Ülke ayağa kalktı: ABD elini cebimize daldırıyor

Sofya'nın 1.6 milyar dolara F-16 savaş uçakları alacak olmasına Bulgaristan Rönesansı'nın Alternatifleri Partisi (ABV) Başkanı Rumen Petkov'dan sert eleştiri: Bize dünyanın en pahalı elektrik süpürgesini satmaya çalışan ABD, elini cebimize daldırmak istiyor

Ülke ayağa kalktı: ABD elini cebimize daldırıyor
Ülke ayağa kalktı: ABD elini cebimize daldırıyor
GİRİŞ 05.06.2019 08:30 GÜNCELLEME 05.06.2019 08:32
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Kurumu'nun (DSCA) 1 milyar 673 milyon değerinde F-16 savaş uçağı ve destek ekipmanı satma konusunda Sofya ile anlaşmaya varıldığı açıklamasına, Bulgaristan'dan tepkiler dinmiyor.

 

 

En sert açıklamalar Bulgaristan Rönesansı'nın Alternatifleri Partisi (ABV) Başkanı Rumen Petkov'dan geldi.

SON DERECE PAHALI 8 ADET ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE

ABD yönetiminin elini Bulgaristan’ın cebine daldırmak istediğini belirten ABV Başkanı, “Onlar ellerinini cebimize daldırabileceklerine ve son derece pahalı 8 adet ‘elektrikli süpürge’ karşılığında 3 milyar leva alabileceklerine hükmettiler” dedi.

 

 

Anlaşmaya yönelik moratoryum uygulama çağrısı yapan Petkov, Sofya'nın daha önce kabul etmiş olduğu tutarın çok daha düşük (1.5 milyar leva) olduğunu, fakat daha sonra hükümetin ulusal güvenliğe zarar verme pahasına Washington'ı memnun etmeye karar verdiğini vurguladı.

F-16 jetlerini ABD’nin satmaya çalıştığı en pahalı ‘elektrikli süpürgelere’ benzetmesiyle dikkat çeken Petkov, "Size F-16 görünümü altında dünyanın en pahalı elektrikli süpürgelerini satmak istiyorlarsa iyi niyetten söz edemezsiniz" dedi.

ANLAŞMA GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE DUYURULMUŞTU

F-16'nın her yedek parçası için gümrük vergisi ödeneceğini, oysa İtalya'nın teklifi kabul edilmiş olsaydı yedek parçalar için gümrük vergisi ödenmesine gerek kalmayacağını kaydeden Petkov, Eurofighter savaş uçaklarının Avrupa çapında fabrikaları olduğunu, Bulgaristan'da da fabrika açmasının mantıklı olacağını belirtti. Avrupa'da çok yaygın olan İsveç'in Gripen savaş uçaklarının da alınabileceğini gündeme getirdi. 

Geçmiş açıklamalarında da Amerikan avcı uçaklarının teknik özelliklerini eleştirmiş olan ABV lideri, Bulgaristan’ın bu uçaklarla hiç kimseyi korkutamayacağını söylerken sadece Amerikan ekonomisine 2 milyar dolar kazandırmaya yarayacağının altını çizmişti.

Bulgaristan Devlet Başkanlığı Savunma Komisyonu, ocakta F-16 alımı için ABD'yle müzakerelere başlanması yönünde karar almıştı.

3 Haziran'da ABD Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan’la 1 milyar 673 milyon dolar (yaklaşık 2.9 milyar leva) değerinde F-16 savaş uçağı ve destek ekipmanlarının satışı konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Bulgaristan Savunma Bakanlığı, bunun tavan fiyat olduğunu ve reel tutarın 1.2 milyar dolar olmasının beklendiğini savundu. Ancak uzmanlar, kurumun düşük fiyatla ilgili iyimserliğinin ‘boşa çıkabileceğini’ belirtti.

YORUMLAR 6
  • 01adana 4 yıl önce Şikayet Et
    yeterki adam olun bu halk sizide korur insan olun yeter dünyada abd ve ab den basşka düşman yok aklınızı başınıza devşirin yeter
    Cevapla
  • 57.Alay 4 yıl önce Şikayet Et
    Yapistir komsu.kazikliyorlar sizi.kime karsi kullanacaksiniz.yemeye ekmeginiz yok.
    Cevapla
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Acele etmeyin sabredin.. Dünya üstünde size ABD fiyatından daha uygun a o jetleri satacak çok ülke çıkar yeterki araştırın. Sistemleri bir ise yaramıyor demekki. Siz de alın bir S 400 yemisim F 35 ini F 16 sini. Az kaldı Amerika yaptıklarının sonucuna katlanarak. Tek kalacak başarısız olacak.
    Cevapla
  • Dostacısı 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye satsın
    Cevapla
  • Xye 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizde bile Cok az sayida BLOK 52 varken onlara nasil VIPER satiyorlar hayret dogrusu.
    Cevapla
  • Ali İsmail 4 yıl önce Şikayet Et
    Güç dengesi,göz dağı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!