Erdoğan kürsüde çok sinirlendi: Bize gülücük atıyorlar! 40 milyar dolar detayı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cenevre'de Küresel Mülteci Forumu Açılış Oturumu'nda konuştu. Televizyonların son dakika koduyla yayınladığı konuşmasında Erdoğan, Suriyeli mültecilerin durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 17.12.2019 14:14 GÜNCELLEME 18.12.2019 08:59
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cenevre'deki Küresel Mülteci Forumu Açılış Oturumu'nda yaptığı konuşmada kritik konulara değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı sonrası ülkesine dönen Suriyeli sayısının 371 bini aştığını söyledi. AB'nin mülteciler için verdiği para sözünü tutmadığını hatırlatan Erdoğan, "Sığınmacılar için harcadığımız para 40 milyar doları aştı" dedi.

 

Son dakika önemli açıklamalarda bulunan ve Suriyeli mülteciler için Türkiye'nin yaptıklarını sıralayan Erdoğan, "Suriye'nin yeniden imarı için destek verin dediğimiz dünyanın devleri, bize sadece gülücük atıyorlar. Petrol kuyularından bulunan petrolü 'gelin birlikte çıkaralım, Suriyeliler için harcayalım' diyorum yanaşmıyorlar" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

 

Bugünkü toplantının mülteci ve göç krizinin insani bakışla ele alınmasına vesile olmasını diliyorum. İmkanları bizden katbekat fazla ülkeler mültecilere kotalar koyarken biz ırk, din, dil, etnik köken ayrımı yapmadan herkese kucak açtık.

BM verilerine göre dünyada en fazla mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor. Şu anda 3.7 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyona yakın yerinden edilmiş kişiyi ağırlıyoruz.

Ülkemizde birkaç münferit olay dışında olumsuz bir olay yaşanmadı.

RAKAMLARLA SURİYELİ GERÇEĞİ

Eğitim çağındaki 1 milyon Suriyeli çocuğun 685 binine okul imkanın sağlıyoruz. Mültecilerin lisans ve lisans üstü eğitim almalarını sağladık. Okullaşma oranı yüzde 30'dan yüzde 63'e çıkardık. Son 8 yılda 516 bin Suriyeli bebek Türkiye'de dünyaya geldi. Her türlü sağlık hizmetine ulaşmalarını yemin ettik. Suriyelilerin çalışma izni almalarına yasal zemin hazırladık, istihdam edilmelerini teşvik ettik. 21 bin 300 Suriyeliye yüksek örenim ve Türkçe dil bursu verdik. Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla göçmen sağlığı merkezleri inşa ettik. Buralarda Suriyeli doktorlar ve Suriyeli ebe ile hemşireler görev yapıyor.

"40 MİLYAR DOLARI AŞTI"

Sığınmacılar için harcadığımız para 40 milyar doları aştı. Avrupa Birliği 3 milyar + 3 milyar euroluk destek sözünü tutmadı. Sadece 2 milyar euro verdi. İkinci 3 milyar için de ses yok. "450 milyon euro geldi, geliyor" diyorlar ama gelmiş değil.

"BİZE GÜLÜCÜK ATIYORLAR"

Suriye'nin yeniden imarı için destek verin dediğimiz dünyanın devleri, bize sadece gülücük atıyorlar. Petrol kuyularından bulunan petrolü "gelin birlikte çıkaralım, Suriyeliler için harcayalım" diyorum yanaşmıyorlar.

HAREKAT SONRASI ÜLKELERE DÖNEN SURİYELİ SAYISI

Gereken desteği göremeyince biz de başımızın çaresine baktık. Barış Pınarı Harekatı ile 120 km genişliğinde 30 km derinliğinde bir alanı tüm terör unsurlarından arındırdık. Bu bölge terör örgütlerinden kurtarılmış oldu. Güvenli hale getirdiğimiz bölgelere şu ana kadar 371 bin Suriyeli döndü. Projelerimizle bu sayı 1 milyona çıkabilir.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 52
  • vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    biz neden avrupayı mülteci göcünden koruyoruz kalmak isteyen suriyeli kardeşim kalsın avrupaya gitmek isteyene engel olmayalım 40 milyar dolar harcadık da elimize ne geçti ne avrupaya ne suriyelilere yarandık esad da gitmedi girdik bir cıkmaz mülteci meselesine 10 sene ye kalmaz yeni doğumlar yeni göçler türkiyemizin 4 te biri mülteci olur sen o zaman gör tehlikeyi
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Topyekün savas ilan et intikam istiyoruz
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Cenevre nin Allah belasini versin cenevre yok olsun sevr yok olsun lozan yok olsun
    Cevapla
  • avrupasızlar 4 yıl önce Şikayet Et
    avrupa bizden daha aç,siz hiç avrupada bir kilogram yoğurt gördünüzmü yada iki ekmek bir arada,adamlar dilim ekmek satıyor,100 gram yoğurt satıyor herşey kısıtlı,dolu dolu yaşayamıyorlar bizim gibi,vazgeçin bu avrupa sevdasından biz işimize bakalım.
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    yiyebilecekleri kadar alıyorlar, bizim gibi çöpe atmıyorlar.
    Cevapla
  • Acayip 4 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır VİZE Serbesti için Ve kalan son 5-6 kriter için NEDEN adım atılmıyor ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri
Yeniden Refah'ta toplu istifa! Eski İl Başkanı ve 21 yönetici AK Parti'ye katıldı