Türkiye, Doğu Timor ile ilişkilerini geliştiriyor

Türkiye, Güneydoğu Asya'nın özgürlüğünü yeni kazanmış ülkesi Doğu Timor ile ilişkilerine hız verdi. Özgürlüğüne 20 Mayıs 2000 yılında kavuşan Doğu Timor'da siyasi ve ekonomik istikrar yeni yeni kuruluyor.

Türkiye, Doğu Timor ile ilişkilerini geliştiriyor
Türkiye, Doğu Timor ile ilişkilerini geliştiriyor
GİRİŞ 18.02.2013 12:17 GÜNCELLEME 18.02.2013 12:17

Bundan önce sadece BM'ye bağlı birimlerde çalışan Türk personelin bulunduğu Doğu Timor ile ilişkiler, Türkiye'nin Endonezya Büyükelçisi Zekeriya Akçam'ın atılımları ile ivme kazandı. Büyükelçi Zekeriya Akçam, güven mektubu sunmak amacı ile yaptığı ziyarette resmi bir tören ile Devlet Başkanı Taur Matan Ruak tarafından karşılandı.

Törende konuşma yapan Devlet Başkanı Taur Matan Ruak, Türkiye Büyükelçisi Zekeriya Akçam'ın ziyaretinden dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, ziyaretin karşılıklı dostuluğu geliştirmek için yeni fırsatlar sunacağını söyledi.

Taur Matan Ruak konuşmasında, Türkiye ile birlikte çalışma, karşılıklı ilişkiler geliştirme ve dostlukları güçlendirmeye Doğu Timor olarak hazır olduklarını belirterek, ''Türkiye ile Doğu Timor arasındaki dostluğu güçlendirmek ve fırsatları keşfetmek için biz hazırız.'' dedi.

Devlet Başkanı konuşmasını bitirmeden önce, Türk halkına ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sağlık ve refah temennilerini iletti.

Türkiye'nin Endonezya Büyükelçisi Zekeriya Akçam da törende bir konuşma yaptı. Akçam konuşmasında, Doğu Timor'un tarihinin acı ve zaferler ile dolu olduğunu belirttikten sonra, Doğu Timor insanının kendisine olan inancı ile zorlukları aştığını ve şimdi Birleşmiş Milletler ve ASEAN üyesi bir ülke olarak huzurlu bir şekilde yaşadığını söyledi.

Türkiye ile Doğu Timor'un, demokrasi, özgürlük ve insan haklarını temel alan ülkeler olduğuna vurgu yapan Akçam, iki ülke artasındaki işbirliğini geliştirme adına yapılacak geniş bir toplantıyı sabırsızlıkla beklediklerini aktardı.

Büyükelçi Akçam ayrıca konuşmasında, ''Türkiye, Büyük Osmanlı medeniyetinin merkezinde ve zengin bir geçmişe sahip olan bir ülkedir. Türkiye ayrıca Asya ile Avrupa arasında stratejik bir köprü ve çok dinamik bir ekonomiye sahiptir. Ülkemiz, çevresinde artan küresel uluslararası gücü, demokrasi, barışçıl bir kalkınma ve şeffaflığı ile uluslararası arenada anahtar ülke değerindedir.'' dedi.

Akçam son olarak, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e bağlı UNMIT ve UNPOL içinde Türk polis ve personelinin yapmış olduğu katkılarından ve TİKA'nın Doğu Timor'da yaptığı başarılı yardım çalışmalarından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Çok sıcak geçen görüşmede daha sonra karşılıklı hediyeler verildi. Büyükelçi Zekariya Akçam'ın kendisine hediye edilen yerel kıyafeti hemen orada giymesi ise Devlet Başkanı Taur Matan Ruak ve heyetteki herkesi çok memnun etti.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
IMF'den Türkiye açıklaması