Trump 'Erdoğan isterse hepsini salar' dedi, AB harekete geçti

Türkiye'nin mültecilere kapıları açma konusunda gösterdiği kararlılık, Avrupa'da dengelerin yeniden hesaplanmasına neden oldu.

Trump 'Erdoğan isterse hepsini salar' dedi, AB harekete geçti
Trump 'Erdoğan isterse hepsini salar' dedi, AB harekete geçti
GİRİŞ 14.11.2019 17:13 GÜNCELLEME 14.11.2019 17:13
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB'nin, Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmenler için ödeme yapmaması halinde kapıları açacağız uyarısı ile ABD Başkanı Donald Trump'ın "Erdoğan isterse 4 milyon Suriyeli Avrupa'ya gider" sözleri birliği harekete geçirdi.

Euronews'te yer alan habere göre, insan hakları ihlalleri ve göçmen karşıtı tutumuyla gündeme gelen Macaristan'ın Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyeliği için aday gösterdiği Oliver Varhelyi üç saat boyunca Avrupa Parlamenterlerinin eleştirilerine ve sorularına maruz kaldı.

"YARDIMLAR KESİLİRSE BÖLGEDE HAREKET ALANIMIZ DARALIR"

Viktor Orban hükümetine yakınlığı ile bilinen Oliver Varhelyi, Türkiye'nin de tartışıldığı oturumda, "Türkiye'ye mali yardımları tamamen kesme taraftarı değilim zira Türk toplumuyla iletişim halinde olmamızı sağlıyor, yardımlar kesilirse bölgede hareket alanımız daralır" ifadelerini kullandı.

Varhelyi, Katılım Öncesi Mali Yardımların (Instrument for Pre-accession Assistance - IPA) tamamen durdurulmasını talep edenler olduğunu ancak Avrupa Birliği'nin parasal desteğinin ülke haklarına yardım için kullanıldığını söyledi.

Varhelyi, "Yardımlar kesilirse Türk toplumundan çekilmiş oluruz. Diyalog sağlanamazsa hareket alanımız tamamen daralır" dedi.

"MÜZAKERELERİ DURDURMAK KOLAY DEĞİL"

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinin donmuş vaziyette olduğunu hatırlatan Varhelyi, "Türkiye ile müzakerelerin tamamen durdurulup durdurulmaması komisyonun tek başına karar verebileceği bir konu değil. Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nda tartışılması gereken bir konu. 80 milyon nüfuslu bir komşu ülke Türkiye, bu konuyu dikkate almak durumundayız" ifadelerini kullandı.

"HİÇBİR HÜKÜMET ÇALIŞMALARIMA MÜDAHALE EDEMEZ"

Bazı parlamenterler "Türkiye'nin son yıllarda birçok uluslararası kuralları ciddi anlamda ihlal ettiği" görüşünü dile getirerek Varhelyi'nin Ankara'yı destekleyen Orban hükümetinden etkilenmeyeceğini ispatlanmasını talep etti.

Varhelyi ise daha önce dört yıl boyunca bağımsız bir şekilde Avrupa Kurumları için çalıştığını belirterek hiçbir hükümetin müdahalesine izin vermeyeceğini, AB kurallarını harfiyen yerine getireceğini dile getirdi.

Bu arada oturumda bir Avrupa Parlamenteri Batı Balkan ülkelerinden binlerce kişinin Türkiye'ye yerleştiğini belirterek Avrupa Birliği'nin beyin göçünden dolayı bu duruma çözüm üretmesi gerektiğini ifade etti.

YORUMLAR 16
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye yıllardır , VİZE Serbesti için , Son 5-6 kriter kaldı diyerek, TBMM Uyum YASA - çıkmıyor ... Yıllardır Millete Verdiğiniz Avrupa VİZE SÖZÜ yerine getirin ...
    Cevapla
  • mustafa 38 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu barbar avrupa ve ab illetler topluluğu mültecilerin bize ilk geldiklerinde aman a biz tek size mültecilerin ihtiyacı olan parayı verelim avrupaya gelmesinler dediler ve dediklerini yapmadılar biz yinede cılızda olsa avrupaya para göndermediniz diye bildirdik şimdi kapıları açsak mültecileri göndersek avrupanın rahatı kaçar düzeni bozulur bunların paralarıda avrupanın kendileride yerin dibine batsın
    Cevapla
  • ☪ Kürdüm ☪ 4 yıl önce Şikayet Et
    esklavajist kolonyalist barbar hümanizim Şarlatanı => Neo-nazi Avrupa
    Cevapla
  • keleş 34 4 yıl önce Şikayet Et
    çaldıran. 15 14. kardeşim. belki. düşündüğ. biran. için. doğru. amma. birde. tersini. düşün. onlar. kafir. senin. burdan. salaçağın. kişiler. ise. müslüman. onlar. orada. eziyet. ettiğinde. öldürdüklerinde. senin. veya. hepimizin. zoruna. gitmiyecekmi. bunud. iyi düşünelim
    Cevapla
  • zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Et
    keleş 34 müslüman demişsin ama,müslüman vatanını savunmasız bırakıp kaçmaz,ve çevremde görüyorum,adları müslüman ama içleri başka,nargile salonlarında,parklarda namaz vakti vakit geçiriyor gençleri,müslümanlıkta dövme haram ama bunların gençlerinde dövme taşıyanda çok.ve Suriye den Türkiye ye gelenlerin çoğunluğuda oranın çingen kesimi,yoksa gerçek müslüman kolay kolay sokaklarda dilenmez,çoluğunu çocuğunu dilensin diye sokağa salmaz.
    Cevapla
  • ÇALDIRAN....1514 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz Avrupa'nın Polis'imiyiz ; bize hertürlü hakareti yaparlar .Açın kapıları isteyen istediği yere gitsin....birazda onların başı ağrısın......
    Cevapla
  • dem 4 yıl önce Şikayet Et
    o zaman göçmen güzergahı olmaz mı Türkiye her gelen geçen bu güzergahı kullanmaz mı ve Avrupa buradan gelen göçmenleri içeri asla almayacak büyük dramları görmek zorunda kalacagız ve bütün gelen göçmenleri Türkiyeye gönderecekler sıkıntılı günler o zaman başlayacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı