ABD F-35 gerçeğini dünyayla paylaştı: İmalat hatası

ABD Kongresi’ne bağlı müfettişler 2018‘de Güney Carolina eyaletinde düşen bir F-35 savaş uçağında problemin "üretim hatasından" kaynaklandığını açıkladı. Pentagon yetkilileri hatalı parçanın 117 adet F-35 uçağında değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Bu, tüm dünyadaki F-35’lerin %40’ı anlamına geliyor.

ABD F-35 gerçeğini dünyayla paylaştı: İmalat hatası
ABD F-35 gerçeğini dünyayla paylaştı: İmalat hatası
GİRİŞ 13.05.2019 11:54 GÜNCELLEME 13.05.2019 12:04
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Bloomberg’in haberine göre, Kongre’ye bağlı Devlet Hesap Verme Ofisi konu hakkında yayınladığı raporda "İmalat hatası, uçuş esnasında motora bağlı bir yakıt tüpünün parçalanmasına ve motorun güç kaynağının kesilmesine neden oldu" ifadelerine yer verildi.

 

 

TÜM DÜNYADA YÜZDE 40'INA DENK GELİYOR

Geçen yıl Eylül ayında meydana gelen kazanın ardından aynı tipteki tüm F-35’lerin uçuşları durdurulmuştu. Pentagon yetkilileri hatalı parçanın 117 adet F-35 uçağında değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Bu, tüm dünyadaki F-35’lerin %40’ı anlamına geliyor.

 

 

ABD'deki kaza sonrası olay yerinden kara dumanlar yükselmişti.

KONGRE RAPORU: SORUMLUSU ŞİRKET

Kongre raporuna göre, uçağın motor sistemlerinin üreticisi United Technologies şirketine ait Pratt & Whitney firması F-35’in düşmesine neden olan üretim hatalarından sorumlu. Pilot kazadan kurtulmayı başarmıştı.

FİRMA MOTOR TESLİMATI KONUSUNDA BÜYÜK SORUNLAR YAŞIYOR

Pratt & Whitney motor teslimatlarında da sorun yaşıyor. Firma yıllık motor teslimatı sayısını 2012’de 41’den 2018’de 81’e yükseltti fakat geçen yıl yapılan bu teslimatların %86’sı zamanında gerçekleştirilemedi. Gecikmeler, parçaların kalitesinde yaşanan sorunlardan kaynaklandı. 2017’de motorlarda ortalama 777 kalite sorunu tespit edilirken; bu sayı 2018’de 941’e yükseldi.

Başka bir kaza... ABD'deki bir üsse iniş yapan F-35 jetinin ön iniş takımı kırılmıştı.

JAPONYA'DA DA UÇAK DÜŞMÜŞTÜ

F-35 Savaş uçağı, maliyetinin 428 milyar dolara kadar tırmanması ile Pentagon’un bugüne kadar gerçekleştirdiği en pahalı silah programı haline geldi. Nisan ayında Japonya’ya ait bir F-35A uçağı da düşmüş ve pilot kaybolmuştu. Uçağın enkazının ise sadece bir bölümü bulunabildi.

TÜRKİYE SÜREKLİ TEHDİT EDİLİYOR

ABD F-35’leri aralarında İngiltere, İtalya Avustralya ve Türkiye’nin de bulunduğu müttefikleri ile birlikte dünya çapında 1500’den fazla tedarikçi firmanın katılımı ile üretiyor. Ancak ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması halinde Türkiye’yi F-35 üretim programından çıkarmakla ve parası ödenip üretimi tamamlandığı halde TSK’nın satın aldığı F-35 uçaklarını teslim etmemekle tehdit ediyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 24
  • www 4 yıl önce Şikayet Et
    Savas ucagindan cok toplama 64 chevrolet gibi her an ne olabilir belli degil bosa gitti paramiz. Amerika deneme tanilmaya 100 milyar dolar harcaya bilir ama bizim 1 milyar dolarimiz bile bosa gitse ulke sarsilir.
    Cevapla
  • Zeki 4 yıl önce Şikayet Et
    On yıldan beri söylüyoruz, bu f35 ler bir işe yaramaz. Hemen hemen her uçuşunda sorun çıkıyor ve çok maliyetli. Ayrıca burda bir yorumda neden israil'in f35 lerine bir şey olmuyor diye yazılmış. Cevabı çok basit, mossad ve çevre yapılanması konuları gizleme ve ört bas etmekte uzman. Bir kere, ne çarptıysa uçağın ağzı burnu yamuldu, zor indi, resmi açıklama bir kuş çarpmış olabilir denildi. Bu uçaklar çöp, ve çok basit avlanıyor.
    Cevapla
  • Volkan Ocak 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence İsviçre nin gripen uçakları çok daha iyi ve manevra kabiliyeti de iyi uçuş ve bakım maliyetleri de çok daha az. F35 i alsak da alamamak ta hiç olmazsa bir kaç tane gripen uçağı tsk envanterinde olmalı
    Cevapla
  • Selim 4 yıl önce Şikayet Et
    Demokrasi ve insan haklarına en çok önem veren ülke İsveç Kardeşim adamlar sırf PKK ve Fetö terör örgütleriyle savaşıyoruz diye önümüze engel koyacaklardır. Ayrıca Gripen uçaklarının motoru ve büyük bir kısmı ABD ürünü geri kalanlarıda İngiliz, Fransız, Alman teknolojisi. Adamlar bu uçağı satabilmesi için ABD’den onay alması gerekiyor o onayda gelmeyeceğine göre bu iş zor. Hem Almanya, Fransa ve İngiltere ile de PKK ve Fetö terör örgütleri yüzünden armızda sorunlar var.
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 4 yıl önce Şikayet Et
    bunun sorumluluğunu da bize yıkmaya çalışmasınlar sakın?
    Cevapla
  • akoyusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    beteerr olunn.S400 ler gelsin keklik gibi avlıcaz sizi kefereler..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan sert tepki: Bu iftirayı atanları asla ve asla unutmayacağız
Vatandaşa önemli altın uyarısı: 'Kuyumcular bile satıyor'