Rusya'dan 'Müslümanların Masumiyeti'ne yasak

Moskova mahkemesi, ABD'de çekilen ve İslam'a hakaret içeren filmin “kışkırtıcı” ve “aşırılıkçı” olduğuna karar vererek Rusya'da yayınlanmasını yasakladı.

Rusya'dan 'Müslümanların Masumiyeti'ne yasak
Rusya'dan 'Müslümanların Masumiyeti'ne yasak
GİRİŞ 01.10.2012 18:13 GÜNCELLEME 01.10.2012 18:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Moskova'nın Tverskoy Bölge Mahkemesi'nde bugün öğleden sonra görülen davada “Müslümanların Masumiyeti” adlı filmi izleyen hakim Yevgeniy Komissarov, Başsavcılığın sözkonusu filmin aşırılıkçı olduğuna ilişkin başvurusunu doğru bularak filmin yayınlanmasını yasaklama kararı aldı.

Kararın yürürlüğe girmesinin ardından filmin Adalet Bakanlığı'nın federal aşırılıkçı listesine alınacağı belirtilirken, daha önce Rusya'ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nde de yerel bir mahkemenin söz konusu filmi yasaklama kararı aldığı bildirildi.

Filmin yasaklanmasına karşı çıkan ve elinde “Filmin yasaklanması teröristlere tavizdir” pankartıyla katılan “Anarşistler Partisi" üyelerinden Pavel Rasudov, “Biz her türlü yasağa karşıyız. Zaten Rusya'da çok şey yasak. Bir de Youtube gibi internet sitelerinin yasaklanmasına çağdaş ve layık bir ülkede müsade edilemez. Ayrıca yaklaşık bir ay sonra federal 'kara liste' açıklanacak. Bu listede adı geçen yayınlar, mahkeme kararı bile olmaksızın yasaklanacak. Bu bizi daha fazla rahatsız ediyor” dedi.

İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Komitesinin İfade Özgürlüğünü Savunma Bölümü Başkanı Mihail Odintsov ise yaptığı açıklamada, “Bu mahkemede bence bir usul hatası yapıldı. Çünkü davacı taraf mahkeme salonunda yoktu. Kimin davacı olması gerektiğini mahkemenin belirlemesi gerekiyor. Dolayısıyla bugünkü davanın sonucu ne olursa olsun bence davacı ve davalının karşı karşıya gelmesi gerekiyordu” dedi.


Davaya karşılan üç uzmandan birisi olan Rusya Kültür Enstitüsü Başkan Yardımcısı Natalya Klyukova, “Filmin aşırılıkçı ve kışkırtıcı olduğunu belirlemek için İslam uzmanı olmaya gerek yok. Normal bir vatandaş bu filmi izlediğinde İslam hakkında kendisinde hangi kanının oluşacağına bakmamız lazım. Tabii ki bu filmi izleyen sıradan bir vatandaş, İslam'ın şiddet dini olduğunu düşünecek. Yani bu film İslam hakkında olumsuz bir düşünce uyandırıyor. Dolayısıyla bu filmin yasaklanması çok yerinde bir karar” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • adam turk 11 yıl önce Şikayet Et
    hassasiyetlerinden dolayı rus mahkemesine çok teşekkür (oçin sipasibo). insaflı davranışlarından dolayı teşekür ederiz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu