Düğmeye bastılar! ABD çıldıracak

Rusya, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihlal ettiğini öne sürdüğü ve bu sebeple anlaşmadan çekildiği İskender-M füzesinin seri üretimine başladığını duyurdu.

Düğmeye bastılar! ABD çıldıracak
Düğmeye bastılar! ABD çıldıracak
GİRİŞ 13.04.2019 14:08 GÜNCELLEME 13.04.2019 15:27

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexei Krivoruchko, Kolomna'daki Makine-Yapı Tasarım Bürosu'nun, taktik füze sistemi İskender-M'nin 11. tugayının seri üretimine başladığını duyurdu.

 

 

Krivoruchko, "Taşeronlarla birlikte Kolomna Makine-Bina Tasarım Bürosu, 11. tugay taktik füze sistemi İskender'in seri üretimine başladı. Sistemin teknik hazır olma derecesi yüzde 50'nin üzerinde" açıklamasında bulundu.

ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihlal ettiğini öne sürdüğü ve bu sebeple anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı. ABD sonra da Rusya, Soğuk Savaş'ın son döneminden kalma 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) askıya aldıklarını bildirmişti.

 

 

Anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını öngörüyordu.

INF ANLAŞMASI NEDİR?

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında 1987 yılında imzalanan anlaşma, menzili 500 ilâ 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya orta menzilli füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. Denizden ateşlenen füzeler ise bu anlaşma kapsamında yer almıyor.

Anlaşma, Soğuk Savaş'ın son dönemlerinde iki süper gücün nükleer savaş tehdidini azaltmak amacıyla başlattığı üç bacaklı silahsızlanma sürecinin bir parçası olarak görülüyordu.

Bu sürecin bir diğer bacağını START olarak bilinen stratejik silahların sınırlandırılmasıyla ilgili görüşmeler ve diğerini de uzay silahları konusundaki müzakereler oluşturuyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."