Barzani'den uyarı! Belirsiz bir geleceğe sürükleniyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, ülkeyi belirsiz bir geleceğe sürükleyen ve derin krize sebebiyet veren durumu endişeyle takip ettiklerini söyledi.

Barzani'den uyarı! Belirsiz bir geleceğe sürükleniyor
Barzani'den uyarı! Belirsiz bir geleceğe sürükleniyor
GİRİŞ 28.12.2019 10:54 GÜNCELLEME 28.12.2019 10:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Barzani, hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle görevinden istifa eden Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin yerine yeni birinin seçilememesi üzerine meydana gelen siyasi krizle ilgili başkanlık resmi internet sitesi üzerinden bir açıklama yayınladı.

Derin bir krizin içine giren Irak'ın durumunu ve meydana gelen gelişmeleri büyük bir endişeyle yakından takip ettiklerini belirten Barzani, "İstikrarsızlık tehlikesi ve karmaşıklığın arttığı böylesi bir durumda, ülke belirsiz bir geleceğe sürükleniyor. Ulusal ruha sahip ve ortak anlayış çerçevesinde durumla yüzleşmek herkesin görevidir." ifadelerini kullandı.

Abdulmehdi'nin yerine yeni bir başbakan adayının belirlenmesi konusunda Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in siyasi baskılara maruz kaldığının altını çizen Barzani, bu durumun anayasa ve siyasi prensiplerle bağdaşmadığını, sorunların adresinin yine anayasa olduğunu aktardı.

Başkan Barzani, yeni başbakan adayı üzerinde tartışmaların çıkmaması ve etkin siyasi partilerin rızasını alabilmesi için göstericilerin haklı talepleri, ülkenin menfaati ve mevcut durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Barzani, gelecek geçiş sürecinin atlatılması ve seçimlere hazırlık konusunda yeni kurulacak hükümete destek verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ÜZERİNDEKİ BASKI NEDENİ

Kürt olan Cumhurbaşkanı Salih, 26 Aralık'ta İran'a yakın Bina Koalisyonunun adayı Esad İdani'yi hükümeti kurmakla görevlendirmeyeceğini, baskılar devam ederse istifaya hazır olduğunu bildirmişti.

Bina Koalisyonu da Salih'e tepki göstererek yayınladığı açıklamasında Irak Meclisine "Salih hakkında, görevden alınmasına yönelik yasal işlem başlatılması" çağrısı yapmıştı.

Ancak Salih'in Bina Koalisyonuna gösterdiği tutuma mecliste en çok milletvekiline sahip başta Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu olmak üzere etkin Şii, Sünni ve Kürt partilerden destek gelmişti.

Sergilediği tutum dolayısıyla göstericilerin de desteğini alan Salih'in resimleri, gösteri meydanlarına asılmıştı.

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Başbakan Adil Abdulmehdi, 29 Kasım'da görevinden istifa etmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • ihanetin bedeli 4 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Irak halkini degil ülkedeki Kürtleri de perişan ettiniz. Halinize şükredin daha kötü günler göreceksiniz.
    Cevapla
  • Ugr 4 yıl önce Şikayet Et
    Eserinizle gurur duyun abd uşakları barzani talabani ailesi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular