Özbekistan'da 17 yıl sonra bir ilk!

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, 2001'den bu yana ilk kez ülkesini Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde temsil edecek.

Özbekistan'da 17 yıl sonra bir ilk!
Özbekistan'da 17 yıl sonra bir ilk!
GİRİŞ 02.09.2018 11:51 GÜNCELLEME 02.09.2018 11:51
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Özbekistan 17 yıllık aranın ardından yarın yapılacak Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi toplantısına katılacak.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyovev, yarın Kırgızistan'da düzenlenecek Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi'ne iştirak edecek.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Azerbaycan'da 2000'de yapılan Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirvesi'ne cumhurbaşkanı düzeyinde katılan Özbekistan, 2001'de düzenlenen zirveye ise meclis başkanı düzeyinde katılım sağladı.

Özbekistan, 5 yıl aradan sonra 2006'da Antalya'da düzenlenen zirveye katılmamayı tercih etti. Bundan sonraki dönemlerde yapılan zirvelere katılmayan Özbekistan, 2009'da kurulan ve 3 Ekim 2009 tarihli Nahçıvan Anlaşması ile 16 Eylül 2010 tarihli İstanbul Bildirisi'ni temel alan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi kuruluşu ve faaliyetlerinde yer almadı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN GİRİŞİMİ ETKİLİ OLDU

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyovev'in göreve gelmesiyle son yıllarda Özbekistan-Türkiye ilişkileri gelişmeye başlarken, bu süreçte karşılıklı üst düzey ziyaretler gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2016 ve bu yıl nisan ayında ülkeye, Mirziyovev'in de geçen yıl ekim ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaretler Özbekistan'ın Konsey'e tekrar katılması yönünde önemli aşamalar sağladı. Özbekistan'ın 17 yıl aradan sonra tekrar Konsey'e katılması kararı Erdoğan'ın inisiyatifiyle gündeme geldi. Erdoğan'ın bu süreçteki girişimleri Özbekistan'ın Konsey'e tekrar katılmasında önemli rol oynadı.

Cumhurbaşkanı Mirziyovev, nisan ayında Erdoğan ile Taşkent'teki görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmelerde Özbekistan'ın uzun aradan sonra Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nde yeniden yer alması konusunda olumlu sonuca vardıklarını belirterek, Bişkek’teki zirveye ülkesinin de katılacağını söylemişti.

Mirziyoyev, "Ankara'daki görüşmede Sayın Erdoğan, Türk Konseyi ofisinde Özbekistan'ın bayrağının eksik olduğunu söylemişti. Biz, artık bu konuda anlaştık. Artık Türkiye'deki Türk Konseyi ofisinde Özbekistan'ın bayrağı da dalgalanacaktır. Bu, küçük bir mesele değil. Uzun yıllar sonra Özbekistan, Bişkek'te yapılacak gelecek zirvede yeniden yer alacaktır." diye konuştu.

YORUMLAR 13
  • ottoman 5 yıl önce Şikayet Et
    maalesef çoğunluğu ruslasmis bu kesimlerin.
    Cevapla
  • Gakkoş 5 yıl önce Şikayet Et
    Bize düşen türk olduklarını hatırlatmaktır.
    Cevapla
  • Murat CG 5 yıl önce Şikayet Et
    Gazi'nin büyük hedeflerinden ve öngörüleri den olan büyük Türk birliği ideali ervaya geç gerçekleşecek gelecek büyük Türk Cumhuriyeti'nin hakimiyeti ile tanışacak. Bunu gören Siyonistler o yüzden ABD yıl silip çin i süper güç yapmak istiyorlar. Ama engelleyemeyecekler. Yeni yüzyıl mazlumların mağdurların İslam adaleti şemsiyesi de sevinecegi günler olacak.
    Cevapla
  • Arif 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu kardeş ülkelere coni ve ab özellıkle akmanlar türlü türlü oyunlar ve dernek okullarla içlerine sızmışlar önceki halimiz gibi
    Cevapla
  • Teoman 5 yıl önce Şikayet Et
    Türk halklarını bir masada toplayacak tek bir lider varsa o da Sayın Başkanimiz, Recep TAYYİP ERDOGAN dır. İçimden bir his bunu da yapacak diyor.
    Cevapla
  • xmznx 5 yıl önce Şikayet Et
    rehber kur'an hedef turan insaallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi