İslam dünyası ile Çin arasında yeni dönem

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun, İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) Cidde'deki merkezinde Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından kabul edildi.

İslam dünyası ile Çin arasında yeni dönem
İslam dünyası ile Çin arasında yeni dönem
GİRİŞ 18.12.2010 20:16 GÜNCELLEME 18.12.2010 20:16
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Genel Sekreterin 6 ay önce Çin Halk Cumhuriyetine yapmış olduğu resmi gezinin ardından yapılan ziyarette İslam dünyası ve Çin arasında atılan karşılıklı adımlardaki son durum konuşuldu.

Basına kapalı olarak yapılan toplantı kısmında ise karşılıklı olarak geliştirilmekte olan projelerin masaya yatırıldığı öğrenildi. Bakan Yardımcısı Jun, Çin Halk Cumhuriyeti adına yapmış olduğu bu ziyaretin tarihi bir ziyaret olduğunu ve iki taraf için de çok verimli geçtiğini ifade etti. İslam dünyası ile Çin halk cumhuriyeti arasında devam eden ilişkilerde İKT'nin çok büyük bir önemi olduğunu belirten Jun Genel Sekreter'e bugünkü temaslar için de teşekkür etti.

Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu ise Çin Halk Cumhuriyeti ile 2009 senesinde Urumçi'de yaşanan olayların ardından kurulan diplomatik temasların bugün geldiği düzeyin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Genel Sekreter, Çin hükümetinin Müslüman azınlığın yaşadığı Uygur bölgesindeki ekonomik durumun geliştirilmesi ve kalkınmanın sağlanması yolunda çalışmaları olduğunun ve 2015'e kadar bölgede refah seviyesinin, Çin ortalamasına çıkacağını ifade etti.

İhsanoğlu, Uygur bölgesinde 2020 senesinde de alt yapı çalışmalarının tamamlanacağını aktardı. Bütün bu gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını belirten Genel Sekreter bölgedeki Müslüman azınlık için yapılan bu iyileştirme çalışmaları ile birlikte gerek kültürel, gerekse manevi yönden diğer haklarının da yükseltilmesi temennilerini ilettiklerini ifade etti.

Çin Halk Cumhuriyeti ile İKT arasındaki ilişkilerin geleceği hakkında olumlu görüş belirten Prof. İhsanoğlu, siyasi temasların ve karşılıklı görüşmelerin sıklaştırılması gerekliliğine işaret etti. İhsanıoğlu, önümüzdeki yıl içerisinde "İslam dünyası ve Çin" konulu bir sempozyumu Pekin veya İstanbul'da yapmayı planladıklarını belirtti.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 2
  • Abdullah 13 yıl önce Şikayet Et
    hepsi kocaman yalan!. ben Uygur Türküyüm. Doğu Türkistanda iyileşen hiçbir şey yok. aksine her şey günden güne kötüye gidiyor. artık IKT de çin yalakası olmuş resmen. ALLAHtan korkunuz yokmu sizin hiç? daha geçen hafta tüm doğu türkistanda Uygurların sakal bıyık bırakmaları, başörtüsü takmaları, evlerde kuran bulundurması, tüm öğrenci memurların namaz kılması resmen yasaklandı. siz daha ne iyileşmesinden bahsediyorsunuz SN. sekreter? gidip D.T nin tüm köylerini gezdinizmi hiç? yoksa çinliler size demi bir şeyler yedirdiler???!!
    Cevapla
  • soner 13 yıl önce Şikayet Et
    İKÖ. Doğu Türkistanı unutmasın onlarda müslüman...müslüman olmak yeterlimi bilmiyorum ama belkide islamcı olmak gerekiyor...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar