Yunanistan ile teröre karşı ortak adım atılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ortak bir basın toplantısı düzenledi...

GİRİŞ 04.03.2013 14:23 GÜNCELLEME 04.03.2013 15:06
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Başbakan Erdoğan, toplantıda yapılan görüşmeler sonrası iki ülke arasında ticaretin arttırılacağını ve terör konusunda ortak adımlar atılacağını belirtirken, Yunan Başbakan Samaras ise, kendilerine gösterilen misafirperverlikten ötürü çok teşekkür edip,  bundan önce yaşanan fikir ayrılıklarının bir kenara bırakılarak barış üzerine kurulu yeni bir anlayışın geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle....

İki ülke arasında bir çok konuda ilişkiler yürütülüyor. İki ticaret hacmimiz 5 milyar dolara ulaşmıştır.

Ülkemize en fazla yatırım yapan 5. ülke Yunanistan olmuştur. Bizde Yunanistan'a yapılacak yatırımları arttırmayı hedefliyoruz.

1 milyonu aşkın Yunan ve Türk vatandaşı iki ülkeye gidip geliyor.

Sayın Samaras ile ikili görüşme yaptık, biz görüşürken bakanlarımızda heyetler ile görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler dostluğumuzu daha da güçlendirecek.

Batı Trakya'daki vatandaşlarımız ve Türkiye'deki Rum vatandaşlarımız dostluk köprüsünü kuracaktır. Azınlık vatandaşlarımızın Türkiye'deki şartlarını iyileştirmek için elimizden geleni yapacağız.

AB sürecinde Yunanistan, desteğini gördüğümüz ülkelerden. Yunanistan ve Türkiye her daim garantör ülke konumundadır. Bu garantörlük vasfı ile Kıbrıs'taki sorunu da İnşallah çözeceğiz. Bu sorun için iradesi güçlü olan Samaras ile çözüm adımları atacağız.

Samaras'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Bugün yapılan görüşmelerin yararlı ve yapıcı görüşme olduğunu düşünüyorum. Türk tarafının sıcak misafirperverliği için teşekkür ediyorum.

Bugün Yunanistan ve Türkiye olarak 25 antlaşmaya imza attık. 20'den fazla bakan ikili görüşme yaptı. İşadamlarımız neler yapılabilir karşılıklı olarak bugün bunları görüşüyor.

Turizmin artması için, kültürel miras ve mülkiyetin korunması için, teknoloji konularında işbirliği için ve yasadışı güçlere karşı işbirliği için görüşmeler yapıyor.

Biz ortadoğu ilişkilerinde rolümüzü biliyoruz. Zaman zaman ayrılıklarımız da olmuştur. Ancak bundan sonra yazacağımız tarih barış üzerine kurulu olsun. Bazı konularda fikir ayrılığımız var, ama ortak bir noktada yeni bir anlayış geliştireceğiz.

Dostum Başbakan azınlıklara değindiniz. Her ülke yasaları ile azınlıkların haklarını korumakla yükümlüdür. Yunanistan Türkiye'nin Avrupa vizyonunu desteklemiştir ve destekliyecektir. Tayyip Erdoğan'ın döneminde Türkiye'nin Avrupa Birliği vizyonu adeta bir lokomatif olmuştur.

Kıbrıs sorunun 40 yıldır çözülmediği doğru, ancak artık bu sorunun çözülmesi gerekir.

Büyük laflar etmeden, dikkatli adımlar atarak, davranışlarımızda karşılıklı saygı göstererek, bu anlayışı bir kural haline getirebiliriz.

Soru ve cevaplar:

Sayın Samaras, 25 antlaşmanın Yunanistan'a faydası nedir?

SAMARAS:
Krize rağmen Yunanistan bölgenin barışı ve istikrarı için güçlü bir unsurudur. Dolayısıyla iyi ilişkilerin artması, sorunların çözülmeye çalışılması her zaman olumludur. Sayın Erdoğan'ı duydunuz. 10 milyar dolar ticeret hacminden bahsetti bunu olabilir olarak yorumluyorum. İki ülke arasında turizm konusunda 1 milyonu aşkın turist söz konusu,, bu da çok ciddi bir rakam. Bu süreçte hem siyasetçiler ile iş adamlarını bir araya getirmemiz halkları da yakınlaştıracaktır.

Toplantıda terör ve Ruhban okulu konusunda görüşüldü mü?

SAMARAS:
Ruhban okulu konusunda şu anda detay verilecek bir zaman olduğunu düşünmüyorum. Uluslararası hukuksuzluktan doğan hak bakidir. Yunanistan terör konusunu en aza indirgemek için bir istikrarı var. Bu sadece Yunanistan'ı değil tüm dünyayı ilgilendirir.

ERDOĞAN: Terör meselesi ortak bir meseledir. Yunanistan'da bu konuda çok ciddi sıkıntılar yaşamıştır. İlgili bakanlıklarımız bu konuda çok daha sıkı ilişkiler içerisinde olacak. Teröre karşı ortak adımlar atacağız. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • Ahmet Gül 12 yıl önce Şikayet Et
    inanmıyorum syn başbakanım !. bilhassa yunanistan yapmaz bu iyiliği.
    Cevapla
  • hasangulten 12 yıl önce Şikayet Et
    GELDE İNAN. Yunanistan ın kendi töreristen beter, sularımıza,uçaklarımıza az mı tacizde bulundular,her fırsatta bize düşmanlıklarını göstermediler mi. şimdi hangi dağda kurt öldü.
    Cevapla
  • ahmet mardini 12 yıl önce Şikayet Et
    İnanmam.... Samimiyet göstergesi olarak DHKP-C lileri tutup versinler.Ayrıca kamplarını da başlarına yıksınlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Newsweek'ten Türkiye analizi! Erdoğan, dünyanın en güçlü adamlarından biri
ABD'den flaş karar: Savaş devam ederse İsrail'i terk edecekler!