Karabağ görüşmesinde sonuç yok

Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili müzakereler kapsamında Aliyev ile Koçaryan'ın dün ve önceki gün Bükreş'te yaptıkları görüşmelerde sonuç çıkmadı.

Karabağ görüşmesinde sonuç yok
Karabağ görüşmesinde sonuç yok
GİRİŞ 06.06.2006 17:50 GÜNCELLEME 06.06.2006 17:50

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili müzakereler kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın dün ve önceki gün Bükreş'te yaptıkları görüşmelerde belli ölçüde bir yakınlaşma olduğunu, ancak sonuç alınamadığını söyledi. Memmedyarov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bükreş'te tarafların tutumlarında yakınlaşma oldu, ama sonuç yok" dedi.

Söz konusu yakınlaşmanın hangi ölçüde olduğuna ilişkin bir fikir belirtmenin güç olduğunu, ancak Bükreş'te önemli bölümü baş başa yapılan görüşmelerde Cumhurbaşkanlarının birbirini daha iyi anlayabildiğini kaydeden Memmedyarov, "Bu olumlu bir süreçtir ve ne zaman olsa da sonuç verecektir" diye konuştu.

Çözüm sürecinde Yukarı Karabağ ile ilgili bir ekonomik kalkınma programı hazırlamanın bir açılım olabileceğini kaydeden Memmedyarov, "Azerbaycan hükümeti bölgenin gelişmesi için özel fon oluşturabilir. Ancak bunun için öncelikle Azeri nüfus Karabağ ve diğer bölgelere geri dönmelidir" dedi. Memmedyarov, bir sonu üzerine, Karabağ'da halkoylamasıyla ilgili konuların gündemde olmadığını, görüşmelerin geleceğinin AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının kararına bağlı olduğunu kaydetti.

Bükreş'te yapılan Karadeniz Diyalog ve Ortaklık Forumunda Koçaryan'ın "Karabağ'da artık bağımsızlık kazanıldığı ve uluslararası kamuoyunun da bunu tanıması gerektiği" yönündeki iddialarının kendilerini rahatsız etmediğini söyleyen Memmedyarov, "Cumhurbaşkanı Aliyev'in bu açıklamaya gereken yanıtı vererek, Yukarı Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu dünya kamuoyu tarafından zaten bilindiğini dile getirdiğini" kaydetti.

-OSKANYAN-

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan da, Aliyev ve Koçaryan'ın Şubat ayında Rambouillet'de (Fransa) yaptıkları görüşmenin başarısız olmasına yol açan konuda Bükreş görüşmesinde de bir sonuca ulaşılamadığını söyledi.

Merkezi Erivan'da bulunan Mediamax ajansının haberine göre, dün akşam saatlerinde Erivan'a dönen Oskanyan, yaptığı açıklamada, Rambouillet'den sonra arabuluculuk üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının sözü edilen konuya yeni yaklaşımlar getirdiğini, ancak yine de sonuç alınamadığını ifade ederek, "değerlendirmede Rambouillet ile Bükreş arasında paralellik kurulmaması gerektiğini, aynı zamanda Cumhurbaşkanlarının yine anlaşmaya varamamalarının da bir gerçek olduğunu" kaydetti. Dışişleri bakanları olarak müzakere sürecini Memmedyarov ile birlikte değerlendirmelerinin sürdüğünü bildiren Oskanyan, iki cumhurbaşkanının bir sonraki olası görüşmesini belirleme konusunda çaba harcadıklarını söyledi.

-EŞ BAŞKANLAR-

Minsk Grubu eş başkanları tarafından Bükreş'te yapılan ortak açıklamada ise Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçı çözümünün "gerekli ve yararlı" olduğu vurgulanarak, "tarafların olası bir anlamanın ilkeleri konusunda henüz fikir birliğine varamamalarından üzüntü duyulduğu" bildirildi. Açıklamada, "Eş başkanların, barışçı çözümün her iki tarafın da yararına ve her iki tarafa da gerekli olduğu, 2006 yılının başarılı bir çözüm için uygun pencere olmayı sürdürdüğü düşüncesini korudukları" ifade edildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor