusal Konseyi temsilcisi, "Bakın bizler tarihte hep birlikteydik. Kürtler Türkiye'yi kızdıracak bir şey yapmaz. Bakın Irak'a: Adem-i merkeziyetçilik iyidir" diyerek Türkiye'nin PYD tutumuyla ilgili kaygılarını dile getirdi.

Davutoğlu'nun cevabı da sorunun kendisi kadar ilginçti: "Biz Ortadoğu'da Kürtleri karşı taraf olarak görmeyiz. Irak'taki federalizm döneminde Kuzey Irak'la ilişkimiz daha da gelişti. İsteriz ki Kürtler Suriye'de de etkili rol oynasın. Federalizm mi adem-i merkeziyetçilik mi gelecekte buna siz karar vereceksiniz. Burada tek doğru görmediğimiz, daha seçilmiş bir Suriye parlamentosu yokken bu tarz kararların alınması ya da de facto bölgeler oluşturulması. Ama parlamento oluşur Suriyeliler özgür iradeleriyle karar verirse, buna saygı duyarız."

Marakeş'ten Abu Dabi'ye giderken, yolda Davutoğlu'na Türkiye'nin PYD'ye karşı tutumunun neden bu kadar sert olduğunu sorduk. Sahi etrafta bu kadar curcuna varken, bir de üçüncü bir PKK cephesi açmanın alemi var mı?

"PYD'ye karşı tutumumuz Kürtlükle alakalı değil" diyor Davutoğlu: "Burada asıl sıkıntı, PYD'nin rejimle işbirliği yapıyor olması ve de terör (PKK) bağlantısını reddetmemesi. Yoksa Kürt meselesi yüzünden bir tehdit algısı içinde değiliz. 'Kürt devleti kuruldu' haberleri tamamen abartılı. Psikolojik savaş. Ama PYD'ye aynı şebbiha gibi rejimle işbirliği yaptığı için, terör estirdiği için karşıyız. Kürtlerin hakları için karşı çıkıyoruz" diyor ve bir anda Suriye devriminin başında PKK tarafından öldürüldüğü iddia edilen bağımsız Kürt liderine atıfta bulunarak soruyor, "Allah aşkına Michel Temo'yu kim öldürdü?"

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi