Cidde hangi ülkede? Riyad'dan sonra 2. büyük şehir olan Cidde hakkında her şey

Cidde hangi ülkede, nerede yer alıyor hususunda sorularla beraber bu şehre dair bütün bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Suudi Arabistan gezisi yapan herkesin ikinci durağı olan Cidde Kulesi ve gezilecek ayrı noktaları farklı bir deneyim yaşamak için görülmeye değer. Hadi tüm güzel detayları ile bu güzel şehri beraber keşfedelim.

Cidde hangi ülkede? Riyad'dan sonra 2. büyük şehir olan Cidde hakkında her şey
Cidde hangi ülkede? Riyad'dan sonra 2. büyük şehir olan Cidde hakkında her şey
GİRİŞ 02.05.2020 17:15 GÜNCELLEME 02.05.2020 17:15 KAYNAK HABER7

Cidde hangi ülkede sorusunu buraya seyahat edecek olan herkes soruyor. Son zamanların en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olan Cidde Suudi Arabistan'ın Riyad'dan sonraki ikinci büyük şehri. Aynı zamanda Cidde Kulesi burada görülmeye dair en güzel detaylardan. Bir liman kenti olan bu yer denizi ve güzel plajları ile dikkat çekiyor. Giden herkesi çölün ortasında sahip olduğu çok güzel yeşil alanları ile yakalamayı da başarıyor Cidde. Bu yönleri ile turizmde bir odak nokta olmaya da aday şehir.  

 

 

CİDDE HANGİ ÜLKEDE? 

 

 

Suudi Arabistan'da bulunan Cidde başkent Riyad'dan sonra ikinci büyük şehir olarak biliniyor. Bu yönü ile en güzel ekonomik yatırımları da kendisine çeken bir yer. Kızıldeniz kıyısında bulunan şehrin manzarasını da bu deniz oluşturuyor. Mekke'nin liman kenti olma özelliği sayesinde deniz yolu ile gelen hacıların ilk karaya bastıkları yer de bu şehir oluyor. Bu da limanlarının gelişmesine katkı sağlayan bir başka unsur.  

Hava yolu taşımacılığı da burada bir hayli gelişmiş. Bu özelliği sayesinde de Suudi Arabistan'ın diplomatik merkezi konumundadır. Liman kenti olması sebebi ile bir dönem ülkenin dışarı açılan tek kapısı olma özelliğine sahiptir.  

CİDDE TARİHİ 

Cidde şehri İslamiyet'ten önce kurulmuştur. Bu yüzden daha sonraları geliştirilerek liman kenti olma özelliğine getirilmiştir. 11. yüzyılda surlarla çevrili olan kent Mısır ve Hindistan arasında gidip gelen gemilerin uğrak yeri olmuş. 1517 yılında ise Memluklerde olan hâkimiyeti Osmanlı'ya geçmiştir.  

Osmanlıların Hint seferinde donanma üssü olarak Cidde kullanılmıştır. 1541 yılında ise Portekizlerin saldırısına uğramıştır. 1811 yılında Mısır valisi Mehmet Ali Paşa'nın eline geçen bu kent 1840 yılında ise yeniden Osmanlı hakimiyetine geçmiş. 1916 ile 1925 yılları arasında ise Haşimi Krallığı'nın yönetimine geçerek Suudi Arabistan Krallığı'na bağlanmıştır. Petrol üretiminin başlaması ile şehir hızla gelişmeye başlamıştır. 1947 yılından itibaren petrol üretimi faaliyetleri başlamıştır. Günümüzdeki ekonomik durumunu hurma ithali, hac turizmi ve petrole borçlu olan şehir hızla gelişmektedir.  

CİDDE GEZİLECEK YERLER  

Cidde gezilecek yerler bakımından çok zengin bir yer değil. Belli başlı keşfetmekten hoşlanacağınız güzel adresleri bulunuyor. Bu adresleri iki günde keşfederek bir gün de çölde safari yaparak güzel bir seyahat anısı biriktirebilirsiniz. Cidde'nin tarihi yapılarını da bu gezide görmeyi ihmal etmeyin.  

CİDDE KULESİ 

2018 yılında yapımı bitmesi öngörülen Cidde Kulesi diğer adı ile Kraliyet Kulesi olarak bilinir. Burada yer alan tarihi yapıların arasında ihtişamla selam veren eşsiz bir yapı denilebilir. Suudi kraliyet ailesi tarafından yaptırılan bu kule bin metreden uzun olarak biliniyor. Dünyanın en yüksek binası unvanı Burç Halife'de bulunuyor. Bu özelliği Cidde Kulesi alacak gibi. Bu kulenin maliyeti ise 1,2 milyar dolar olarak açıklamış.  

MEKKE KAPISI  

Mekke Kapısı

Cidde - Mekke kara yolu üzerinde bulunan bu yerde sembolik bir kapı bulunuyor. Kapının yer aldığı nokta Mekke'nin giriş noktası. Bu yapı ise bir kitap standı üzerinde Kuran'ı temsil eder bir görünüme sahiptir. Çok görkemli ve ihtişamlı olan bu kapı Mısırlı bir mimar tarafından 1979 yılında çizilmiş.  

DURRAT AL ARUS  

Burası Cidde'nin turizm köyü olarak biliniyor. Cidde şehir merkezine yaklaşık olarak 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 1996 yılında inşa edilen bu yerde restoran, kafe, mağaza, otel, resort, tema park ve su parkları gibi gezi ve eğlence yerleri bulunuyor.  

ESKİ ŞEHİR (AL BALAD) 

Kızıldeniz kıyısında bulunan bu yer Cidde'nin en tarihi yeridir. Bütün eski yerleşim yerini burada görebilirsiniz. Mercan taşlarından yapılmış olan tarihi evleri ile Cidde'nin en önemli simgelerinden biri burasıdır. 7. yüzyılda kurulan bölge 1980'lere kadar Cidde'nin şehir merkezi olmuş. 2014 yılında ise UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir.  

CİDDE'DE ÇÖLDE SAFARİ  

Çölde safari deneyimi seyahatlerde yaşayacağınız en güzel olaylardan biridir. Yüksek kum tepelerinin üzerinden bir araba ile atlamak ve adrenalin dolu çöl kumlarını araba ile keşfetmek çok keyifli bir eğlence. Cidde şehrinde de safari yapabileceğiniz güzel kum tepeleri bulunuyor. Uygun kıyafetleri giydiğinizde heyecanlı bir aktiviteye katılabilirsiniz. Bu aktivitede nefesinizi tutmayın ve maceraya ortak olun. Her anını daha sonra çok güzel hatırlayacağınız çölde safari deneyimi videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Siz de bu deneyimi yaşamak için Cidde'ye seyahat edebilirsiniz.  

ÇÖLDE KAMP

Uzun süren çöl safarisinin ardından biraz dinlenmek ve biraz da serinlemek için bu kamp alanlarına gelebilirsiniz. Kamp alanları çölün tam ortasında eski çöl halkı yaşamını gösteren kültürel öğeler olarak bulunuyor. Herkes bu kamplarda Arap kahvesi içerken bir yandan da serinleyebiliyorlar. Özellikle akşam olduğunda burada çok büyük sıcaklık farkı görülüyor. İsteyen turistler diğer çöl kamplarında olduğu gibi burada gece kalabilirler. 

CİDDE BALIK PAZARI 

Kızıldeniz'in en güzel balıklarını bu balık pazarında bulabilirsiniz. Çok güzel kaya balığı ve diğer balıklar renkli olarak bulunuyor. Mavi kırmızı renklerde bulunan balıklar herkesin ilgisini çekiyor burada. Aynı zamanda da farklı deniz ürünlerini halk çok tükettiğinden burada bir hayli fazla deniz ürünü bulunuyor. 

CİDDE - MEKKE ARASI KAÇ KİLOMETRE? 

Cidde ile Mekke arasında 110 kilometre mesafe bulunmaktadır. Bu mesafe yaklaşık olarak 1 saat 18 dakika yolculuğu kapsar. Burada araçla ortalama bir buçuk saatte Mekke'den Cidde'ye ulaşım sağlayabilirsiniz.  

CİDDE'DEN ALINACAK ŞEYLER: HURMA ÇEŞİTLERİ

Hurma her derde deva en güzel meyvelerden biri. Şeker hastalığından tutun, karaciğer yetmezliğine kadar bütün hastalıklara da iyi geliyor. Buraya gelen hacılar mutlaka hurma alıyorlar. Ülkemize ve dünyanın dört bir yanına buradan hurma dağıtılıyor. 

Bu da ilginizi çekebilir; Dubai'nin serinleten yüzü Madinat Jumeirah nerede, nasıl gidilir?

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL