TSK helikopter üssünü vurdu, Esad'ın varilleri havaya uçtu! 'İdlib'in kapısı' düştü

Yeni Şafak'ın haberine göre; TSK'nın Trenbe'deki gözlem noktasını bombalayarak 7 asker ve 1 sivil görevliyi şehit eden Esad güçleri, Han Tuman'daki gözlem noktasını da taciz etti. Rejim hedeflerine misillemede bulunan TSK, Hama'daki bir helikopter üssünü de vurdu. Sivilleri katletmek için depolanan varil bombaları patlatıldı. Öte yandan "İdlib'in kapısı" olarak bilinen Serakib'in Esad'a geçtiği belirtildi.

TSK helikopter üssünü vurdu, Esad'ın varilleri havaya uçtu! 'İdlib'in kapısı' düştü
TSK helikopter üssünü vurdu, Esad'ın varilleri havaya uçtu! 'İdlib'in kapısı' düştü
GİRİŞ 06.02.2020 07:30 GÜNCELLEME 06.02.2020 13:16
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatını hiçe sayan Rusya-İran destekli Esed rejimi, İdlib’in güneyinde ilerlemeye devam ediyor. Rejim dün Serakib kasabası doğusunda ve Halep güney kırsalında 7 yerleşimi daha ele geçirdi. İdlib’in Şeyh İdris, Reyyan, Bicğas, Kefer Amim ve Tel Rumman köylerine gece saatlerinde giren rejim ve İranlı milisler, Halep kırsalında ise Humeyra ve Cizraya köylerinde kontrolü sağladı. Serakib doğusunda Rus savaş uçaklarının desteğiyle ilerleyen rejim, İdlib il merkezinin 8 kilometre yakınına kadar ulaştı. M4 ve M5 karayollarının kesiştiği Serakib’e yığınak yaparak bölgeye 4 üs daha kuran Türk Silahlı Kuvvetleri ise rejimin tacizlerine anında karşılık veriyor.

 

Bölge haritası...

HAVALİMANI PATLADI

 

Rejimle aradaki mesafenin yer yer 1 kilometreye kadar düştüğü bölgede Esad’a bağlı güçler önceki gece yine saldırdı. Pazartesi günü sabaha karşı Trenbe’deki Türk gözlem noktasına saldırarak 7 asker ve 1 teknik görevliyi şehit eden rejim, bu sefer Han Tuman’daki gözlem noktasına tacizde bulundu. Top mermileriyle yapılan tacize misliyle karşılık verildi. Rejim hedefleri, bölgedeki TSK üslerinden ateşe tutuldu. Türk topçularının vurduğu yerlerden birisi de Hama’daki bir helikopter üssü oldu. Helikopterlerle varil bombalı saldırılar düzenlemek için kullanılan havaalanında büyük patlamalar yaşandı. Yerel kaynaklar, Cub Ramla üssünün rejimin önemli patlayıcı depolarından birisi olduğunu ifade ediyor.

Hama’da rejimin ‘varil bombası deposu’ olarak bilinen Cub Ramla üssü...

"İDLİB'İN KAPISI" OLARAK BİLİNEN SERAKİB DÜŞTÜ

İdlib’e 17 kilometre uzaklıktaki Serakib kasabasının dün düştüğü iddia edildi. Esad rejimi ve Rus ordusunun bombardımanına dayanamayan muhalif güçler şehri boşalttı. Serakib halkı da kasabayı terk ederek şehir merkezine akın etti. Kasaba yakınlarına kurulan 4 yeni Türk gözlem noktası Esad rejimi ve milisler tarafından çevresinin sarılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Rejim ve destekçileri M4 ve M5 yolunun kesiştiği noktadaki Serakib’i ele geçirmek amacıyla bir haftadır yoğun saldırı düzenliyordu. Şehir merkezine olan uzaklığı nedeniyle Serakib’e "İdlib’in Kapısı" deniliyordu. Türkiye şimdi bir milyondan fazla sivilin, katliam korkusuyla başlatacağı yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya.

SINIRA YİNE AKIN VAR

Karşılıklı top atışlarının yoğunlaştığı bölgede Rus savaş uçakları Serakib’e bağlı Kumeynas ve Sırman’a bomba yağdırdı. Füzelerin zaman zaman İdlib kent merkezini de hedef alması halkın büyük panik yaşamasına neden oldu. İdlib’den Türkiye sınırına doğru yeni bir göç dalgası başladı. Halihazırda hem İdlib’den hem de Halep batı ve güney kırsalındaki Dar’ed Izze, Atarib, Hıreytan, Hayyan, Anadan ve Ayncara gibi bölgelerden göçler sürüyor. İdlib merkez bölgede yaklaşık 1,5 milyon sivil yaşıyor. Yerinden edilenlerin büyük kısmı Türkiye sınır hattındaki kamplara gelirken, bir kısmı da Türkiye’nin terörden arındırdığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı bölgesine sığınıyor. 17 Eylül 2018’de varılan Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib’e saldırılarında 1800’den fazla sivil can verdi. Ocak 2019’dan beri Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 677 bine ulaştı.

Türkiye sınırına doğru göç hareketliliği....

"GELİRLERSE HERKESİ ÖLDÜRÜRLER"

Bölgede göç verilerine ilişkin çalışma yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, rejim güçlerinin karadan ilerlemesinin yeni ve daha büyük bir göç dalgasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Hallaj, “İnsanlar rejim güçlerinin güneyde ilerlemesinden korkarak, kent merkezinden göç ediyor. Rejim kent merkezine doğru karadan bir hamle yaparsa, merkezde ve yakın çevresinde yaşayan yaklaşık 1,5 milyon sivilin tümü göç edecek. Bölgede kimse kalmaz” dedi. Rejim güçlerinin ilerlemesi halinde İdlib kent merkezi ile yakınındaki Binneş, Teftenez, Fua, Kefereya ve Marrıtmısrın yerleşimlerinin sivillerden boşalacağına dikkati çeken Muhammed Hallaj, “Bu bölgedeki insanların tamamı rejimden kaçan insanlar. Esed, çocuk, kadın ve yaşlı demeden herkesi öldürüyor. Kimse rejimin ele geçirdiği bölgede yaşayamaz” ifadelerini kullandı.

100'LÜK İNTİKAL

Esad rejimi ve İran’ın yığınak yaptığı İdlib’de Mehmetçik, 4 milyon mazlumu korumak için askeri önlemlere hız verdi. Bu kapsamda İdlib cephe hatlarına yönelik askeri intikaller devam ediyor. Komando, mühimmat ve zırhlı araçların yer aldığı yaklaşık 100 araçlık askeri konvoy daha dün Suriye’ye geçti. Son bir haftada bölgeye götürülen obüs, tank, top, zırhlı personel taşıyıcı ve zırhlı müdahale aracı sayısının 500’ü geçtiği belirtiliyor. TSK konvoylarının intikaline Suriye sınır bölgesinde şahit olan vatandaşlar ise ellerinde Türk bayraklarıyla sevgi gösterisinde bulunuyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
YORUMLAR 62
  • CanTürk 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriyenin nüfusu 14 milyondu 10 milyon insanı sürmüş bir diktatör var ne yani koskoca Sur,ye 4 m,lyon insanamı ait 10 milyon insan teröristmi bir bu esadmı doğru?Türkiye bu sürülmüş 10 milyon insanın hakkı olan Suriye topraklarının 3/2 sine el koyma hakkına sahiptir , 50 yıllığına Lazkiye ve Tartusu Ruslara veren Esad Suriye halkının denizle olan ilişkisini bitirmiş aynı zamanda Ruslarında sıcak denizlere açılma sevdasına yardımcı olmuştur böyle bir hainden ve ruslardan Suriyenin kurtulmasının tek yolu Suriye halkının hakettiği topraklara el koymasııdır Türkiyede bunu yapıyor
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Neden Türkiyede yaşayan suriyelilerden 200.000 kişilik bir ordu kurulup suriye gerçek sahiplerine imkan tanımıyor. Güç flim degiştirir
    Cevapla
  • muharrem 4 yıl önce Şikayet Et
    türkiyedeki suriyelilerin aklı para kazanmakta ve türkiyede yaşamakta
    Cevapla
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Eski adı ÖSO olan SMO kimlerden oluşuyor?
    Cevapla
  • ayhan üstün 4 yıl önce Şikayet Et
    bi düşünün yahu sizin ülkenizi eli silahlı bir grup kendine muhalif deyip bir ilinizi komple ele geçirse devlet olarak ne yaparsanız esad da işte tam onu yapıyor sivil öldürüyor demek tamamen bir algı alakası yok..
    Cevapla
  • muharrem 4 yıl önce Şikayet Et
    chp - hdp - pkk - fetö görüşü
    Cevapla
  • sunshine 4 yıl önce Şikayet Et
    ayhan üstün, insanlığını tamamen kaybetmişsin. SEKİZ MİLYON Suriyeli zevk için mi çoluk çocuk karda kışda kıyamette ülkesini terketti. Halepte Humusta ve birçok kasabada ayakta kalan tek bir bina yok. Oradaki masum insanların katledilmesi için ESAD KÖPEĞİ Rusya ve İranı çağırdı. Cahil isen öğren. Bilerek haince konuşuyorsan Cehenneme kadar yolun var.
    Cevapla
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Milyonlarca kilometre öteden gelip Suriye'yi bombalayan insan öldüren orada kendie göre devlet kurarak Suriye'yi bölmeye çalışan amaerikaya gelince sesiniz çıkmasın. Şunu bilki ayhan kesinlikle iki yüzlüsün. Suriye'de ve Irak'ta işidi besleyip büyüten sonrada ondan kurtulma bahanesiyle binlerce TIR silah yardımı ile pkknın uzantısı pydyi besleyen amerika olunca hiç sesiniz çıkmasın. Ama bombardıman bölgelerinden kaçan sığınmacılar daha fazla ülkemizde birikmemesi ve daha fazla sivil ölmesin diye güvenli bölge açmaya çalışan Türkiye için algı deyin.
    Cevapla
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Milyonlarca kilometre öteden gelip Suriye'yi bombalayan insan öldüren orada kendie göre devlet kurarak Suriye'yi bölmeye çalışan amaerikaya gelince sesiniz çıkmasın. Şunu bilki ayhan kesinlikle iki yüzlüsün. Suriye'de ve Irak'ta işidi besleyip büyüten sonrada ondan kurtulma bahanesiyle binlerce TIR silah yardımı ile pkknın uzantısı pydyi besleyen amerika olunca hiç sesiniz çıkmasın. Ama bombardıman bölgelerinden kaçan sığınmacılar daha fazla ülkemizde birikmemesi ve daha fazla sivil ölmesin diye güvenli bölge açmaya çalışan Türkiye için algı deyin.
    Cevapla
  • birisi 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriye diye bir devlet teknik olarak yok kardeşim. Ankara anlaşmasının hükmü sona erdi
    Cevapla
  • Ergün 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadi lan ordan ... Senin devletin 1 milyon insanı öldürse 1x5 ne eder yani 5 milyona yakın kişinin akrabası dostu vs vs eder sen o rejimi istermisin loooo... Bilmiş gibi konuşmayın... Gezide gaz bombasına insanlar boguruyodu , Esad gibi eylem yapılan binlerce insanın olduğu yerler bombalansaydı sence ne olurdu haberin varmı!..aptal aptal konuşmayı n
    Cevapla
  • ortada 4 yıl önce Şikayet Et
    rusyayla savaşıyoruz. durum bu.
    Cevapla
  • haydar 4 yıl önce Şikayet Et
    haydi aslanlar.. İşidin kökünü kazıyın
    Cevapla
  • Ddd 4 yıl önce Şikayet Et
    İşid vahhabi esed de şii teröristi.. elhamdülillah biz sünniyiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!