En büyük 3. doğal hazine Mekong Deltası

Mekong Deltası binlerce canlı türünü içerisinde barındırdığı gibi herkesin hayran kalacağı zengin güzellikler ile keşfedilmeyi bekleyen muazzam yer. Deltanın kıyısında hayatını devam ettiren yerli halkın kültürüne de tanık olacaksınız.

En büyük 3. doğal hazine Mekong Deltası
En büyük 3. doğal hazine Mekong Deltası
GİRİŞ 20.10.2021 11:15 GÜNCELLEME 20.10.2021 11:15 KAYNAK HABER7

Mekong Deltası herkesin hayatında bir kez görmek isteyeceği Asya'nın en büyük deltası olarak biliniyor. Dünya üzerinde ise en büyük 3. doğal biyolojik hazine olarak nitelendirilmeye başlandı. Mekong Deltası büyük ölçüde bitkilere ve canlılara ev sahipliği yapan bir yer. Öyle ki nesli tükenen bazı hayvanların burada hala yaşamını devam ettirdiğini sonradan keşfetmişler. Delta sayısız kanallar sunuyor ve bu kanallarda turistik geziler düzenleniyor. Kayıklarla yapılan gezilerde birbirinden farklı yaşamlara sahip canlı türlerini ve bitkileri görebileceğiniz gibi aynı zamanda yerli halkın kültürel ve geleneksel yaşamlarını da keşfedebilirsiniz. Delta çevresindeki yerleşim yerlerinde halkın kültürünü görmek, incelemek mümkün. Evler genelde bir ya da iki odalı yapılmış. Çok sıcak olduğu için genelde insanlar da hep dışarıda. Vietnam halkı daha çok köylerde yaşam sürmeyi tercih ediyor. Çiftçilikle uğraşan halk burada farklı uğraşlarla ekmeğini kazanmaya çalışıyor.  

 

 

Turistlere bal çayı da ikram eden halk kendi ürettikleri bal ile farklı bir çay servisi yapıyorlar. Arıları ise kovanlardan çıkartıp elinize dahi alabilirsiniz. Mekong Deltası sadece biyolojik olarak değil keşfedilecek tüm değerleri ile zengin bir hazine sunuyor.  

Mekong Deltası tarım açısından da çok önemli bir yerdir. Toplam pirinç üretiminin yarısı burada elde ediliyor. Ayrıca deltada ilerlerken çeltikleri, pirinç yufkası yapanları, damıtma atölyelerini, çikolatalı şeker yapanları görmek mümkündür. My Tho limanından hareket eden teknelerle burada her yeri gezebilirsiniz. Çevre köyleri, yüzen pazarları ve küçük adacıkları da keşfedebilirsiniz.  

Adacıklardan biri olan Thoi Son'da kanallar arasında 'sampan' adı verilen kayıklarla gezebilirsiniz. Can Tho şehri de 300 binlik nüfusu ile Mekong Deltası'nın en büyük şehri olma özelliğine sahiptir.  

Vietnamlılar günlük hayatlarını bu deltanın üzerine taşımışlar. Bu yüzden buraya yaptığınız gezinizde halkın kültürünü de yakından tanıma fırsatı bulabileceksiniz. Bölgede halk alışverişini de yüzen pazarlarda yapıyor ve teknelerde yemek yiyorlar.  

MEKONG DELTASI NEREDE? 

Güney Çin denizine dökülen Mekong Nehri'nin bir kolu da Mekong Deltasıdır. 39 bin kilometre karelik yüz ölçüme sahip olan delta Vietnam'ın güneybatıda büyük bir bölümünü kapsıyor. Mekong Deltası 9 büyük koldan denize döküldüğü için burada bu deltaya 'Dokuz Ejder Deltası' denilmektedir. Tayland, Laos, Kamboçya ve Vietnam'ı geçen nehir denize dökülür. Dünyadaki en büyük 34 geniş düzlük arasında yer alan deltada halk yaşamını sürdürdüğü gibi ayrıca diğer canlı türleri de burada varlığını sürdürmeye devam ettiriyor. En geniş doğal bölgeyi oluşturması sebebi ile çok önemli bir yerdir. Bu yüzden keşfedilecek çok detayı vardır. Çok yakın bir zamanda bölgede 10 bin yeni biyolojik tür bulundu burada. Soyunun tükendiği düşünülen bir fare türü de bu canlıların arasında yer alıyor. 

MEKONG DELTASI KÖYLERİ  

Mekong Deltası'nda yaşam yukarıda anlatıldığı üzere çok güzel ve doğal. Herkes burada kayıklarla ulaşım sağlıyor ve köylerde geleneksel yaşamlarını devam ettiriyorlar. Büyük şehirlerden ziyade böyle doğal yaşam alanlarında insanlar hayatını devam ettiriyorlar. Her şey su üzerinde yüzüyor. Ulaşım da motorsuz araçlar ile yapılıyor. Bunun sebebi ise kesinlikle deltadaki nehre ve çevre canlılarına zarar vermemek. Köy içerisinde arıları elinize alabilirsiniz. Ballarından yapılan çaylardan içebilirsiniz. Piton yılanı besleyen kişilerin evcilleştirdiği yılanlarla fotoğraf çekilebilirsiniz. Hepsini bu deltada yapmanız mümkün. Doğayı keşfederek çeşitli çiçeklerin keşfini de yapabilirsiniz. Bin bir çeşit çiçekler çok güzel halleriyle burada bulunduğu gibi aynı zamanda bitkiler de meyveler de görmeye değer.  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL