İngiltere Başbakanı Theresa May istifa etti

İngiltere Başbakanı Theresa May istifa ettiğini açıkladı. May görevini 7 Haziran'da bırakacağını söyledi. May ayrıca, istifasıyla ilgili olarak Kraliçe'yi bilgilendirdiğini sözlerine ekledi. May'in istifa kararına ilk tepki ana muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn'den geldi. Corbyn erken seçim çağrısı yaptı.

GİRİŞ 24.05.2019 12:05 GÜNCELLEME 24.05.2019 14:13
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

İngiltere Başbakanı Theresa May parti liderliğinden istifa ettiğini açıkladı. May görevini 7 Haziran'da bırakacağını söyledi.

 

 

"Brexit’i hayata geçirememiş olmak benim için derin bir pişmanlıktır ve öyle kalacaktır" ifadesini kullanan May, yeni parti lideri seçilene kadar başbakanlığı sürdüreceğini kaydetti.

 

 

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI: KRALİÇEYİ BİLGİLENDİRDİM

May ayrıca, istifasıyla ilgili olarak Kraliçe'yi bilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Yaklaşık 3 yıldır başbakanlık görevini yürüten May'in, konuşmasının sonuna doğru gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

TAKVİM HAZIRLANACAK

İktidardaki Muhafazakâr Parti'nin yeni liderinin seçilmesi için bir takvim hazırlanacak. Bakanların verdiği bilgiye göre, Muhafazakâr Parti liderliği için yarışın 10 Haziran'da başlatılması ihtimali üzerinde duruluyor.

VERDİĞİ TAVİZLER PARTİSİNDE İSYANA SEBEP OLMUŞTU

May, daha önce parlamentoda üç kez reddedilen AB'den Çıkış Anlaşması Tasarısı'nda (Brexit) değişiklikler yaparak yeniden milletvekillerinin onayına sunacağını açıklamıştı. Başbakan, bu oylamada da teklif reddedilirse "yeni bir referandum düzenlenebilmesi için de oylama yapılacağını" ifade etmişti.

May'in anlaşmada yaptığı değişiklikler, işçi hakları, çevre koruma politikaları, İrlanda için tartışmalı "backstop" uygulaması ve gümrüklerde Brexit'e kuşkuyla bakanlara "tavizler" içeriyordu.

Ancak May yeni planı ve referandum konusunda, kendi kabinesi ve parlamentodaki Muhafazakar Parti grubunun tamamının desteğini alabilmiş değildi.

Kabine içinde "anlaşmada yeni düzenlemelere", parlamentoda ise ikinci referanduma karşı çıkan bakan ve milletvekilleri var.

Son olarak hükümetin Avam Kamarası'nın gündemini belirlemeden sorumlu bakanı Andrea Leadsom istifasını açıklamıştı. İngiltere basını kabineden yeni istifa haberleri gelebileceğini de yazıyordu.

İSYAN SONRASI YENİ BREXIT PLANI DA ERTELENDİ

İstifa eden May, 3 Haziran'da yeni anlaşmasını parlamentoya sunup oylanmasını hedefliyordu. Ancak tepkiler üzerine bu tarih de ertelenmişti.

Başbakanlık ofisinden yapılan son açıklamalarda yeni anlaşmanın detaylarının Haziran başına kadar kamuoyuna açıklanmayacağı ve parlamentodaki görüşmelerin de ancak Haziran başında başlayabileceği belirtildi.

İngiltere AB ile yapılan son müzakereler sonucunda Brexit tarihini 31 Ekim'e ertelemiş durumda.

Mart ayında düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nde taraflar 31 Ekim tarihi üzerinde anlaşmış, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'ye seslenerek "Bu zamanı boşa harcamayın" demişti.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 60
  • Ali var 4 yıl önce Şikayet Et
    Tabii ki ağlıyacak. Böyle saltanat eline bir daha nasil geçecek. Bu dünya kime kalmıştı ki..
    Cevapla
  • Can 4 yıl önce Şikayet Et
    Eyt 'le avrupayı işaret ediyorlar avrupadaki güzel yaşıyor her hakları var sorsunlar bir tek maaşlı bir memura tatil yapıyormu nasıl geçiniyorsun sorsunlar çocuklarına her şey alıyor mu
    Cevapla
  • Adsiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Desenize may başımıza gelenler.....
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD'nin uydur kaydır İKİZ Kuleler masalına takılıp Onun kuyruğu gibi Afganistan ve Irak'ı işgal edip Felluce başta biçok yerde işkencelere ortak olan İNGİLTEREEE... Haksız yenen hurmalar tırmalar derlerr..veee onca insanın bedduası tutarrrr....
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Yılanlar ve entrikalar ülkesi britania kahrolasın! İsrail'i müslümanların başına bela eden iblisler!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer