ABD'nin Suriye saldırısı İran'ı çılgına çevirdi!

ABD'nin Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırısına İran ve Rusya dışında çoğu ülkeden destek geldi.

GİRİŞ 07.04.2017 08:28 GÜNCELLEME 07.04.2017 17:42
Bu Habere 144 Yorum Yapılmış

Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal silah kullanıldığı iddiaları sonrası Beyaz Saray'ın Şam'a askeri harekat sinyali vermesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Destekleriz' açıklamasının ardından ABD'den ilk müdahale geldi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.

İRAN'DAN "ŞİDDETLE KINAMA"

İran, ABD'nin Suriye'nin Humus vilayeti sınırları içinde bulunan Şayrat Hava Üssü'nü vurmasını şiddetle kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı'na ait internet sitesinde, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi'nin, "ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek Şayrat Hava Üssü'ne saldırmasını şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kasımi açıklamasında, "bu gibi tek taraflı adımların" Suriye ve bölgedeki sorunları daha karmaşık hale getireceğini savundu.

BİR DESTEK MESAJI DA SUUDİ ARABİSTAN'DAN

Suudi Arabistan da ABD'nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yapıldı.

Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA tarafından yayınlanan açıklamada Riyad’ın ABD’nin adımına tam destek verdiğini ifade etti.

Trump’ın hamlesini ‘cesur bir karar’ olarak niteleyen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Dışişleri bakanlığında yetkili bir kaynak, Suudi Arabistan Krallığı’nın ABD’nin rejimin masum sivillere düzenlediği kimyasal silah saldırısına karşılık olarak Suriye’deki askeri hedeflere yönelik operasyonuna tam desteğini ifade etti.”

Açıklamada askeri müdahalenin sorumlusunun Esed olduğu ifade edildi.

NETANYAHU'DAN ABD'YE DESTEK: UMARIZ MESAJ TAHRAN VE KUZEY KORE'DE DE YANKILANIR

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bir hava üssünü vurma kararına 'tam destek' verdiklerini bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DEN DE DESTEK GELDİ

İngiltere ABD'nin operasyonuna tam destek verdiklerini açıkladı.

İngiltere Hükümet Sözcüsü, Londra’nın İdlib’deki kimyasal saldırıyı düzenleyen uçağın kalktığı hava üssüne yönelik Amerikan füze saldırısına tam destek verdiğini açıkladı. Sözcü, ‘İngiltere hükümeti, rejim tarafından düzenlenen barbarca kimyasal silah saldırısına uygun karşılık olduğunu düşündüğümüz ve başka saldırıları caydırıcı amaçlı olan ABD’nin hamlesine tam destek veriyor’ dedi.

ÇİN'DEN AÇIKLAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bugünkü olağan basın toplantısında ABD'nin Suriye'de gerçekleştirdiği askeri operasyon hakkında kısa bir değerlendirmede bulundu. Sözcü Hua, "Durumun daha kötüleşmesini engellemek ivedilik arz etmektedir." dedi. Hua, ilgili tüm tarafların siyasi çözüme sadık kalmasını umduklarını söyledi.

JAPONYA'DAN DESTEK, ENDONEZYA: ENDİŞELİYİZ

Japonya, ABD'nin Suriye'deki operasyonunu desteklediklerini duyurdu.

Endonezya ise 'tek taraflı eylemlerden' endişeli olduklarını belirtti.

YORUMLAR 144
  • mohemmed 7 yıl önce Şikayet Et
    mence iran devleti milletten başka ve bu devlet bır fats faşısmı olarak zalım esetın yanında durarken cocokları kırdı. bakın ıran devletı çınde muslumanlaı oldurerken susuyur, çeçene göz yumur, behreını karıştrıur, karabagda ermenıstanı desteklıor, ıslam neresınde!
    Cevapla
  • asım 7 yıl önce Şikayet Et
    adam şuna şaşkın önce kendileri vurulmalıydı. bekle alçak seninde sıran gelecek
    Cevapla
  • Ercan 7 yıl önce Şikayet Et
    Bi müslüman komşumuz İran kaldı geri kalan ele geçirildi sıra bizlerde galiba
    Cevapla
  • herrn putin 7 yıl önce Şikayet Et
    yokyau sizin dostunuz ingiliz usaklari vahabi sudi katar iran düsman.
    Cevapla
  • Sakaryalı 7 yıl önce Şikayet Et
    Yarabbi!!!zalimi zalime kırdır.birbirlerini yedir.yok et.amin
    Cevapla
  • Sena 7 yıl önce Şikayet Et
    Iran bizim müslüman kardesimizdir. Kafirlerin iftiralarindan korunalim. Bm den aciklama gelmis muhalifler kimyasal silah kullanmis. Bu iftirayida atanlar sadece suriyeye girmek icin bahane buluyorlar. Yanibasimizda topraklari bölusecekler biz hala canim amerikam diyelim sanki bizim gercek dostumuz onlarmis gibi
    Cevapla
  • Sivaslı ğardaş 7 yıl önce Şikayet Et
    İran nasıl kardeşimiz olur sabi çoçukları kimyasalla öldüren esed le beraber hareket ediyor benim düşmanı m dostumun düşmanıdır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez