ABD Ege'de bizi izleyecek!

Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve ABD'nin Türkiye’ye karşı askeri işbirliği artırıyor. Larissa Askeri Hava Üssü’nde insansız hava uçakları bulunan ABD, Kavala, Girit ve Selanik’i de üs olarak kullanmak istiyor. Anlaşma halinde ABD ve Yunan keşif uçakları ortak izleme faaliyetinde bulunacak. Atina’nın, ABD askeri gemilerinin Ege limanlarında daha sık demirlemesini istediği de iddia ediliyor.

ABD Ege'de bizi izleyecek!
ABD Ege'de bizi izleyecek!
GİRİŞ 06.07.2019 17:25 GÜNCELLEME 06.07.2019 17:26
Bu Habere 112 Yorum Yapılmış

Yeni Şafak'ın haberine göre, Doğu Akdeniz'de suların ısınmasıyla birlikte Yunanistan Türkiye'yi ABD'nin casus uçaklarıyla izleyecek.

 

 

Ülkedeki askeri üslerdeki kontratı Ağustos ayında son bulan ABD, Larissa Askeri Hava Üssü'ne ek olarak Kavala, Girit ve Selanik'e RQ-4 Global Hawk tipi İHA başta olmak üzere İHA ve SİHA'larını konuşlandırmak istiyor.

CASUS UÇAKLAR GELİYOR

 

 

ABD Hava Kuvvetlerinin yüksek irtifa keşif uçağı RQ-4 Global Hawk, günümüzün en etkili İHA sistemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Amerika Yunanistan ile anlaşması halinde keşif uçakları ortaklaşa şekilde izleme faaliyetlerini üstlenecek. ABD merkezli savunma şirketi Northrop Grumman tarafından geliştirililen RQ-4 Global Hawk, 24 saat havada kalma özelliğine sahip ve 16 kilometre yüksekten uçarak gözlem yapabiliyor.

RQ-4 Global Hawk

SONBAHARDA KONUŞLANACAKLAR

NATO üzerinden devreye sokulacak planın gerçekleşmesi halinde Girit Suda Üssü, Selanik (Thessaloniki-Sedes), Kavala-Hrisupoli ve Larissa gibi bölgelerde bulunan havaalanlarında Ağustos ayında kontrolleri tamamlanıp, sonbaharda da konuşlanmaları gerçekleştirilecek. Plana Yunanistan'ın yeşil ışık yaktığı belirtilirken, nihai karar ise NATO ve ABD temsilcileri tarafından verilecek. Ayrıca Yunanistan'ın ABD askeri gemilerinin daha sık Ege limanlarına demirlemesini istediği iddia edildi.

ATİNA S-400 KRİZİNDEN FAYDALANIYOR

Doğu Akdeniz'de yeraltı kaynaklarının keşfinden bu yana Washington - Atina arasındaki koordinasyon artarken askeri yakınlaşmanın kapsamı da genişliyor. Washington-Ankara hattındaki tansiyonu kullanmak isteyen Atina, ABD ile diplomatik ve askeri ilişkileri derinleştirerek Doğu Akdeniz'de jeopolitik güç dengesi sağlamaya çalışıyor.

YENİ NESİL İHA'LAR KONUŞLANDIRILABİLİR

Atina ve Washington arasındaki görüşmeler halihazırda MQ-9 Reaper tipi SİHA ve modeli bilinmeyen iki İHA'nın zaten konuşlandırılmış bulunduğu Larissa Askeri Hava Üssü etrafında dönüyor. ABD-Yunanistan arasındaki Larissa üssünde kalma sözleşmesi Ağustos ayında sona ereceği için şu anda iki seçenek müzakere ediliyor. Birinci olasılık, KC-135 tankerlerinin oraya yerleştirilmesi olurken, daha az muhtemel olan ikinci senaryoya göre ise, varolan MQ-9 Reaper tipi SİHA'ların yerine, RQ-4 Global Hawk'ın da aralarında bulunduğu yeni İHA'lar konuşlandırılması.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 112
  • tarık 4 yıl önce Şikayet Et
    adam rahat rahat hava sahamızı kullanıyor casıs ucaga gerek yokkı
    Cevapla
  • tepki 4 yıl önce Şikayet Et
    Çağırın,çağırın sizide sömürmeye başlaması topraklarınızı kendi toprağı gibi benimsemesi yakındır!Türkiye'yi mumla araryacaksınız mumla!
    Cevapla
  • emekçi 4 yıl önce Şikayet Et
    bumu stratejik ortak
    Cevapla
  • Ufuk 4 yıl önce Şikayet Et
    Komşun aptal olunca,elindeki mallarını komşum alacak zannedip .tüm varlığını eşkiyalara kaptırırmış.bu saflarda ülkeyi abd ye ,İsrail’e,İngiliz’e Fransız’a ...peşkeş çekmekte.beni koruyacaklar diye.bizans Türklere karşı bana yardım tediye haçlı ordusu ister.gelen haçlı ordusu Bizans’ı yıkar yağmalar,kralı esir alır.ülke elden gider.bu aptal saflarda aynı durumda.bunların elinden zenginlikleri almak için yine Türkleri düşman gösterip yardım istiyorlar.yavaş yavaş Yunanistan işgal ediliyor.bu saflar farkında değil.sonra oraya kendi valilerini oturtacaklar.
    Cevapla
  • ERMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    S400 KESIN KURULMALI ,hava sahasindan kuş uçamaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı